Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.09.2004

  • Peste 1.000 de angajati vor fi concediati de la Electroputere si Stipo

    Curierul National   EPT

    ___
    Guvernul a aprobat, recent, o hotarare in care se propune ca peste 1.000 de angajati ai Electroputere Craiova si Stipo Dorohoi sa fie disponibilizati, ca urmare a reorganizarii celor doua societati. In actul normativ se propune ca un numar de 600 de salariati, dintr-un total de 3.800 la data intocmirii programului de restructurare, sa fie disponibilizati de la Electroputere Craiova. La societatea Stipo Dorohoi disponibilizarile vor viza 450 de persoane, dintr-un total de 690 de salariati. Angajatii disponibilizati vor beneficia de o serie de masuri de protectie sociala, precum indemnizatia de somaj si venitul lunar de completare, acordat in functie de vechimea in munca a fiecarei persoane.

    Sursa: Curierul National, 8 septembrie 2004.

    mai mult

  • Finansbank Romania va emite obligatiuni de 350 miliarde lei

    Adevarul   

    ___
    Actionarii Finansbank Romania au aprobat, in luna august, o emisiune de obligatiuni corporative in valoare de 350 miliarde lei, fondurile atrase urmand sa asigure finantarea dezvoltarii si cresterii portofoliului de credite pe termen lung. Cele 35.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 10 milioane lei/titlu vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile vor avea o maturitate de trei ani, iar rata dobanzii va fi calculata ca medie a dobanzilor pentru imprumuturile acordate (BUBOR) si dobanzile oferite pentru depozite (BUBID) pe piata interbancara romaneasca la trei luni. Parte a FIBA Group, Finansbank Romania a inregistrat, in 2003, un profit net de 79,7 miliarde lei, comparativ cu pierderi de 21,4 miliarde lei la sfarsitul anului 2002. Activele bancii insumau, in decembrie 2003, circa 4.344,2 miliarde lei.

    Sursa: Adevarul, 8 septembrie 2004.

    mai mult

07.09.2004

  • Rompetrol incearca sa gaseasca petrol in vestul tarii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PTR  RRC

    ___
    Grupul petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a obtinut acordul de concesiune pentru doua perimetre de explorare si productie din Romania, in care urmeaza sa investeasca circa 9 mil. $ in urmatorii trei ani, potrivit reprezentantilor grupului. Rompetrol este astfel al doilea operator petrolier din Romania, cu activitati pe tot lantul industriei petroliere - explorare, productie, rafinare, distributie, dupa Petrom, ce urmeaza sa treaca in proprietatea austriecilor de la OMV.

    Rompetrol va opera in blocurile petroliere Satu Mare (situat in nord - vestul Romaniei), respectiv Zegujani (in sud - vestul Romaniei), ce dispun de o suprafata de circa 3.000 km patrati, respectiv 1.800 km patrati.

    'Blocurile au un potential mai ridicat de gaze naturale, dar studiile efectuate pana in prezent nu exclud nici posibilitatea gasirii unor rezerve comerciale de titei. Dupa o prima analiza, bazata pe datele puse la dispozitie de ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - n.r.), specialistii Rompetrol au identificat un numar de prospecte cu potential situat intre 10 si 50 milioane barili echivalent petrol', afirma oficialii Rompetrol.

    Valoarea investitiilor se ridica la aproximativ 2,5 milioane dolari, pentru perimetrul Zegujani, respectiv 6,5 milioane dolari la Satu Mare. Cuantumul acestora s-ar putea majora in urmatoarea faza la o valoare totala de 12 milioane dolari pentru ambele blocuri, daca profitabilitatea acestora se va confirma. 'Sper sa ajungem rapid la descoperiri comerciale, mizand pe rezerve recuperabile de circa 20 de milioane barili echivalent petrol in medie pe structura descoperita', spune vicepresedintele grupului Rompetrol, Bogdan Popescu, seful Diviziei Upstream a grupului. Rompetrol Upstream urmareste sa-si extinda activitatile si in spatiul Caspicii, Orientul Apropiat si Africa de Nord.

    Sursa: Ziarul financiar, 7 septembrie 2004.
    '

    mai mult

  • SIF Muntenia scoate la vinzare actiuni in valoare de circa 40 miliarde de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF4

    ___
    SIF Muntenia are nevoie de. circa 40 miliarde de lei pentru acoperirea diferentei negative dintre sumele incasate cu titlu de dividend de la Banca Comerciala Romana si Banca Romana pentru Dezvoltare si valoarea prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs. Oficiali ai societatii de investitii sustin ca, pentru procurarea sumei mai sus mentionate, intentioneaza sa vinda, in urmatoarele doua luni, din pachetele de actiuni detinute la unele societati din portofoliu.

    Aceeasi sursa a mai precizat ca, in urma unei evaluari recente, societatea va avea nevoie de 40-50 milioane de euro pentru rascumpararea pachetelor de actiuni reziduale. Aceste pachete totalizeaza 45% din capitalul social al SIF-ului. Actiunile reziduale provin din repartizarea (catre toate persoanele ce si-au folosit certificatul de proprietar in cadrul Procesului de Privatizare in Masa) de actiuni apartinind fiecarui SIF in contul unor dividende cuvenite FPP-urilor in perioada 1992-1996. Societatii de investitii financiare Muntenia i-a revenit cea mai mare suma si, ca urmare, a repartizat in 1997 cite 23 de actiuni fiecarui actionar PPM.

    Numarul de actiuni reziduale a urcat, in timp, pina la 50 actiuni/persoana ca urmare a majorarilor de capital care au avut loc cu valoarea dividendelor neridicate. Celelalte SIF-uri au repartizat un numar cuprins intre 5 si 10 actiuni 'reziduale' de persoana. Pe parcursul ultimilor sase ani, SIF Muntenia a alocat 57 de milioane de dolari din profit obtinut pentru efectuarea de investitii la companiile din portofoliu. Tot in aceeasi perioada, societatea de investitii a renuntat la circa 80 de milioane de dolari din dividendele ce i se cuveneau, sumele respective raminind la dispozitia companiilor pentru efectuarea de investitii.

    Sursa: Bursa, 7 septembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Michael Schumacher s-a imbracat timp de doi ani de la Braila

    Adevarul   BRCR

    ___
    Camasile Braiconf, produse la Braila, sunt solicitate de firme de renume din intreaga lume. Putini sunt cei care stiu ca sub eticheta Versace, Kenzo sau Armani se ascunde de fapt o camasa produsa de o firma romaneasca. In timp ce camasile Braiconf se pot cumpara, in Romania, la preturi de cativa euro, in strainatate acestea se vand sub o alta marca si costa mai mult de 100 de euro/bucata. 'De regula, lucram foarte mult pe brand-uri. Camasile produse de Braiconf se fac cu tesaturi speciale si pe modelele primite de la firme de renume', ne-a declarat Anica Nisioi, directorul general al societatii. Braiconf a produs camasi, in sistem lohn, pentru intreaga linie Ferrari, Michael Schumacher imbracandu-se timp de aproape doi ani de la Braila. Societatea lucreaza pe brand-uri mari de multi ani, profiturile fiind foarte mari. In aceste conditii, Anica Nisioi considera ca productia de lohn trebuie sa se mentina in domeniul confectiilor, marile firme din tarile vest-europene externalizandu-si productia. 'Romania este preferata pentru forta de munca ieftina, dar superior specializata in domeniu, precum si pentru calitatea serviciilor', sustine directorul Braiconf. De ce marca Braiconf nu a patruns pe piata externa? 'Intr-adevar, marcile romanesti nu sunt inca cunoscute in afara. Braiconf poate concura si bate multe firme de renume. Sper ca, pana la finele anului, sa vindem camasi marca Braiconf pe piata externa. Lucram la realizarea unei colectii', a precizat Anica Nisioi. In prezent, asemanarile intre marci sunt mari, consumatorii fiind pusi in dilema. 'Creativitatea este la mare pret', spune Anica Nisioi, segmentul de consumatori spre care se indreapta Braiconf fiind tinerii.

    Sursa: Adevarul, 7 septembrie 2004.'

    mai mult

06.09.2004

  • Investitiile britanice in Romania au depasit un miliard de dolari

    Curentul   

    ___
    Valoarea investitiilor britanice in Romania a depasit un miliard de dolari, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. 'Noi apreciam pana nu demult valoarea investitiilor britanice in Romania la 800 milioane de dolari, dar aceea era doar o estimare', a precizat Quinton Quayle. Oficialul englez a declarat ca specialistii de la ambasada au contactat aproximativ 80% din companiile britanice aflate in evidenta ambasadei si au constatat ca valoarea investitiilor este de 1,2 miliarde de dolari, deci este cu cel putin 60% mai mare decat estimarile existente pana in prezent. Potrivit ambasadorului, datele existente pana in prezent nu includeau investitiile companiilor mici si mijlocii, 'prezente cu sutele, in special in domeniul textil', si nici 'cresterea semnificativa' inregistrata mai ales in ultimele luni. Astfel, de la inceputul anului, capitalul investit doar de patru mari companii britanice (Rigips, GlaxoSmithKline, Ozone Laboratories si Vita) pe piata romaneasca se ridica la 78 milioane de dolari, potrivit datelor ambasadei. Quinton Quayle a apreciat, totodata, ca dinamica ascendenta a investitiilor nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, tinand cont de eforturile facute in ultimii doi ani de a incuraja firmele britanice sa vina in Romania. 'Trebuie sa recunoastem meritele guvernului, care se reflecta in increderea crescuta, pentru ca vad aceasta evolutie ca un vot de incredere ca in Romania lucrurile se schimba, iar climatul de afaceri se imbunatateste. Si, evident, mai sunt lucruri care raman de facut, mediul de afaceri nu este perfect, mai sunt chestiuni care trebuie abordate, dar acestea sunt abordate, lucrurile se inscriu pe un trend ascendent. Procesul nu este incheiat si va mai dura o vreme, dar este incurajator ca firmele britanice vad acum Romania ca un mediu favorabil in care pot veni si investi si ma bucur ca pot sa spun acest lucru', a mai afirmat Quayle.

    Sursa: Curentul, 6 septembrie 2004.'

    mai mult

  • BCR va reduce treptat dobanzile

    Curentul   

    ___
    Banca Comerciala Romana (BCR) va reduce treptat, incepand cu luna septembrie, ratele dobanzilor aplicate la unele tipuri de credite, fara sa modifice, in prima faza, dobanda platita la depozitele atrase de la clienti, au declarat reprezentantii bancii, la un seminar organizat in aceste zile la Mamaia. 'Deocamdata, unele banci vorbesc de scaderi pe ambele paliere, atat la credite, cat si la depozite. Noi consideram ca un prim pas trebuie facut pe dobanzile active', a afirmat Corneliu Cojocaru, director executiv al directiei de comunicare a BCR. In acelasi timp, analistul Directiei de Trezorerie a bancii, Remus Serban, a explicat ca decizia fiecarei banci privind scaderea dobanzilor la credite sau depozite este in directa legatura cu specificul de clientela. Modificarile de dobanda anuntate survin unor reduceri succesive realizate de Banca Nationala a Romaniei la dobanda de interventie pe piata interbancara, care a ajuns la un nivel de 18,75% pe an. Serban considera ca un nivel de dobanda de 17,5% la depozitele in lei cu scadenta la o luna atrase de BNR de la bancile comerciale reprezinta o tinta 'facila' pentru banca centrala. Analistul BCR a apreciat ca ingustarea marjei dintre dobanzile la credite si cele la depozite va adanci concurenta in piata bancara, iar actualul stadiu de dezvoltare va da un rol important produselor cu o inalta componenta de inovativitate.

    Sursa: Curentul, 6 septembrie 2004.'

    mai mult

  • 2.640 lei Pretul actiunilor SNP PETROM pentru decembrie

    Cronica Romana   SNP

    ___
    Saptamana trecuta a fost una deosebit de fructoasa pentru speculatori, cei care confera lichiditate pietelor. Profitand de larga oscilatie a preturilor, ei au beneficiat de ecarturi zilnice ale preturilor futures de pana la 600 lei/actiune, putandu-se obtine castiguri de pana la 1.100.000 lei/actiune la nivelul intregii saptamani. Chiar daca pana la maturitatea contractelor futures cu scadenta lunara au mai ramas patru saptamani, investitorii nu ezita sa cumpere derivate pe actiuni la preturi superioare celor de pe piata spot, diferentele fiind cuprinse intre 50 – 170 lei/actiune.

    Unul din cele mai volatile derivate au fost cele pe actiunile Societatii Nationale de Petrol, pe pietele cu scadenta septembrie si decembrie tranzactionandu-se echivalentul a 322.000 actiuni. Pentru scadenta lunara tranzactiile s-au efectuat la preturi cuprinse intre 2.190 si 2.500 lei, iar pentru sfarsitul anului contractele au fost realizate intre 2.438 si 2838 lei. Preturile de inchidere de la sfarsitul saptamanii au fost stabilite la 2.330 lei, respectiv 2.640 lei, fata de inchiderea de la BVB care a fost de 2.270 lei.

    Derivatele pe actiunile SIF 2 cu scadenta septembrie au cunoscut flucutuatii zilnice insemnate ale preturilor. In primele doua zile ale saptamanii trecute tranzactiile au fost realizate intre 6.101 si 6.380 lei, miercuri a fost atins un maxim de 6.599 lei, pentru ca vineri preturile sa fie curpinse intre 6.350 si 6.500 lei.

    In cazul actiunilor SIF 5 tranzactiile au fost realizate, in prima parte a saptamanii, pentru septembrie, intre 6.901 – 7.479 lei, pentru ca vineri preturile sa scada la 7.200 – 7.300 lei.

    Actiunile Bancii Transilvania cu scadenta lunara au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 7.001 si 7.101 lei.

    La randul lor derivatele pe actiunile RBR au fost mai stabile decat cele pe SIF-uri, preturile fiind cuprinse intre 1.450 si 1.599 lei.

    Derivatele pe actiunile SIF 3 au fost tranzactioante la preturi cuprinse intre 9.000 si 9.050 lei.

    Pentru sfarsitul anului preturile futures sunt substantial mai mari decat cele spot, spreadul dintre cotatii fiind ridicat. Derivatele DESIF 2 au fost tranzactionate intre 6.200 – 7.100 iar cele DESIF 5 la 7.100 - 8.200 lei.

    Sursa: Cronica romana, 6 septembrie 2004.

    mai mult

03.09.2004

  • Deficitul comercial se mentine

    Gardianul   

    ___
    Deficitul comercial s-a majorat, in luna iulie, cu 538 milioane de euro, atingand un nivel de circa 3,5 miliarde de euro dupa primele sapte luni, in conditiile in care avansul importurilor a depasit din nou ritmul de crestere al exporturilor, informeaza Institutul National de Statistica.

    Valoarea exporturilor a inregistrat, in iulie, un nou record lunar pentru perioada de dupa 1990, de 1,83 miliarde de euro, cu 22,5% mai mult decat in luna iulie a anului anterior. In schimb, importurile au urcat cu 23,2%, pana la 2,36 miliarde de euro.

    Sursa: Gardianul, 3 septembrie 2004.

    mai mult

  • Trecerea emitentilor de la Bursa Electronica la platforma BVB a starnit interesul investitorilor

    Curentul   

    ___
    Raportul Bursei Electronice Rasdaq (BER) indica faptul ca cele mai tranzactionate societati in luna august au fost, in principal, cele care au facut translatarea la sistemul tehnic oferit de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Practic, din cei mai tranzactionati 20 de emitenti in aceasta perioada, 12 societati folosesc sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera pe luna august, cifrele indica o anumita stagnare, BER inregistrand un plus de numai 25 milioane de dolari. La sfarsitul lunii august, la Bursa Electronica erau prezenti 2.108 emitenti tranzactionabili. Tot in aceasta perioada au aparut pe piata inca trei societati, in timp ce 24 de companii au fost delistate. Fata de luna anterioara, Bursa Electronica a raportat o crestere a numarului tranzactiilor, in august realizandu-se 7.745 de tranzactii, pentru un numar de peste 50 milioane de actiuni. Suma totala obtinuta in urma acestor tranzactii s-a ridicat la 357 miliarde de lei.

    Socep Constanta a realizat cel mai mare numar de tranzactii

    Cei mai tranzactionati emitenti, dupa numarul de operatiunilor bursiere inregistrate in luna august, au fost in principal societatile de la categoria I, emitenti care au trecut pe rand la utilizarea platformei tehnice oferite de BVB. Astfel, primul loc este ocupat de Socep Constanta, cu 425 de tranzactii pentru peste 4,5 milioane de actiuni. Valoarea in lei a acestor tranzactii se situeaza la putin peste 7,5 miliarde. Locul doi este ocupat de o alta societate din Constanta, Argus, cu 420 de tranzactii in valoare de 11,6 miliarde de lei. Numarul total de actiuni puse in joc a fost de 433 de mii. Pe cel de-al treilea loc se situeaza Braiconf Braila, una dintre singurele societati care, dupa trecerea la sistemul BVB, a inregistrat o crestere destul de accentuata a valorii nominale a actiunilor. Braiconf a obtinut 9,6 miliarde de lei, in urma a 399 de tranzactii, pentru 167 de mii de actiuni. De altfel, aceasta societate a incheiat si luna iulie cu o variatie de pret in crestere, atingand un procent 18,74%.

    Asirom, emitentul cu cea mai mare capitalizare bursiera

    In ceea ce priveste clasamentul emitentilor dupa capitalizarea busiera, primele locuri sunt ocupate de societati bancare sau de asigurari. Astfel, suprematia este detinuta de Asirom, emitent care a avut in luna august o capitalizare busiera de peste 60 de milioane de dolari, reprezentand un procent de 2,89% din piata. Societatea, listata la categoria II a BER, a facut, practic, in aceasta luna, schimb de locuri cu Eurom Bank, emitent care se situa pe primul loc in luna iulie. Eurom Bank are, asadar, pentru august, o capitalizare bursiera de aproape 50 milioane de dolari, in scadere fata de iulie cu aproape trei milioane de dolari. Capitalizarea societatii bancare reprezinta 2,36% din intreaga piata. Cel de-al treilea loc este ocupat de o alta societate de asigurari, Astra, cu peste 42 milioane de dolari, adica 2,05% din piata. Societatea este in urcare cu un loc, fata de iulie, perioada la care inregistra o capitalizare bursiera de 39,98 milioane de dolari.

    Gradul de suprasubscriere a actiunilor Banca Transilvania - 967.44%

    Banca Transilvania a inchis, pe 27.08.2004, perioada de subscriere in cadrul ofertei publice de actiuni. Decizia privind oferta publica a fost luata in cadrul sedintei consiliului de administratie al Bancii Transilvania de la inceputul lunii iulie, in baza mandatului acordat de catre adunarea generala a actionarilor. La incheierea perioadei de subscriere, datele indicau 3.397.346 de actiuni oferite spre vanzare, la pretul de 6.000 lei/actiune. Numarul de actiuni subscrise a fost de 32.867.315, iar cel al actiunilor vandute de 3.397.346. Gradul de suprasubscriere a indicat un procent de 967,44%, in timp ce indicele de alocare a fost de 0,10336549.

    Suma totala incasata de catre Banca Transilvania in urma acestei oferte publice de vanzare a fost de 20.384.076 mii lei. Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a declarat ca interesul deosebit pe care investitorii il au pentru actiunile TLV, reflectat in gradul de suprasubscriere, raportat la inchiderea ofertei publice, este un semnal evident de sustinere si incredere in performantele societatii bancare.

    Sursa: Curentul, 3 septembrie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide