Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.09.2004

  • Pretul petrolului se apropie de recordul de 49,40 dolari pe baril

    Adevarul   

    ___
    Pretul titeiului de referinta pe piata americana a ajuns aproape de cotatiile-record de 49,40 dolari pe baril, in urma ingrijorarilor legate de faptul ca Irakul, Nigeria si Rusia ar putea intrerupe livrarile, intr-o perioada in care rezervele se plaseaza la un nivel foarte redus. La Londra, pretul petrolului s-a majorat cu 38 de centi, atingand 45,71 dolari pe baril. Saptamana trecuta, preturile au crescut dupa anuntul ca rezervele comerciale ale Statelor Unite s-au redus cu mult, in urma pagubelor produse de uraganele care au lovit zona Golfului Mexic. In mod obisnuit, rezervele sunt in crestere inainte de venirea iernii. Printre factorii care au influentat piata petrolului se numara si conflictele armate care au avut loc in Arabia Saudita intre fortele de securitate si presupusi membri ai retelei teroriste al-Qaida, precum si atacurile repetate asupra infrastructurii din Irak. De asemenea, rebelii din Nigeria, principalul exportator de titei din Africa, au anuntat ca vor continua actiunile violente din Delta Nigerului, regiunea unde se extrage intreaga cantitate de petrol a tarii, aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi. Din motive de securitate, Royal Dutch/Shell a evacuat, recent, peste 200 de angajati de la unitatile de productie din Nigeria. Principalul exportator de petrol din Rusia, compania Iukos, a intrerupt, saptamana trecuta, o parte din exporturile sale, dupa ce guvernul i-a blocat conturile bancare in urma unei dispute legate de plata taxelor. 'Toti acesti factori creeaza tensiune pe piata. Este posibil ca recordul de 49,40 dolari pe baril sa fie depasit chiar in aceasta saptamana', a declarat Daniel Hynes, analist la banca ANZ - Australia. Rezervele globale reusesc, cu greu, sa faca fata celei mai rapide cresteri a cererii din ultimii 24 de ani. Statele exportatoare isi folosesc la maximum capacitatea de productie, singura exceptie fiind Arabia Saudita, care ar mai putea sa-si suplimenteze productia cu aproximativ un milion barili pe zi. OPEC produce in jur de 30 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins de la sfarsitul anilor '70.

    Sursa: Adevarul, 28 septembrie 2004.'

    mai mult

27.09.2004

  • Confectii Vaslui i-a facut fericiti pe investitori: da opt actiuni gratuite

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COVB

    ___
    Consiliul de administratie al producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui va propune actionarilor societatii majorarea capitalului social cu peste 62,1 miliarde de lei, prin incorporarea partiala a rezervelor constituite din profit si prin emisiune de noi titluri.

    Societatea intentioneaza sa distribuie cu titlu gratuit opt actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta de actionari, data de inregistrare care urmeaza sa identifice investitorii care vor primi aceste actiuni fiind stabilita pentru 1 noiembrie. Pentru aprobarea acestei majorari de capital, compania a convocat o Adunare Generala a Actionarilor pentru data de 16 octombrie.

    Actiunile Confectii sunt listate pe RASDAQ, aceste titluri fiind vineri suspendate de la tranzactionare. De remarcat este faptul ca joi, aceste actiuni au facut obiectul unor tranzactii importante, pe piata vorbindu-se din nou de faptul ca, la fel ca in cazul altor societati, unii investitori au avut acces si au beneficiat de unele informatii inainte ca acestea sa fie publicate oficial de catre companie. Lichiditatea actiunilor Confectii a fost joi foarte buna, in conditiile transferului unui pachet de 2,3% din capitalul social al companiei. In acelasi timp, aceste titluri au inregistrat o apreciere importanta, de peste 11%, cursul atingand si un nou maxim istoric la nivelul pretului de 34.300 de lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile Confectii au castigat peste 32%.

    Nici unul din actionarii companiei nu detine, conform ultimelor raportari, mai mult de 10% din actiuni, principalii actionari fiind trei persoane fizice, fiecare cu participatii in jurul a 5%. Confectii Vaslui a obtinut in primul semestru un profit net de aproape 250.000 de euro, la o cifra de afaceri de 2,1 milioane de euro. La pretul de inchidere de joi, de 34.300 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 6,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 septembrie 2004.

    mai mult

  • Bogdan Baltazar se retrage pe 12 octombrie de la conducerea BRD

    Realitatea Romaneasca   BRD

    ___
    Presedintele BRD - Societe Generale, Bogdan Baltazar, a declarat, citat de Mediafax, ca se va retrage de la conducerea bancii la 12 octombrie.

