Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.09.2004

  • Unirea Iasi a raportat o crestere spectaculoasa a vanzarilor la semestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de uleiuri comestibile Unirea Iasi detinut de gigantul american Bunge a raportat pe primele sase luni vanzari nete de 1.354 miliarde de lei (33 de milioane de euro), duble fata de cele din perioada similara a anului trecut cand s-a oprit la 666 miliarde de lei (aproape 18 milioane de euro). In raportul trimis pietei bursiere Rasdaq, compania nu a oferit detalii privind situatia contului de profit si pierderi.

    Nivelul datoriilor a scazut cu 302 miliarde de lei, ajungind la jumatatea anului la 906 miliarde de lei. Investitiile realizate in primul semestru au fost 9,9 miliarde de lei , sursa de finantare fiind disponibilul companiei.

    Actionarii au aprobat constituirea unor garantii sub forma de ipoteci si gaj asupra bunurilor imobile si mobile pina la concurenta sumei de 40 de milioane de dolari in favoarea imprumutatorului KBBV din Rotterdam - Olanda.

    Actiunile Unirea Iasi sunt tranzactionate pe piata Rasdaq , la un pret de 1.280 lei/actiune .La acest pret , capitalizarea companiei se ridica la aproximativ 3 milioane de euro. Bunge detine 81% din actiuni. Bunge, care la nivel mondial are vinzari anuale de 14 miliarde de dolari, mai detine in Romania alti doi producatori de profil - Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea.

    Anul trecut , Bunge a raportat pentru piata romaneasca o cifra de afaceri consolidata de 58 de milioane de dolari, in crestere cu 12% fata de anul precedent, dar sub nivelul estimat de 65 de milioane de dolari. Planurile americanilor vizeaza cresterea cifrei de afaceri la 100 de milioane de dolari in urmatorii trei ani. Bunge isi doreste ca sa ajunga la o cota de 45-47% din piata uleiului, care la aceasta ora este destul de fragmentata.

    Conform studiilor companiei de cercetare GfK, marcile grupului Bunge in Romania (Floriol, Unisol, Muntenia, Horea, Raza Soarelui ) au incheiat anul trecut cu o cota de piata de 36% fata de 27% la sfarsitul anului 2002, fiind liderii pietei.

    In vara anului trecut grupul american a achizitionat pachetele majoritare la fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea, pe care a platit circa 5,4 milioane de dolari. La momentul preluarii, analistii si reprezentantii industriei uleiului au comentat ca pretul pe care Bunge l-a platit pentru cele doua companii a fost prea mare, avand in vedere ca ambele se aflau intr-o situatie destul de proasta, din cauza lipsei de investitii ale vechiului actionar, lucru care a generat interuperi repetate in productie. La sfarsitul lui 2002, Bunge Romania a devenit actionarul majoritar al Unirea Iasi dupa ce a preluat la nivel international grupul olandez Cereol, care detinea fabrica ieseana in acel moment.

    In Romania, Bunge are aproximativ 900 de angajati. Principalii sai concurenti pe piata uleiurilor sunt Argus Constanta cu 19%, Topway Craiova cu 17% si Ulvex Tandarei.

    Intreaga piata a uleiului a fost estimata pentru anul trecut la 210.000 de tone, respectiv 300 de milioane de dolari, nivel similar cu cel din 2002. In prima parte a anului trecut piata a inregistrat o scadere de 10 procente fata de aceiasi perioada a lui 2002, pe care a recuperat-o in a doua parte a anului.

    Capacitatea de productie din Romania este de fapt de 400.000 de tone, dar din cauza puterii scazute de cumparare nu se produce la intreaga capacitate. Pentru acest an estimarile merg catre o crestere usoara cu 3-4% fata de anul anterior.

    Bunge are 24.000 angajati in toata lumea si operatiuni pe patru continente. Bunge este, in acest moment, lider mondial in procesarea semintelor oleaginoase si lider mondial in imbutelierea uleiurilor vegetale. Americanii s-au extins rapid in ultimii ani, prin achizitii in toata lumea, cele mai recente avand loc piata din Asia. In Europa de Est, compania este lider de piata in toate tarile unde este prezent, cu exceptia Rusiei, unde se situeaza pe locul al doilea.

    Sursa: Ziarul financiar, 13 septembrie 2004.

    mai mult

  • Casirom Turda si-a dublat cifra de afaceri, dar a trecut pe pierderi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Casirom Turda a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri in valoare de 155 miliarde lei (3,8 mil. lei), aproape dubla in lei fata de perioada similara a anului trecut, insa a trecut pe pierderi.

