07.02.2006
-
Goana dupa Carbid Fox: plus de 75% in patru zile
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Actiunile societatii Carbid-Fox Tarnaveni au crescut ieri cu 15%, continuand astfel seria de aprecieri din ultima perioada. Titlurile producatorului de carbid au castigat de la inceputul lunii nu mai putin de 74%, fiind de departe cele mai profitabile plasamente de la Bursa in februarie. Investitorii se grabesc probabil sa cumpere un pachet de 18% scos la vanzare de managerii companiei.
Aceste cresteri vin dupa ce actiunile Carbid-Fox pierdusera anterior peste 40%, ca urmare a anuntului privind oprirea productiei timp de o luna. Cresterile de pret s-au produs pe fondul unei lichiditati in crestere, volumele tranzactionate fiind mult mai mari decat cele obisnuite pentru titlurile Carbid-Fox. Prin tranzactiile derulate incepand cu data de 30 ianuarie s-au transferat peste 11% din actiunile societatii. Anterior, managerii companiei au mai vandut circa 2,7% din actiuni, conform unor raportari transmise catre Bursa, astfel ca pachetele totale tranzactionate de la inceputul acestui an se ridica la circa 14% din capitalul social al companiei.
'Oscilatiile din ultima perioada se datoreaza faptului ca directorii companiei au vandut o parte din actiuni pentru a-si plati datoriile. Nu se stie inca cine cumpara, poate exista un investitor mare interesat de preluarea companiei sau poate au intrat si alti investitori atrasi de pretul mic la care ajunsesera actiunile', a aratat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea.
Conducerea Carbid-Fox a anuntat recent ca a scos la vanzare pe piata 18% din actiunile companiei, pentru a-si recupera banii depusi pentru achitarea datoriilor catre AVAS si pentru rezolvarea unor obligatii personale. Conducerea Carbid a inceput sa plateasca dupa 2002 din banii proprii datoriile aferente contractului prin care Asociatia Salariatilor (PAS) a cumparat 51% din companie de la AVAS, unii dintre sefii producatorului de carbid apeland si la imprumuturi bancare pentru a face rost de bani.
Dupa ce au achitat ultima rata catre AVAS, in iunie 2005, conducerea companiei a hotarat sa scoata la vanzare o parte din actiuni, PAS pastrand in continuare un pachet de 33%. Conducerea Carbid-Fox a inceput sa vanda inainte ca societatea sa raporteze pe Bursa oprirea productiei de carbid.
Carbid-Fox a anuntat la mijlocul lunii trecute oprirea productiei de carbid din cauza sistarii de catre Electrica a alimentarii cu energie electrica a combinatului, care nu-si achitase facturile din cauza lipsei lichiditatilor. Compania urmeaza sa reia productia la mijlocul acestei luni.
Carbid Fox urmeaza sa raporteze pierdere pe anul 2005, conform declaratiilor reprezentantilor companiei, sperandu-se pentru anul acesta la profit. In primele noua luni ale lui 2005, Carbid-Fox a inregistrat pierderi de 2,5 milioane de euro, in conditiile reducerii cu peste 40% a cifrei de afaceri.
Carbid-Fox se numara printre putinele companii care se bucura de cresterea pe plan international a preturilor la gazele naturale, o data cu cresterea cotatiei petrolului. O companie din Olanda produce carbid printr-o tehnologie cu costuri mai reduse utilizand gaze naturale, tehnologie diferita de cea de la Carbid Fox, insa compania din Tarnaveni spera sa devina competitiva pe piata o data cu cresterea pretului la gaze.
Ultimul pret pentru titlurile Carbid-Fox a fost ieri de 0,0523 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 1,85 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 7 februarie 2006.