    'In ziua de 12 octombrie, la ora 10.00, voi prezenta membrilor Consiliului de Administratie scrisoarea in care anunt retragerea din functia de presedinte al BRD - Societe Generale', a mai spus Bogdan Baltazar, care conduce BRD din 1998. Surse din banca sustin ca locul lui Baltazar va fi luat de Patrik Gelin, prin comasarea functiilor de director general si presedinte al Consiliului de Administratie.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 27 septembrie 2004.'

    mai mult

  • OMV se intareste cu cinci milioane de actiuni pentru a finanta achizitia Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Consiliul de supraveghere al OMV a decis majorarea capitalului companiei austriece prin emisiunea a cinci milioane de actiuni noi, o parte din fonduri urmand sa fie utilizate pentru finantarea preluarii Petrom, a declarat un oficial austriac, citat de Dow Jones Newswires. In luna iulie, OMV a semnat cu autoritatile romane un acord privind preluarea unei participatii de 51 la suta la cea mai mare companie petroliera romaneasca, pentru o suma de pana la 1,529 miliarde euro.

    Avand in vedere cotatia de vineri a titlurilor OMV, Dow Jones a calculat ca valoarea emisiunii de actiuni este de 954,8 milioane euro. Compania a obtinut, anterior, aprobarea actionarilor pentru a majora capitalul cu opt milioane de actiuni, pana in anul 2009. Pe langa achizitia Petrom, OMV va utiliza sumele obtinute si pentru finantarea altor achizitii, precum si pentru a majora pachetul de actiuni listat la bursa la peste 50 la suta, fata de 45,4 la suta in prezent. Agentia de privatizare din Austria, OIAG, detine 35 la suta din actiunile OMV. Potrivit lui Rainer Wieltsch, membru in Consiliul de Administratie al OIAG, agentia nu va participa la majorarea de capital. Data emisiunii nu a fost inca stabilita.

    Sursa: Curierul National, 27 septembrie 2004.

    mai mult

24.09.2004

  • Energobit Cluj ramane in cursa pentru Electroputere Craiova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EPT

    ___
    Energobit Cluj si-a anuntat decizia de a ramane in competitia pentru achizitionarea activelor Electroputere Craiova. Firma clujeana, specializata in servicii si comert cu aparataj electric isi mentine intentia de a achizitiona fabrica de transformatoare si fabrica de echipamente electrice de inalta tensiune de la Craiova.

    'Suntem in tratative atat cu AVAS-ul, cat si cu managementul firmei Electroputere pentru a ajunge la un acord in aceasta privinta', a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Socea, vicepresedinte executiv si asociat principal la Grupul Energobit.

    Un consortiu format din concernul german Siemens, Horvath Holding din Ungaria, firma DAB din Grecia si Energobit Cluj Napoca s-a format luna trecuta pentru a prelua de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 62% din actiunile Electroputere. Consortiul urma sa achizitioneze diverse fabrici din cadrul Electroputere, Siemens dorea sectia de locomotive, Horvath Holding era interesat de sectia de motoare, iar ceilalti participanti de sectiile de aparatura si transformatoare din cadrul fabricii craiovene.

    Acum, informatiile asupra vointei de a continua afacerea a Siemens se contrazic.

    'Negocierile s-au intrerupt in momentul cand concernul Siemens a renuntat la afacere', spune pe de o parte vicepresedintele Energobit, insa exista sanse de reluare a ofertei pentru ca General Motors, care a mai avut o tentativa de achizitie in urma cu cativa ani, si-a anuntat iarasi interesul pentru fabrica de locomotive. 'Acum partile isi regandesc pozitiile si cerintele. Desigur, este vorba de o tranzactie complexa, care necesita o analiza atenta, si mai ales, o flexibilitate de ambele parti', a mai spus Ioan Socea. Pe de alta parte, reprezentantii Siemens afirma ca sunt in continuare interesati de acesta afacere si ca intelegerea initiala ramane valabila.

    Energobit s-a infiintat in 1990, iar dupa 14 ani marca Energobit a reusit sa impuna pe piata autohtona standarde occidentale. Sub marca Energobit au fost create capacitati de productie pentru echipamente electrice in conceptie proprie sau sub licenta unor companii occidentale (Schneider Electric, Actaris din Franta). Grupul a construit o fabrica de posturi de transformare si tablouri electrice in Jibou, pe o suprafata de 2.600 m2, o fabrica de tablouri pentru automatizari industriale, cu o suprafata de 2.000 m2 in Cluj-Napoca, si o alta fabrica de corpuri de iluminat stradal si industrial tot in Cluj-Napoca.

    Grupul Energobit este compus din Energobit Prod, producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune Energobit Schr?der pentru echipamente de iluminat stradal si industrial Energobit Control Systems pentru partea de IT Energom care produce automatizari industriale si confectii metalice Enex specializata in consultanta si Energolux, firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior. Pe piata echipamentelor electrice grupul detine o cota de piata de 9-11%. Clientii principali sunt Michelin, Lafarge, Holcim, Renault, Petrom, European Drinks si Electrica. Energobit are 312 angajati, dintre care 118 cu studii superioare.

    In 2003 firma Electroputere a realizat o cifra de afaceri de circa 50 milioane de euro. Compania craioveana, care are aproape 4.000 de angajati, a inregistrat in primele luni ale acestui an un profit net de 625.000 de euro. Grupul Energobit din Cluj are capitaluri proprii de 5,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 20 milioane de euro pe anul 2003. Condurea firmei si-a propus o tinta de 30 de milioane de Euro cifra de afaceri pe 2004. Energobit a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pal au fiecare functia de vicepresedinte executiv si manageriaza toate afacerile Grupului Energobit.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 septembrie 2004.'

    mai mult

  • SIF Oltenia poate cumpara actiuni la Petrom. Dar trebuie apoi sa le vanda

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis ieri un aviz care va permite SIF Oltenia sa subscrie in cadrul majorarii de capital social a Petrom, operatiune care va demara la inceputul lunii viitoare.

    SIF Oltenia are dreptul sa subscrie actiuni Petrom in valoare de 12,3 milioane de euro pentru a-si pastra participatia de 1,2% pe care o detine in cadrul companiei, iar reprezentantii societatii au afirmat de mai multe ori ca au intentia de a subscrie. O instructiune a CNVM interzicea SIF-urilor sa achizitioneze actiuni la o societate daca are mai mult de 10% din valoarea activelor plasata in actiunile societatii respective.

    CNVM a hotarat ieri ca un articol din legea consolidata a pietei de capital, care se refera la fondurile mutuale trebuie sa se aplice si celorlalte organisme de plasament, categorie care include si SIF-urile. Articolul respectiv permite fondurilor sa subscrie la o majorare de capital la o companie, chiar daca depaseste limitele maxime impuse de reglementarile CNVM.

    Pe de alta parte, conform legii, SIF Oltenia va fi obligata sa vanda actiunile subscrise pentru ca participatia sa la Petrom sa scada sub 10% din valoarea activelor sale. O reglementare recenta a CNVM nu permite SIF-urilor sa investeasca mai mult de 10% din activele totale in actiunile unei singure companii. Pachetul de actiuni pe care SIF Oltenia ar trebui sa il vanda pentru ca detinerea sa scada sub 10% valoreaza pe Bursa 13 milioane de euro, ceea ce ar putea afecta cotatia Petrom. Legea nu precizeaza insa termenul in care SIF Oltenia trebuie sa renunte la actiunile in exces la Petrom, ci doar ca trebuie sa vanda in cel mai scurt timp, cu respectarea intereselor propriilor actionari.

    Ieri a fost ultima zi in care se puteau cumpara actiuni Petrom la Bursa pentru a putea beneficia de dreptul de subscriere in cadrul majorarii de capital. Tranzactiile de ieri cu actiuni Petrom s-au realizat in jurul pretului de 2.350 lei/actiune. Daca pretul Petrom se va mentine la acest nivel si in lunile urmatoare, profitul pe care SIF Oltenia l-ar putea obtine din subscrierea actiunilor si vanzarea acestora se ridica la un milion de euro. Actionarii minoritari ai Petrom pot subscrie incepand de pe 4 octombrie 0,49 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la pretul de 2.158 lei/actiune. Prin majorarea de capital, grupul austriac OMV va deveni proprietarul pachetului majoritar al Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 septembrie 2004.

    mai mult

  • Primaria Capitalei va emite obligatiuni de 500 milioane de euro

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Consilierii generali din Primaria Capitalei au aprobat in sedinta de ieri, un protect de hotarire pentru emiterea de catre municipalitate a unor obligatiuni in valoare totala de 500 milioane de euro. Banii vor fi folositi, in urmatotii ani, pentru investitii majore in infrastructura.

    Tot ieri, proiectul de construire a Pasajului suprateran Basarab, cofinantat de Banca Europeana de Investitii (BEl), care a fost blocat mat bine de doi ani de PSD, a fost la rindul lui aprobat de doua treimi din consilieri. Valoarea totala a investitiei se ridica la 67,8 milioane de euro. BEI a dat Primariei Capitalei, in aceasta saptamina, un ultimatum privind urgentarea aprobarii de catre CGMB a realizarii protectului. Totodata, pentru obtinerea finantarii, BEl are nevote de un studiu de impact care sa fie analizat de consiliul de administratie.

    Victoria de ieri a lui Traian Basescu nu a fost obtinuta fara petipetii si scandaluri. Aprobarea celor doua proiecte avea nevoie de votul a doua treimi din consilieri. Cele doua treimi au fost intrunite, intr-un final, cu sprijinul unui consilier PSD, care si-a socat colegii de partid.

    Traian Basescu declara recent ca, daca PSD continua sa-i blocheze proiectul Pasajulul Basarab, va finanta construirea lui din emisiunea de obligatiuni, desi este o varianta mai scumpa.

    Alte protecte de hotariri care au fost aprobate de CGMB sint modernizarea tramvaielor TATRA, realizarea unei parcari subterane la Gara de Nord si modernizarea statiei de epurare Glina, toate cofinantate de BEI.

    Sursa: Bursa, 24 septembrie 2004.

    mai mult

23.09.2004

  • Euro si dolarul, in continua scadere

    Revista Presei   

    ___
    Pentru a doua zi consecutiv, toate valutele de interes pentru romani sunt in scadere. Un euro a fost cotat cu 41.060 lei, cu 83 de unitati mai putin decat in sedinta valutara precedenta. Cresterea dolarului s-a oprit si astazi, pierzand peste 270 de unitati. Astfel, moneda americana a fost cotata la 33. 346 lei.

    Sursa: www.RevistaPresei.ro, 23 septembrie 2004.

    mai mult

  • Societe Generale isi va majora oferta pentru restul de actiuni ale BRD

    Azi   BRD

    ___
    Groupe Societe Generale (GSG), singurul ofertant pentru pachetul rezidual detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la BRD, ar putea imbunatati oferta depusa prin majorarea cu aproximativ 10% a pretului de cumparare. Pe 12 octombrie GSG urmeaza sa stabileasca daca majoreaza suma propusa pentru preluarea pachetului de 7,32% din titlurile BRD. Oferta initiala a GSG propunea un pret de aproximativ 40 de milioane euro, iar suma vehiculata pentru perfectarea tranzactiei este de minimum 45 de milioane euro. Grupul financiar francez este actionarul majoritar al BRD, cu o participatie de 51%. Principalii actionari minoritari ai bancii sunt cele cinci societati de investitii financiare, care detin pachete de cate 6%. Titlurile BRD sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, avand o capitalizare de aproximativ 920 milioane euro. Pretul de la BVB indica o valoare de 65 de milioane euro pentru pachetul rezidual.

    Sursa: Azi, 23 septembrie 2004.

    mai mult

22.09.2004

  • Inca o incercare de a aduce titlurile de stat, pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Prima enmisiune de titluri de stat va putea fi tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand din aceasta toamna. Reprezentantii BVB, cei al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ai Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante au purtat in ultimele saptamani mai multe discutii privind listarea pe piata de capital a titlurilor emise de Ministerul de Finante. Titlurile de stat se tranzactioneaza in prezent pe o piata secundara organizata de Banca Nationala si care are drept intermediari bancile comerciale.

    'In urma discutiilor pe care le-am avut cum Ministerul de Finante sau Banca Nationala am avut promisiuni ca vom avea prima emisiune de titluri de stat listata la Bursa in luna octombrie sau noiembrie,' a declarat pentru Ziarul Financiar Septimiu Stoica, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti. Tranzactionarea pe piata de capital va insemna ca un investitor va putea apela si la o societate de brokeraj pentru a cumpara titluri de stat.

    Vicepresedintele Bursei de Valori a mai spus ca discutiile pe care din ultimele saptamani s-au referit mai mult la aspecte tehnice, in special legate de serviciile de decontare a tranzactiilor si de evidenta a detinatorilor de titluri. Bursa de Valori asigura in prezent toate serviciile post-tranzactionare pentru actiunile sau obligatiunile tranzactionate in prezent pe piata, dar Banca nationala doreste ca in cazul tranzactiilor cu titluri de stat, aceste servicii sa fie asigurate de o alta institutie, TransFond. Aceasta este o societate pe actiuni avand ca actionari toate bancile de pe piata romaneasca si care administreaza sistemul de plati si compensari dintre banci.

    O alta problema care nu a fost inca stabilita intre reprezentatii celor patru institutii este modul in care vor fi emise titlurile. Daca initial se discut despre emisiuni de titluri de stat dedicate in exclusivitate pietei de capital, Ministerul de Finante ia acum in calcul si posibilitatea unor emisiuni care sa poata fi tranzactionate pe doua piete, la Bursa de Valori si pe piata organizata de BNR.

    Discutiile dintre reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului de Finante privind listarea titlurilor de stat dureaza de mai bine de doi ani, principala problema fiind cerintele de capital social pe care Ministerul de Finante au vrut sa le impuna intermediarilor. Cerintele ridicate privind nivelul capitalului social au fost determinate de increderea redusa a Ministerului de Finante in actualii intermediari de la Bursa. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure instrumente de pe piata financiara romaneasca, iar orice incident legat de derularea tranzactiilor ar avea un impact negativ asupra increderii investitorilor.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 septembrie 2004.
    '

    mai mult

Pagina

inchide