    Compania a inregistrat pierderi in valoare de 25,4 miliarde lei (626.000 euro) comparativ cu primul semestru al anului trecut, cand a realizat un profit net de 459 milioane lei (peste 12.500 euro).

    Pierderile au fost provocate, conform raportului semestrial al societatii, datorita mai ales starii necorespunzatoare a utilajelor din dotare sau cheltuielilor cu reparatiile, un impact negativ avand, de asemenea, evolutia cursului de schimb leu/euro, scaderea comenzilor de caramizi refractare sau scumpirea energiei electrice.

    'Pierderea inregistrata in rezultatul financiar este datorata in special dobanzi bancare si a diferentelor de curs valutar aferente creditului bancar de exploatare in euro angajat de societate', se arata in raportul Casirom. Compania a realizat in perioada mentionata venituri totale de peste 154 miliarde lei (3,8 mil. euro), mai mari cu 26% in lei fata de 2003. In euro, cresterea este de circa 13%.

    Potrivit raportului, productia vanduta a crescut cu aproximativ 100% de la 80 miliarde lei in primul semestru din 2003 la 153 miliarde lei in acest an. Capitalurile proprii ale Casirom s-au redus in aceeasi perioada de aproape trei ori in lei pana la valoarea de 12,4 miliarde lei.

    Actiunile societatii sunt listate pe Bursa Electronica Rasdaq, capitalizarea Casirom ajungand la 1,2 milioane euro la un pret de 1.800 lei pe actiune. Potrivit ultimelor date disponibile, Unimetal Spa (Italia) detine peste 24% din Casirom, Henko SRL - 19%, Francesco Andretta - 9,9%, Alseida SA - 11%, respectiv Metaloeuroest cu 5%.

    Sursa: Ziarul financiar, 13 septembrie 2004.
    '

    mai mult

  • In august, rata inflatiei a atins 0,7%

    Curentul   

    ___
    Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), rata medie lunara a inflatiei in perioada 1 ianuarie-31 august 2004 a fost de 0,7%, ceea ce inseamna, cumulat, o rata a inflatiei de 5,6%, pe primele opt luni ale anului.

    In luna august, preturile de consum au inregistrat o crestere de 0,5%, potrivit INS. Cea mai scumpa luna a fost iulie, cand tarifele la marfurile alimentare si nealimentare, precum si la servicii au acumulat 1,3 procente de crestere.

    Astfel, in luna august, preturile alimentelor s-au majorat cu 0,2%, cele mai mari cresteri fiind la carne, preparate si conserve din carne, precum si la zahar, produse zaharoase si miere de albine. Dintre acestea, in topul scumpirilor s-a aflat carnea de porc (3,4%) si zaharul (2,5%). In cosul zilnic, tuica si rachiurile au castigat 2,3 procente in plus in luna august.

    Si preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 0,6%, varful scumpirilor la aceasta categorie fiind atins de combustibili (1,8%), alaturi de tutun si tigari (1,1%). Totusi, cresterea a fost mai redusa comparativ cu luna iulie, cand marfurile nealimentare s-au majorat cu 2,1%. In schimb, populatia a platit mult mai mult pentru servicii (1,4%) in august, fata de iulie (0,3%). Tarifele postale au crescut cu 50%, serviciile de gospodarie comunala cu 3,4%, iar transportul CFR cu 3,1%.

    Sursa: Curentul, 13 septembrie 2004.

    mai mult

10.09.2004

  • Investitori straini acuza birocratia si coruptia

    Jurnalul National   

    ___
    Fluidizarea mecanismelor birocratice, eradicarea coruptiei si stabilitatea legislativa si financiara sunt problemele aduse din nou in discutie de investitorii straini in Romania.

    Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a recunoscut printr-un comunicat dat publicitatii ca vechile probleme cu care se confrunta investitorii straini din Romania au ramas inca de actualitate. Astfel birocratia, coruptia si instabilitatea legislativa si financiara reprezinta piedici in calea unor investitii masive in economia nationala.

    OPTIMISM. Oficialii ARIS sunt insa optimisti. Acestia au de gand o reorientare a activitatii institutiei catre atragerea investitiilor de tip “greenfield”, elaborarea unui registru unic al investitiilor straine si abordarea directa a potentialilor investitori strategici. Conform datelor Bancii Nationale, investitiile straine in Romania s-au ridicat, in intervalul 1 ianuarie - 31 iunie 2004, la un volum total de 1,1 miliarde euro. Pentru sfarsitul acestui an se estimeaza un volum al investitiilor straine de aproximativ doua miliarde euro, in conditiile privatizarii SNP Petrom si a distributiilor de gaze si energie electrica. Chiar si in aceste conditii, nivelul investitiilor este cu mult sub cel al Ungariei, care acum trei ani de exemplu atragea investitii straine de aproape 4 miliarde de euro. Singurele capitole la care Romania este interesanta pentru investitorii straini reprezinta numarul mare de consumatori si mana de lucru ieftina.