' -
SIF-urile zic pas la propunerea de a vinde actiunile detinute la BCR
Realitatea Romaneasca EBS LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Reprezentantii Erste Bank, institutia financiara care a castigat licitatia pentru BCR, au declarat recent ca sunt interesati sa faca o oferta pentru actiunile detinute de SIF-uri. Totusi, reprezentantii Societatilor de Investitii Financiare (SIF) nu si-au manifestat disponibilitatea imediata de a negocia participatia lor la Banca.
Surse din Muntenia Invest, societate care administreaza SIF Muntenia, ne-au declarat ieri ca deocamdata nu au primit nici o cerere in acest sens si ca nu au luat in calcul posibilitatea de a vinde actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR). De asemenea, in cazul in care se va ajunge aici, decizia trebuie luata dupa ce vor fi consultati toti actionarii.
Andreas Treichl , presedintele trustului austriac, declara saptamana trecuta ca Erste Bank ar putea negocia cu cele cinci SIF-uri un pret pentru cumpararea pachetului de 30% din actiunile BCR. 'Inca nu m-am intalnit cu reprezentantii SIF-urilor si nu le cunosc asteptarile, insa in masura in care sunt dispusi sa negocieze un pret, nu este improbabil sa incheiem o tranzactie', a spus Treichl, citat de Mediafax.
De altfel, el declarase ca, in urma majorarii de capital cu 2,9 miliarde de euro, Erste va ramane cu bani si pentru alte achizitii mai mici dupa plata pretului de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,8% din BCR.
Sute de milioane de euro, valoarea actiunilor la SIF-uri
Trebuie spus ca in prezent numai valoarea actiunilor detinute de SIF-Muntenia este de aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit acelorasi surse. Astfel, prin contractul de privatizare, Erste Bank le-a dat SIFurilor confortul unei perspective de exit prin listarea actiunilor BCR in termen de trei ani de la preluarea pachetului majoritar, potrivit Mediafax.
'AVAS a negociat cu SIF-urile astfel incat acestea sa renunte la drepturile de actionari minoritari inainte de finalizarea privatizarii. Daca nu facem listarea in trei ani, drepturile respective reintra in vigoare. Va fi insa in interesul nostru sa ne crestem participatia, si atunci ar putea fi o negociere a pretului', a mai afirmat Andreas Treichl.
Mai trebuie spus ca cele cinci SIF-uri au de castigat de pe urma participatiei la BCR, mai ales dupa cresterile cotatiilor la Bursa.
BCR, pe piata internationala
Reprezentantii Erste Bank au mai declarat de curand ca in 2009 BCR va contribui cu cel putin 20% la profitul net al grupului austriac. In ceea ce priveste structura de grup a BCR, Andreas Treichl a precizat ca este posibila renuntarea la divizia de asigurari nonviata a BCR, precum si la biroul de la Londra al Anglo-Romanian Bank, care mai este prezenta la Paris si Frankfurt.
El a adaugat ca apartenenta BCR la grupul Erste va fi simtita de clientii BCR inca din primavara, cand cardurile emise de BCR vor putea fi folosite in toata reteaua din Europa Centrala, cu comisioane reduse. BCR va deveni astfel cunoscuta si pe piata internationala.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 7 februarie 2006.' -
Asociatul lui Patriciu se muta din Romania
HotNews.ro
___
Intr-un comunicat dat publicitatii pe site-ul Rompetrol Group NV se anunta ca Phil Stephenson, vicepresedintele grupului si asociat a lui Dinu Patriciu, isi muta cartierul general de la Bucuresti la Amsterdam.
Phil Stephenson va fi si presedintele Rompetrol France SAS, grup creat prin achizitia Dyneff Group. Potrivit aceleiasi surse, Stephenson va continua sa ia decizii in ceea ce priveste strategia, tranzactiile mari si angajarile cheie.
Totodata, comunicatul anunta cooptarea in echipa de conducere a grupului a lui Andre Naniche, ca director de operatiuni (chief operation officer).
Sursa: HotNews.ro, 6 februarie 2006.
06.02.2006
-
Erste: Incercam sa cumparam si actiunile SIF-urilor la BCR
ZF RO - FONDURI MUTUALE EBS
___
Erste Bank, care a castigat licitatia la BCR, ia in calcul negocierea cu cele cinci SIF-uri a unui pret pentru care sa le cumpere pachetul de circa 30% din actiuni, a declarat pentru ZF Andreas Treichl, presedintele bancii austriece. 'Inca nu m-am intalnit cu reprezentantii SIF-urilor si nu le cunosc asteptarile, insa in masura in care sunt dispusi sa negocieze un pret, nu este improbabil sa incheiem o tranzactie', a spus Treichl. El mentionase in alt context ca in urma majorarii de capital cu 2,9 miliarde de euro, Erste va ramane cu bani si pentru alte achizitii mai mici dupa plata pretului de 3,75 mld. euro pentru pachetul de 61,8% din BCR.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank le-a dat SIF-urilor confortul unei perspective de exit prin listarea actiunilor BCR in termen de trei ani de la preluarea pachetului majoritar. 'AVAS a negociat cu SIF-urile astfel incat acestea sa renunte la drepturile de actionari minoritari inainte de finalizarea privatizarii. Daca nu facem listarea in trei ani, drepturile respective reintra in vigoare va fi insa in interesul nostru sa ne crestem participatia si atunci ar putea fi o negociere a pretului', a afirmat Andreas Treichl.
Cel putin deocamdata, cele cinci SIF-uri profita de pe urma participatiei la BCR asis-tand la cresteri ale cotatiilor la Bursa. Ramane de vazut daca Erste le va putea oferi un pret pe care sa-l considere acoperitor sau vor prefera sa astepte oferta publica promisa in trei ani.
'Daca Erste vrea sa cumpere pachetul detinut de SIF Muntenia trebuie sa ofere un pret pe actiune cel putin egal cu cel platit pentru achizitionarea pachetului majoritar de la BCR (n.r. - 7,65 euro/actiune), ca sa putem fi cat de cat interesati sa vindem', a declarat pentru ZF Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. Pachetul detinut de SIF-uri ar valora astfel circa 1,87 miliarde de euro. Un pachet de 8% din actiunile BCR se afla in posesia salariatilor, care ar valora, la pretul platit de Erste, circa 500 mil. euro.
Finalizarea privatizarii ar urma sa se incheie in luna mai, potrivit estimarilor lui Andreas Treichl, austriecii facand intre timp pregatiri astfel incat sa poata incepe in forta aplicarea planului de afaceri care este aproape definitivat. 'Cei care spera ca vor putea sa ia clienti de la BCR in perioada de tranzitie care va urma vor vedea ca nu vor avea ocazia', afirma presedintele Erste Bank.
Tinta planului de afaceri pe urmatorii cinci ani este ca in 2009 BCR sa contribuie in proportie de cel putin 20% la profitul net al grupului austriac. Cat priveste structura de grup a BCR, presedintele Erste Bank afirma ca este posibila renuntarea la divizia de asigurari non-viata a BCR, precum si la biroul de la Londra al Anglo-Romanian Bank, care mai este prezenta la Paris si Frankfurt.
'In principiu, Erste nu se implica in asigurari non-viata, partenerul sau in domeniu fiind compania Wiener Staedtische (n.r. deja prezenta pe piata). Nu inseamna insa neaparat ca vom pastra tiparul si in Romania. La Londra avem si noi un birou, deci suprapunerea n-ar avea rost, insa actionarii nostri sunt interesati de o reprezentare mai buna la Frankfurt, pentru a lucra mai bine cu clientii germani', a spus Treichl. El spune ca apartenenta BCR la grupul Erste va fi simtita de clientii BCR inca din primavara, cand cardurile emise de BCR vor putea fi folosite in toata reteaua din Europa Centrala, cu comisioane reduse.
Homework
* negocieri cu SIF-urile pentru cumpararea pachetelor de actiuni
* managementul sa recupereze cota de piata pierduta, pana la 35%.
* extindere 'dramatica' a retelei de unitati
* pastrarea numelui 'BCR' si a presedintelui executiv Nicolae Danila
* posibila renuntare la divizia de asigurari non-viata
* renuntare la activitatile de la Londra ale Anglo-Romanian Bank interes pentru biroul de la Frankfurt
* infiintarea unei banci de economisire-creditare pentru locuinte
* pregatiri pentru fondurile de pensii
Sursa: Ziarul Financiar, 6 februarie 2006.
' -
Premierul cere ajutor Justitiei si Finantelor pentru actiunile salariatilor Petrom
Romania libera SNP
___
Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat Ministerelor Justitiei si Finantelor sa vina cu propuneri pentru ca un pachet de 8% din actiunile Petrom sa fie vandut direct salariatilor, dupa prezentarea stenogramei sedintei prin care a fost respinsa varianta propusa de Ministerul Economiei. In timpul sedintei de vineri, primul-ministru i-a solicitat secretarului general al Guvernului, Mihai Voicu, sa prezinte stenograma reuniunii din vara trecuta, unde s-a luat decizia de a nu adopta ordonanta privind vanzarea celor 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei in varianta propusa de Ministerul Economiei la momentul respectiv. Concluzia discutiei a fost ca Guvernul va respecta prevederea din legea privind privatizarea Petrom referitoare la vanzarea a 8% din actiuni catre angajatii companiei, iar primul-ministru a cerut Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor sa vina cu propuneri pentru ca aceste actiuni sa fie vandute direct salariatilor si fostilor salariati. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, in afara de aceasta rememorare a deciziei din luna iulie, in Guvern nu au existat alte discutii legate de Petrom in sedinta de vineri.
Sursa: Romania Libera, 6 februarie 2006. -
Privatizarea Romgaz se indeparteaza de modelul Petrom
Curierul National
___
'In mod cert, privatizarea Romgaz nu va arata ca privatizarea Petrom', afirma recent ministrul Economiei, Codrut Seres.
Desi nu se cunoaste inca modul in care statul va renunta la cele peste 51% din actiunile Romgaz, una dintre cele mai importante companii care se mai afla in portofoliul statului, un lucru e cert: ele nu vor fi vandute unui investitor strategic, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, decizia a fost aprobata in sedinta de vineri a Executivului, pe baza unui memorandum prezentat de Ministerul Economiei si Comertului, din care rezulta ca varianta privatizarii Romgaz Medias cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman. Guvernul a decis ca procesul de restructurare si privatizare a companiei sa se deruleze pe baza propunerilor pe care consultantul le va prezenta in termen de sase luni. Procesul de selectie a consultantului a fost castigat de consortiul format din companiile Credit Suisse First Boston (care a participat si la privatizarea Petrom), Linklaters si FRAI.
Romania sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte
In contextul in care tensiunile pe piata energetica mondiala sunt tot mai mari, privatizarea principalului producator de gaze naturale din Romania trebuie facuta cat mai atent cu putinta. La inceputul anului, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca modul de vanzare a Romgaz va fi stabilit pe baza unor criterii care sa permita Romaniei sa beneficieze de avantajul propriilor zacaminte importante de gaze naturale.
Desi, pana la mijlocul anului 2007, Romania va trebui sa 'alinieze' pretul gazelor din productia interna (110 $/1.000 mc) la cel al gazelor din import (285 $/1.000 mc), deocamdata statul castiga cel mai putin de pe urma cresterilor de preturi. 'Modul in care s-a facut privatizarea Petrom a fost o grava eroare, deoarece redeventele nu sunt suficient corelate cu pretul actual al petrolului, si din acest motiv vrem sa ne luam toate masurile de precautie. Ar fi fost bine ca statul sa castige mai mult atunci cand pretul petrolului creste', declarase, citat de Mediafax, premierul.
In plus, o data ce tarifele vor fi 'aliniate', iar piata gazelor va fi liberalizata suta la suta, statul nu va mai putea interveni prin politici de preturi reglementate, in incercarea de a proteja populatia de scumpirile masive.
AOAR: Factura importurilor energetice, prea mare
Faptul ca se renunta la privatizarea printr-un investitor strategic este apreciat de oamenii de afaceri din Romania.
'Noi ne-am exprimat clar pozitia de la bun inceput, ca privatizarea sa nu mai fie facuta cu un singur investitor strategic. Zona de exploatare ar trebui impartita in 3-4 perimetre, care sa fie concesionate transparent, prin licitatii, iar dreptul de exploatare sa fie limitat si renegociat din timp in timp, tinand cont de volatilitatea preturilor pe piata internationala. Astfel, Romania sa sufere cat mai putine repercusiuni pe piata internationala a gazelor naturale', ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Potrivit acestuia, gazele naturale sunt parte a unei strategii pe care guvernantii ar trebui sa o stabileasca in scopul de a reduce dependenta de importurile energetice. 'Suntem una dintre putinele tari care au ceva petrol, ceva gaze si carbune, apa avem destula si posibilitatea de a produce energie nucleara, deci nu ar trebui sa avem probleme in acest sector al resurselor energetice. Ne-ar prinde bine ca factura energetica sa fie redusa', a precizat Parvan, adaugand ca in Romania trebuie sa se cheltuiasca mai mult pentru cresterea eficientei energetice, pentru a proteja resursele.
Romgaz, societate profitabila
Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Potrivit Mediafax, compania are un capital social de 3.822 miliarde de lei vechi si a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.000 de miliarde de lei vechi. Nivelul cifrei de afaceri preconizat pentru anul 2006 este de 23.265 miliarde de lei vechi (circa 648 milioane de euro). Grupul petrolier ungar Mol si-a exprimat, in luna noiembrie a anului trecut, interesul sa preia Romgaz. De asemenea, Gaz de France a anuntat, tot in noiembrie 2005, ca va analiza posibilitatea participarii la privatizarea firmei din Medias. Alte firme care s-au aratat interesate sunt Lukoil, Ruhrgas si Wintershall.
Sursa: Curierul national, 6 februarie 2006.'
03.02.2006
-
Activele BT au inregistrat o crestere de 189%
HotNews.ro TLV
___
Conform situatiei la 31 decembrie 2005, activele totale ale Bancii Transilvania erau de 4,928,635 mii RON, inregistrandu-se astfel o crestere de 189% fata de anul precedent. In ceea ce priveste capitalurile proprii, acestea au fost de 539,722 mii RON.
Profitul brut al Bancii Transilvania se ridica la suma de 110,142 mii RON, iar profitul net, la 99,665 mii RON. Putem vorbi, astfel, de un profit net mai mare cu 64% decat cel inregistrat in anul 2004, in conditiile in care in 2005 s-au realizat investitii de 64 mil. RON.
Investitiile BT au fost destinate in special extinderii teritoriale a bancii - fiind deschise nu mai putin de 100 de unitati in anul 2005 - si modernizarii unitatilor existente. De asemenea, s-a alocat o suma importanta pentru subsidiarele bancii, in vederea consolidarii pozitiei Grupului Financiar BANCA TRANSILVANIA.
Tot in anul 2005, BT si-a intarit pozitia pe piata creditelor, valoarea neta a acestora fiind, la data de 31 decembrie 2005, de 2,961,483 mii RON, din care aproximativ 61% reprezinta credite pentru persoane juridice, iar 39% pentru persoane fizice. Resursele atrase de la clienti se ridicau la 31 decembrie 2005, la valoarea de 3,431,210 mii RON.
In 2005, Banca Transilvania a incheiat contracte de finantare cu cateva institutii internationale, dintre care mentionam contractul cu KfW, in valoare de 15 mil. EUR, IFC (International Finance Corporation), in valoare de 20 mil EUR, ambele sume destinate creditelor ipotecare.
Tot anul trecut, Banca Transilvania a lansat, in premiera in Romania, o emisiune de obligatiuni in valuta, subordonate convertibile, in suma de 24 mil. USD, din care 20 mil. USD au fost subscrise de IFC.
'Datorita acestor rezultate vom propune Adunarii Generale a Actionarilor ca si in 2006 sa continuam politica de investitii din anul precedent.
Ne dorim ca anul acesta sa avem un buget de investitii de 30 milioane de EURO, care va fi destinat in special cresterii calitatii, perfectionarii sistemelor informatice si de carduri, programelor de training si, nu in ultimul rand, deschiderii a 85 de unitati, care sa aduca Banca Transilvania tot mai aproape de clientii sai' a declarat Robert C. Rekkers Directorul General al Bancii Transilvania
Sursa: HotNews.ro, 2 februarie 2006.' -
In 2006, un deficit comercial si mai mare
Gardianul
___
Deficitul comercial va continua sa creasca si in 2006, a declarat ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. 'Cred ca nivelul exporturilor va creste cu mai mult de 15%, in acest an, iar din toate sursele reiese ca deficitul comercial va fi valoric mai mare decat in 2005, dar nu pot sa spun cu cat exact', a precizat Winkler. Anul trecut a fost inregistrat un deficit-record de 10,3 miliarde de euro.
Sursa: Gardianul, 3 februarie 2006.' -
Bursa din Sibiu a devenit un barometru al pietei de capital
Curierul National
___
In ianuarie, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 261.231 de contracte futures si options, nou record de tranzactionare lunar, volumul lichiditatii depasind 125 milioane euro. Acest trend crescator s-a continuat si in prima sedinta din februarie cand au fost tranzactionate peste 18.000 de contracte, semn ca bursa sibiana devine un adevarat barometru influenta sa extinzandu-se si asupra pietei spot. 'Sentimentul de reusita este cu atat mai puternic cu cat, pe fondul acestor rezultate, CNVM a autorizat BMFMS ca operator de piata', a declarat presedintele institutiei sibiene, dl Teodor Ancuta. Luna trecuta, cel mai activ intermediar a fost SSIF Vanguard SA, liderul anului trecut, cu peste 50.300 contracte. Pe locul secund s-a aflat BT Securities SA cu 26.836 contracte iar pe trei SSIF Broker SA cu 25.726 contracte. In ianuarie, pe piata sibiana activau 26 de societati de investitii financiare dintre care 25 au fost active. 'Ianuarie s-a caracterizat printr-un debut in tromba al pietei la termen', precizeaza Mirabela Coos, trader la Broker SA. 'Pe fondul lichiditatii reduse de la BVB, de la inceputul anului, cotatiile futures au urcat in primele zile in mod surprinzator, apropiindu-se de maximele istorice din decembrie, in special cele trei SIF-uri care au avut o lichiditate echivalenta celei de la BVB'. Luna trecuta, cele mai cautate derivate au fost cele pe SNP, tranzctionandu-se 72.343 contracte. Preturile futures au avut o ascensiune apreciabila, cei care au cumparat putand obtine randamente de 178%, pentru martie si 138%.
In topul lichiditatii, locul doi apartine SIF 5 Oltenia cu 43.224 contracte, volumele tranzactionate in piata futures depasind, in unele sedinte, pe cele realizate la BVB. In acest caz cumparatorii pentru scadenta martie au putut obtine intr-o singura luna randamente de pana la 63%.
Pe derivatele cu actiunile TLV s-au realizat peste 41.000 contracte. Pe aceasta piata se remarca castigurile care puteau fi obtinute de vanzatorii pentru scadenta iunie, randamentul lunar fiind de pana la 280%. 'Doua dintre cele mai interesante evolutii le-au avut derivatele pe SNP si TLV cu scadenta martie', precizeaza Coos. 'Pe langa volumele deosebite, de exemplu, tranzactiile pe SNP depasind prin echivalent chiar volumul de la BVB, preturile celor doua contracte au pastrat o miscare constant ascendenta, micile corectii fiind nesemnificative. Evolutia preturilor in anumite tuneluri, SNP intre 0,61 si 0,62 lei iar TLV intre 1,40 si 1,44 lei, au dovedit ca pe cele doua titluri exista jucatori destul de mari, atat speculatori cat si dintre cei care urmaresc protejarea portofoliului'. La randul sau, Bogdan Ungureanu, broker la SSIF BT Securities considera ca, 'piata se afla intr-o evidenta crestere atat ca numar de contracte cat si ca maturizare a investitorilor. Ei manifesta insa o precautie exagerata, ajungandu-se ca unele derivate sa se tranzactioneze la cotatii mult prea apropiate fata de pretul activului suport sau chiar sub acesta, lucru curios avand in vedere ca mai sunt doua luni pana la scadenta'. Despre aceasta situatie, Mirabele Coos afirma ca, 'fenomenul s-a facut remarcat, cu precadere in a doua jumatate a lunii, ceea ce indica fie o prudenta ridicata, investitorii fiind probabil marcati de evolutia bursei din februarie trecut, fie o neincredere in posibilitatea inregistrarii de noi maxime istorice pana la scadenta martie'.
Sursa: Curierul National, 3 februarie 2006.'
02.02.2006
-
Investitorii la Bursa trebuie sa-si calculeze singuri impozitele
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Investitorii care realizeaza venituri din vanzarea actiunilor detinute mai putin de un an au obligatia sa-si calculeze si sa vireze singuri impozitul de 16% aferent castigurilor obtinute, potrivit unei instructiuni a CNVM, publicata ieri in Monitorul Oficial. Aceasta instructiune reglementeaza modul de aplicare a impozitului pe castigurile din operatiunile de capital, conform modificarilor din Codul fiscal intrate in vigoare la 1 ianuarie 2006.
Pentru valorile mobiliare achizitionate pana la 31 mai 2005, inclusiv cele dobandite in cadrul Programului de privatizare in masa, precum si pentru valorile mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si detinute mai mult de un an, cota de impozitare care se aplica este de 1%, iar obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine societatilor de brokeraj care intermediaza tranzactiile respective.
Brokerii considera ca este normal ca investitorii sa-si calculeze singuri si sa-si plateasca impozitele datorate statului, insa spun ca totusi forma adoptata este destul de greoaie si ca exista inca neclaritati cu privire la aplicarea impozitului. 'Inca de la momentul impozitarii cu 1% a castigurilor obtinute din tranzactiile cu actiuni, in anul 1999, brokerii s-au aratat nemultumiti de fatul ca au fost obligati sa se transforme in agenti fiscali si sa retina si apoi sa vireze impozitul aferent tranzactiilor realizate de clientii lor. Faptul ca impozitul de 16% este calculat si virat de catre client este un lucru normal pentru ca fiecare persoana trebuie sa isi gestioneze singura veniturile si cheltuielile, respectiv impozitul datorat statului', sustin reprezentantii Asociatiei Brokerilor (ANSVM).
Membrii ANSVM au sustinut modificarea Instructiunii 12 in sensul acceptarii de catre CNVM si Ministerul Finantelor ca impozitul pe castigurile de capital sa fie calculat, retinut si virat de catre intermediarii care efectueaza activitati de custodie (custozi), in calitate de administratori ai fondurilor si portofoliilor clientilor. Reprezentantii CNVM spun ca au cazut de acord impreuna cu ANSVM asupra unor posibile modificari si au inaintat propunerile Ministerului Finantelor.
Sursa: Ziarul Financiar, 2 februarie 2006.
'
Pagina