    Sursa: Jurnalul national, 10 septembrie 2004.

    mai mult

  • BCR reduce, de astazi, dobanzile la creditele in lei

    Gardianul   

    ___
    BCR reduce de astazi dobanzile pentru toate tipurile de credite in lei destinate populatiei cu pana la 3 puncte procentuale, cu exceptia creditelor ipotecare.

    Creditele pentru persoane juridice vor scadea cu pana la 2 puncte procentuale. Astfel, dobanda la creditele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata si pentru nevoi personale va fi de 23,9% pe termen scurt si de 24,9% pe termen mediu si lung. La creditele pentru imobile (creditul punte, creditul pentru reparatii, modernizari, consolidari si extinderi de locuinta si/sau viabilizare; creditul imobiliar pentru reparatii, modernizari, extinderi locuinte si/sau cumparare, construirea de locuinte/case de vacanta, cumpararea de terenuri aflate in intravilan), dobanda scade la 21%/an. BCR da o veste buna si depunatorilor, pentru ca dobanzile pe care le plateste banca vor ramane la acelasi nivel.

    La creditele de nevoi personale garantate cu garantii reale, de maximum 20.000 euro, dobanda este de 19%/an, in cazul creditelor pe termen scurt, si de 20%/an, in cazul creditelor pe termen mediu si lung. BCR reduce dobanda si la cardurile de credit, care va fi de 28%/an. De asemenea, dobanzile aplicate la conturile de card de debit in lei pentru salarii cu descoperire de cont scad la 24%/an. In cazul creditelor cu dobanda fixa, aceasta variaza intre 18% si 22,9%, in functie de termenul pe care se acorda imprumutul.

    Sursa: Gardianul, 10 septembrie 2004.

    mai mult

  • Privatizarea Petrom aduce, indirect, profituri pentru speculatori

    Curentul   SNP

    ___
    Tranzactiile de pe piata la termen au fost profitabile pentru investitori, dar si pentru speculatori, in special din cauza anuntarii achizitionarii SNP de catre OMV. Cu toate acestea, cotatiile la titlurile SNP pentru scandenta septembrie au coborat sub pretul de tranzactionare inregistrat la BVB.

    La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu s-au tranzactionat, in sedinta de miercuri, 290 contracte futures pe 11 din pietele la termen. Cotatiile la titlurile SNP pentru scadenta septembrie au coborat pentru prima data sub pretul de tranzactionare inregistrat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ceea ce reflecta o atitudine mai temperata a operatorilor.

    De data aceasta, preturile futures nu au mai oscilat la valori mai mari cu 50-150 lei/actiune fata de cele cash, tranzactiile futures coborand pana la un minim de 2.300 lei, fata de 2.350 lei cotatia de la BVB. Aceasta piata s-a dovedit a fi profitabila, atat pentru investitorii care au executat arbitraj, cat si pentru speculatorii care au initiat pozitii de vanzare. Si aceasta, mai ales dupa anuntarea achizitionarii SNP de catre grupul OMV, perioada cand cotatiile pentru acest activ au atins valori maxime, 2.600 lei pe piata spot si 2.700 lei pe cea futures. Pe celelalte piete se mentin estimari optimiste. Pentru sfarsitul trimestrului al treilea, preturile contractelor incheiate au fost de 6.565lei/actiune - SIF2; 7.300/7.480 lei pentru SIF5 si actiunile TLV la 7.230/7.300 lei. Pentru scadenta decembrie s-au consemnat tranzactii pe actiunile SIF2 la 7.050/7.180 lei, SIF5 la 8.149 lei, AZO la 3.730 lei si ATB, 3.200 lei. Paritatea EUR/USD a continuat trendul descendent, pretul spot atingand nivelul de 1.2025. Cele 114 de contracte futures tranzactionate pe acest activ au marcat o scadere a cotatiei la 1.2170 EUR/USD pentru luna septembrie, cu 8 pips fata de sedinta anterioara.

    Sursa: Curentul, 10 septembrie 2004.

    mai mult

09.09.2004

  • Actiunile Petrom pentru minoritari, putin mai ieftine ca la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Actionarii minoritari ai Petrom vor avea dreptul sa subscrie actiuni ale companie la un pret de 5,25 eurocenti/actiune in cadrul majorarii de capital prin care grupul OMV isi va majora participatia de la 33% la 51% din Petrom. Pretul pe actiune va fi transformat in lei la cursul leu-euro din 14 septembrie, cand actionarii vor aproba majorare de capital. La un curs de 41.000 lei pentru un euro minoritari vor putea subscrie la 2.152 lei/actiune. Pe piata de capital o actiune Petrom se situa ieri la 2.350 de lei.

    Minoritarii detin in prezent aproximativ 7% din Petrom , pachete care valoreaza la Bursa 155 milioane de euro. Cei mai importanti minoritari sunt SIF Oltenia cu 1,2% din actiuni si sindicatul Petrom, care detin conform ultitimelor informatii de pe piata 0,5-1% din actiuni. De asemenea, pachete importante de actiuni detin sui cateva fonduri straine de investitii. Pentru SIF Oltenia si sindicatul Petrom sumele care terbuie alocate pentru aceasta operatiune sunt destul de mari. Spre exemplu, SIF Oltenia ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 10 milioane de euro.

    In conturile Petrom vor intra maximum 983 milioane de euro in urma majorarii, dar valoarea actiunilor care va putea fi cumparata de minoritari va fi mult mai mica. Cele mai multe dintre actiuni urmeaza sa fie cumpatare de austriecii de la OMV, conform contractului de privatizare a Petrom. Majorarea de capital va include si conversia in actiuni a unei datorii a Petrom catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 73 milioane de dolari.

    Datele majorarii de capital sunt printre cele mai asteptate informatii de investitorii de pe piata de capital, in conditiile in care majorarea poate insemna castiguri pe termen scurt pentru investitori.

    Sursa: extras din Ziarul Financiar, 9 septembrie 2004.

    mai mult

  • Bogdan Baltazar nu va mai fi presedinte al BRD

    Gardianul   BRD

    ___
    Bogdan Baltazar va parasi functia de presedintele al Consiliului de Administratie BRD-GSG pana la sfarsitul acestui an, ne-au declarat surse din mediul bancar. Acestea au adaugat ca Baltazar va ramane membru in CA pana la sfarsitul anului pentru a evita convocarea unei AGA mai devreme decat ar trebui.

    Baltazar este presedintele CA al bancii din 1998, iar pana in 1999 a fost si directorul general al BRD. Din 2005, el va lucra intr-o firma de consultanta financiar-bancara.

    Posibilii succesori ai lui Bogdan Baltazar sunt Sorin Popa - vicepresedinte, Claudiu Cercel - directorul Directiei de Operatiuni de Piata, respectiv Patrick Gelin – directorul general al BRD. Balanta inclina in favoarea lui Gelin, care va pastra si functia actuala.

    Sursa: Gardianul, 9 septembrie 2004.

    mai mult

  • Scaderea preturilor pare ca se apropie de sfarsit

    Capital   BRD  OLT  RRC  SNP  TLV

    ___
    In primele doua zile ale lunii septembrie toti cei trei indici bursieri au cunoscut usoare cresteri. Acestea urmeaza dupa o perioada de peste o luna in care trendul general al pietei a fost descendent.Pe perioada corectiei, dintre actiunile lichide cel mai bine s-au comportat titlurile TLV. Desi in ansamblu a fost o saptamana agitata la Bursa prin prisma fluctuatiilor de pret inregistrate de majoritatea titlurilor importante, lichiditatea tranzactiilor a fost destul de modesta pe parcursul intregii perioade analizate.

    Vineri, valoarea totala a schimburilor de actiuni efectuate prin sistemul BVB a coborat chiar sub nivelul de un milion de dolari, fapt care nu s-a mai intamplat de la sfarsitul lunii ianuarie. Dupa ce tonul descendent al cotatiilor de saptamana trecuta s-a prelungit si in primele doua zile din perioada analizata de noi, incepand cu 1 septembrie au aparut semne usoare de crestere. Din pacate, acestea au tinut numai doua zile, pentru ca vineri toti indicii bursieri au intrat din nou in teritoriu negativ. Cu toate ca, in opinia noastra, perioada de corectie a Bursei se apropie de sfarsit, lichiditatea foarte scazuta a tranzactiilor ne face sa credem ca in perioada urmatoare vom asista la o evolutie stabila a pietei, in loc de o usoara crestere, asa cum am fi fost tentati sa credem initial. Daca insa, in ciuda semnalelor de saptamana aceasta, interesul investitorilor pentru emitentii listati la Bursa va creste, primul sector catre care acestia isi vor indrepta atentia va fi cel financiar (in special SIF-uri) deoarece aici s-au consemnat scaderile cele mai mari (dintre societatile importante). In cadrul sondajului efectuat de compania noastra vineri, sase dintre cele unsprezece societati de brokeraj autohtone, care au avut amabilitatea sa participe, au apreciat ca in saptamana urmatoare piata bursiera va avea un trend crescator. Numai doua se asteapta la scaderi.

    Dintre evenimentele importante derulate saptamana aceasta, se cuvin mentionate publicarea hotararilor AGA Extraordinara a Impact SA (ce vizeaza, printre altele, si aprobarea fuziunii cu SC Fondamente Forte SRL), trecerea datei de referinta pentru participarea la AGA Extraordinara a SNP Petrom (unde se va discuta inclusiv majorarea de capital cu numerar), anuntul cu privire la posibila privatizare a Oltchim (la care OMV ar putea fi interesata sa participe) si expirarea termenului pentru depunerea ofertelor pentru preluarea pachetului rezidual de actiuni detinut de stat la BRD – GSG (Soci?t? G?n?rale anuntandu-si intentia de participare).

    Remarcam evolutia foarte interesanta si extrem de volatila a SNP Petrom, pentru care cotatiile au continuat sa scada pana la un minim de 2.160 lei pe actiune, minim inregistrat in finalul sedintei bursiere de miercuri, pentru ca ulterior sa cunoasca, in numai doua zile, o revenire de 200 lei pe actiune (9,25%), atingand joi un maxim de 2.360 lei. Vineri insa, pretul a scazut din nou sub nivelul de 2.300 lei, ultima tranzactie a zilei incheindu-se la cotatia de 2.270 lei pe actiune.

    Cealalta companie importanta din domeniul petrolier, Rompetrol Rafinare Constanta, a continuat evolutia extrem de dezamagitoare din ultima perioda, adaugand saptamana aceasta o scadere de 5,45% la cea acumulata in perioada anterioara. Trendul descendent al actiunilor RRC poate fi pus pe seama rezultatelor financiare nefavorabile ale companiei in semestrul I si a vanzarilor importante efectuate in ultimele luni de SIF 3 Transilvania. Conform datelor raportate lunar de SIF3, din 31 martie pana la 31 iulie 2004, acesta a vandut peste 859 milioane de actiuni.

    Sursa: Capital, 9 septembrie 2004.

    mai mult

08.09.2004

  • Ardaf: actionarii trebuie sa vina cu 4 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania de asigurari Ardaf, cu sediul la Cluj-Napoca, isi va majora capitalul cu 200 miliarde de lei (4 milioane de euro), pana la 375 miliarde lei.

    'A fost politica noastra pentru a nu ramane in urma fata de celelalte companii de pe piata din acest punct de vedere. La inceput, actionarii nostri (firma Tender controleaza societatea- n.red) se gandeau la o suma mai mica, dar pana la urma le-am obtinut acordul pentru acest nivel al majorarii', a spus Octavian Manastireanu, presedinte executiv al companiei.

    Compania, care a fost supusa unui control de fond al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a avut la un moment dat la inceputul acestui an coeficientul de lichiditate sub limita reglementata, de 1, dar Manastireanu afirma ca nu aceasta este cauza majorarii de capital.

    Pretul de emisiune al noilor actiuni va fi egal cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultimul pret pe Rasdaq al actiunilor Ardaf era de 1.180 de lei, pret la care capitalizarea societatii este de 206 mld. lei (5 milioane de euro).

    Majorarea urmeaza sa fie aprobata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor de pe data de 29 septembrie.

    In aceasta AGEA urmeaza sa fie aprobata si modificarea actului constitutiv al Ardaf prin infiintarea functiei de presedinte executiv, delegarea catre Consiliul de Administratie a dreptului de a decide inchiderea majorarii capitalului social la suma subscrisa sau de derulare a unei oferte publice pentru subscrierea actiunilor ramase, dar si privind constituirea in garantie a unor active imobilizate , in suma de 3 milioane de euro.

    Manastireanu nu a dat detalii privind scopul creditului care urmeaza sa fie luat prin constituirea acestei garantii. 'Este vorba de o strategie a noastra. Nu este cazul sa o facem publica'.

    Compania asteapta anul acesta afaceri de peste 40 milioane de euro, fata de 30 milioane de euro anul trecut. Pe primele sase luni din acest an, primele brute subscrise au crescut cu 58% in lei (42% in euro). Manastireanu a explicat cresterea afacerilor prin pozitionarea mai buna pe piata si majorarea Bucurestilor in totalul portofoliului.

    Actionarul majoritar al companiei este grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care mai are afaceri in constructii, agricultura, industrie si petrol.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 septembrie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide