Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.09.2004

  • Ministerul Economiei pregateste listarea la bursa a cinci companii energetice

    Adevarul   TEL  TGN

    ___
    Cinci societati din sectorul energetic vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand de anul viitor. Guvernul a mandatat Ministerul Economiei si Comertului (MEC), printr-o hotarare publicata in Monitorul Oficial, sa listeze la BVB pachete de actiuni cuprinse intre 5% si 10% din capitalul social detinut la cele cinci societati din sectorul energetic, prin promovarea unei oferte publice initiale primare. Este vorba despre Transelectrica, Transgaz, Romgaz, cu cate 5% din capitalul social, Electrica Transilvania si Electrica Muntenia, cu cate 10% din capitalul social. Dupa finalizarea procedurilor de evaluare si selectie a consultantilor de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), titlurile vor fi listate esalonat, in perioada cuprinsa intre trimestrul ll 2005 si trimestrul lV 2006, spun surse autorizate din MEC. Potrivit acestora, prima societate listata va fi Transelectrica, urmata de Electrica Muntenia si Electrica Transilvania. Romgaz si Transgaz vor fi tranzactionate abia in 2006. 'Listarea la BVB a companiilor energetice va impulsiona tranzactiile bursiere', sustin reprezentantii pietei de capital. Potrivit acestora, investitorii romani si straini, precum si societatile de servicii de investitii financiare asteapta de mult timp cotarea la BVB a unor societati importante, care sa contribuie la cresterea capitalizarii bursei.

    Sursa: Adevarul, 3 septembrie 2004.'

    mai mult

02.09.2004

  • Sanex Cluj a vandut afacerea cu obiecte sanitare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Sanex Cluj, care a fost achizitionata in primavara acestui an de catre grupul austriac de materiale de constructii Lasselsberger, nu mai produce obiecte sanitare, echipamentele destinate acestei activitati fiind preluate de catre grupul german Villeroy & Boch, proprietarul producatorului de profil Mondial Lugoj.

    De fapt, tranzactia incheiata la finele lunii iunie intre grupurile Lasselsberger si Villeroy & Boch a avut un puternic efect in structura pietei romanesti: proprietarul Sanex a preluat si unitatea de placi ceramice a Mondial Lugoj, in timp ce Villeroy & Boch a preluat si unitatea de productie obiecte sanitare de la Sanex Cluj.

    Sanex Cluj a raportat pentru primul semestru al acestui an un profit net de 47, 9 miliarde lei (1,18 mil. euro), in scadere cu circa 33% in lei fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului de gestiune al Consiliului de Administratie al Sanex. Cifra de afaceri neta a scazut de la 558 miliarde lei (15,2 mil. euro) la 538 miliarde lei (13,2 mil. euro).

    Productia de placi (faianta si gresie) a fost sensibil egala cu cea din perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce obiectele sanitare au inregistrat o scadere a productiei cu 32,6% fata de perioada similara din 2003.

    Printre cauzele care au dus la realizarea volumului de productie in primul semestru se mentioneaza si 'decizia de incetare a activitatii de producere a obiectelor sanitare , decizie luata in trimestrul al doilea si finalizata prin semnarea contractului de vanzare a echipamentelor catre Villeroy & Boch in luna iunie', potrivit raportului de gestiune.

    Pe piata de faianta si gresie din Romania, estimata anul trecut la circa 110 - 115 mil. euro, principalii producatori interni sunt Sanex Cluj, Cesarom Bucuresti, Mondial Lugoj, la care se adauga doi producatori mai mici si mai multi importatori. La finele anului trecut, Sanex si Cesarom erau creditati cu cote de piata sensibil egale, situate intre 23% - 25%, urmati de importatorul Delta Distribution cu 17% - 18% si de Mondial Lugoj cu 8% - 10%, potrivit unor estimari pe baza datelor din piata. Pe piata obiectelor sanitare, Mondial Lugoj domina insa autoritar, fiind creditat cu o cota de 50% - 55%.

    Piata materialelor de finisaj in constructii in acest an a avut un trend descrescator comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce 'a influentat puternic' nivelul vanzarilor, in special a celor de placi.

    La finele lunii iunie, Villeroy & Boch a vandut catre Lasselsberger fabrici de placi ceramice din Italia, Ungaria si Romania, pretul tranzactiei nefiind facut public. Lasselsberger a preluat in aprilie vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, care detinea 68% din actiunile Sanex, valoarea tranzactiei fiind estimata la 15 - 20 mil. euro.

    Sanex a incheiat exercitiul financiar din 2003 cu un profit net de 1 mil. $ la vanzari de 41 mil. $. Listata pe Rasdaq, Sanex are o capitalizare de peste 18,2 mil. euro.

    Sursa: Ziarul financiar, 2 septembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Muncitorii de la Petrotub Roman s-au revoltat impotriva LNM Ispat

    Gardianul   

    ___
    Compania anglo-indiana LNM Holdings, unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania, se afla in centrul mai multor scandaluri legate de neonorarea unor obligatii asumate prin contractele de privatizare semnate cu autoritatile de la Bucuresti. Cel mai fierbinte' scandal' se afla in plina desfasurare la uzina Petrotub Roman, pe care LNM a cumparat-o, in octombrie 2003, pentru 83 milioane de dolari.

    Ieri dimineata, peste 1.000 de muncitori s-au adunat in curtea fabricii pentru a protesta, dupa ce, cu o zi in urma, au incetat lucrul, nemultumiti fiind de nivelul salariilor.

    Angajatii sustin ca persoanele din conducerea societatii au salarii de zeci de milioane de lei, iar muncitorii primesc doar 4-5 milioane de lei. Ei s-au aratat nemultumiti si de conditiile de munca si de faptul ca exista mari intarzieri in negocierea contractului colectiv de munca.

    Ieri dupa-amiaza, situatia s-a tensionat grav la Petrotub, intrucat cei peste 1.000 de grevisti au refuzat sa mai asculte de liderii de sindicat si au inceput sa-i ameninte verbal atat pe acestia, cat si pe directorii fabricii, informeaza Mediafax.

    Surse din conducerea societatii au caracterizat multimea ca fiind 'in deriva, scapata de sub control' si se asteptau ca situatia sa devina din ce in ce mai incordata.

    Managementul Ispat Petrotub si-a exprimat 'surprinderea' cu privire la protestele angajatilor, aratand ca, in prezent, se desfasoara etapele finale ale negocierii contractului colectiv de munca.

    LNM Holdings a intrat si in atentia filialei din Romania a Ligii Internationale a Drepturilor Omului. Potrivit BBC, presedinta Ligii, Alexandrina Gavrila, a vizitat fabrica, unde a constatat ca muncitorii primesc lapte acidulat ca supliment si slanina stricata, iar conditiile de lucru sunt mai mult decat improprii. Gavrila sustine ca la organizatia pe care o conduce a primit zeci de plangeri legate de calitatea locurilor de munca in intreprinderile cumparate de LNM Holdings. Astazi, ea se va afla la Sidex Galati pentru a-si duce investigatia pana la capat. Alexandrina Gavrila va intocmi ulterior un raport pe aceasta tema catre forurile europene, sustine BBC.

    Sursa: Gardianul, 2 septembrie 2004.'

    mai mult

  • Crestere economica de 6,6%, in primele sase luni ale anului

    Adevarul   

    ___
    Cresterea economica a atins 6,6%, in termeni reali, dupa primele sase luni ale anului, dinamica superioara celei din primul trimestru, cand PIB a fost mai mare cu 6,1% fata de anul trecut, potrivit datelor preliminare furnizate de Institutul National de Statistica.

    Ritmul de crestere economica depaseste estimarile autoritatilor de la inceputul acestui an, care previzionau o rata anuala de 5,5%, cu 0,6 puncte procentuale peste 2003. Potrivit informatiilor de la INS, cererea interna a jucat un rol semnificativ in aceasta evolutie, consumul final inregistrand o crestere cu 8,8%, fata de primele sase luni ale anului trecut.

    La nivelul gospodariilor populatiei, consumul de 9% a trecut peste nivelul mediu. In ceea ce priveste formarea PIB, cele mai bune rezultate au fost obtinute in sectorul constructiilor, cifrele aratand o majorare cu 8,6%. Industria si agricultura au avut o dinamica mai modesta, inregistrand un plus de 5,9% si, respectiv, 5,3%, inferioara cresterii de 6,5% a valorii adaugate brute din servicii.

    In acelasi timp, impozitele nete pe produs (diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat - TVA, accize - si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat) s-au majorat cu 8,8%, comparativ cu incasarile din primele sase luni din 2003. Rezultatele din primele sase luni releva un spor de 10,4% si in privinta formarii brute a capitalului fix.

    In perioada analizata, importurile au avansat cu 19%, ritm care depaseste cu doua puncte procentuale variatiile pozitive consemnate de exporturi. Produsul Intern Brut al Romaniei a atins, dupa primele sase luni, 907.871,1 miliarde lei (22,3 miliarde de euro, la cursul mediu pentru primul semestru).

    Sursa: Adevarul, 2 septembrie 2004.

    mai mult

01.09.2004

  • Napolact Cluj isi transfera o parte din productie la Carei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Productia de branzeturi fermentate a producatorului de lactate Napolact din Cluj va fi transferata la Carei. Mutarea este necesara pentru indeplinirea normele impuse de Uniunea Europeana, care nu permit amplasarea unei fabrici in centrul orasului, asa cum este cazul Napolact in Cluj, conform unor surse din piata.

    'Nu am luat nici o decizie in acest sens si orice decizie vom lua, ne vom consulta in prealabil cu sindicatul', a declarat Gerbrand de Boer, director general la Napolact. Ioana Iures, brand manager Napolact, a declarat, la randul sau, ca inchiderea fabricii de la Cluj se datoreaza situatiei precare a utilajelor. 'Tehnologiile in fabrica actuala erau rudimentare si se lucra manual. La Carei, fabrica dispune de masini la standarde europene', a spus Iures. Ea a adaugat ca mutarea se inscrie in politica de eficientizare a procesului de productie al companiei clujene.

    Tudor Turcu-David, brand manager in cadrul companiei, a spus ca la Carei se gaseste 'singura fabrica din Romania agreata de Uniunea Europeana'.

    Fabrica din Cluj are 30 de angajati.

    La Carei, firma Friesland, actionarul majoritar al Napolact, detine deja unitati de productie lactate pentru marcile Milli si Oke. Tot la Carei sunt produse deja batoanele cu ciocolata Dots, distribuite de catre Friesland in reteaua Napolact. De Boer a declarat ca pentru productia Dots, lansate pe piata in luna februarie, s-au investit 250.000 euro in echipamente. Intrarea pe piata a coincis cu o campanie agresiva de publicitate, pentru care s-au alocat circa 500.000 de euro, conform lui de Boer.

    Pentru pietele din Cehia, Slovacia si Ungaria, Dots se produce in Ungaria.

    Brand managerul Turcu-David a adaugat ca, in vederea transferarii productiei, portofoliul de produse al Napolact va ramane neschimbat. 'Portofoliul de produse va ramane acelasi, iar cea mai mare parte a lor vor fi realizate tot in fabricile din jurul Clujului', a spus el.

    Napolact detine in prezent doua fabrici in Cluj-Napoca si trei la Dej, Huedin si Taga.

    In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 668 miliarde lei (16,4 milioane euro), mai mare cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul net s-a mentinut la aproximativ 100 miliarde lei (2, 5 mil. euro). Firma a realizat in primul semestru investitii in valoare de peste 28 miliarde de lei (520.000 euro), sumele provenind din fonduri proprii.

    Anul trecut, Napolact a inregistrat o cifra de afaceri de 1.077,9 miliarde de lei (28,7 milioane de euro), raportata la un nivel al profitului net de 151 miliarde de lei (4 milioane de euro).

    Napolact are un capital social de 165,01 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 17.000 lei. Pe piata Rasdaq, titlurile societatii erau cotate ieri la un pret mediu de 58.500 lei pe actiune. Actionarul majoritar este compania Friesland Romania, subsidiara grupului olandez din sectorul alimentar Friesland Coberco, care detine peste 88% din actiuni. In anul 2002, Friesland a achizitionat, prin intermediul unei oferte publice, circa 40% din actiunile Napolact. De asemenea, in luna martie, societatea a mai lansat o oferta publica de preluare a unui pachet de 58,42% din actiuni.

    Sursa: Ziarul financiar, 1 septembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Asirom va face translatarea pe platforma tehnica operata de BVB

    Curentul   

    ___
    Incepand de astazi, un lot de 35 de societati listate la Bursa Electronica Rasdaq (BER) vor fi oprite de la tranzactionare, in vederea translatarii pe platforma tehnica operata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Acesta este al patrulea contingent de emitenti care vor intregi fuziunea la nivel tehnic a celor doua Burse. Dintre cele 35 de companii, sapte sunt listate la Categoria II a BER, restul regasindu-se la categoria Baza. Cea mai importanta societate de la Categoria II, ce va face trecerea pe platforma BVB, este Asirom SA, emitent care a incheiat luna iulie pe locul al doilea in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, avand in aceeasi perioada o contributie in puncte procentuale la indicele Rasdaq C de 0,57%, clasandu-se, de asemenea, pe pozitia a doua din acest punct de vedere. Reluarea tranzactionarii acestor emitenti are ca termen final 14.09.2004, avand ca pret de referinta al actiunilor ultimul pret calculat de BER.

    Peste 45 milioane de dolari, nivelul capitalizarii bursiere al Asirom

    Emitent listat la Categoria II a BER, Asirom SA a incheiat luna iulie a acestui an pe cel de-al doilea loc in ceea ce priveste contributia la evolutia in puncte procentuale a indicelui Rasdaq C. Acesta este indicele oficial al pietei Rasdaq si este calculat pe baza evolutiei cursurilor tuturor societatilor listate pe piata. Contributia Asirom la indicele Rasdaq C a fost de 0,57%. Tot in aceasta perioada, societatea a avut o capitalizare bursiera de peste 45 milioane de dolari, variatia lunara a pretului situandu-se pe un trend ascendent si atingand un procentaj de peste 28%. Prin prisma valorii capitalizarii bursiere, Asirom s-a situat pe primul loc intre societatile listate la aceasta categorie si pe cel de-al doilea loc in randul tuturor emitentilor prezenti la BER. In ultima zi de tranzactionare, societatea a atins un maxim al pretului actiunilor de 3.200 lei/actiune, inregistrand totodata un numar de peste 7.500 de tranzactii.

    Emitentii translatati isi vor pastra apartenenta la bursa electronica

    Tranzactiile cu acest nou lot de emitenti se vor face in piete special definite, Regular BER, respectiv Deal BER. Societatile isi vor pastra in continuare aceleasi simboluri si vor ramane parte integranta a Bursei Electronice Rasdaq, sub aspectul administrarii emitentilor, al supravegherii pietei si al regimului comisoanelor. De asemenea, rezultatele companiilor se vor regasi in statisticile si arhiva bursei electronice. Societatea Nationala de Compensare Decontare si Depozitare (SNCDD) va trebui sa solicite societatilor de servicii de investitii financiare si agentilor de compensare si depozitare efectuarea transferului pozitiilor pe care le detin la depozitar, catre societatea de registru independent implicata, pana cel tarziu pe 8.09.2004. Decontarea cu tranzactiile acestor emitenti se va efectua prin sistemele specializate ale BVB, in conformitate cu regulamentele acestei institutii. La tranzactionarea acestor emitenti vor avea acces acele societati de servicii de investitii financiare care indeplinesc toate conditiile pentru a tranzactiona atat pe bursa de valori, cat si pe bursa electronica.

    Firmele vor trata ca dividend bunurile platite pentru uzul actionarilor

    Sumele platite de catre firme pentru bunuri sau servicii furnizate actionarilor sau asociatilor si utilizate de acestia in scop personal vor fi tratate ca dividend, iar beneficiarii vor plati un impozit corespunzator, potrivit ordonantei de modificare a Codului fiscal, aprobata recent de guvern. De asemenea, a fost mentinuta prevederea potrivit careia va fi considerata dividend si diferenta fata de pretul pietei, in cazul in care suma platita de o firma pentru bunuri sau servicii furnizate unui participant la acea firma depaseste pretul pietei. Impozitul pe dividende va fi majorat de la 5% la 10% pentru persoanele fizice. In cazul companiilor, cota de impunere a ramas la 10%. Aceasta cota va fi aplicata si asupra sumelor distribuite fondurilor deschise de investitii, mai stabileste actul normativ. Companiile care platesc dividende sunt obligate sa retina impozitul pe aceste venituri, in momentul platii catre actionari sau asociati si sa il vireze la buget, pana la data de 25 a lunii urmatoare efectuarii platii. In cazul dividendelor distribuite dar neplatite, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului este pana la sfarsitul anului respectiv.

    Sursa: Curentul, 1 septembrie 2004.

    mai mult

  • Oltchim ar putea fi lansata la privatizare in termen de o luna

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   OLT

    ___
    Societatea 'Oltchim' Rimnicu Vilcea ar putea fl lansata la privatizare in maxim o luna, a anuntat ieri, la Mamaia, mini strul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. 'Oltchim a trecut cu mare greutate la Mi-nisterul Economiei si Comertului, dupa patru ani de munca. Dar Oltchim nu poate functiona fara Arpechim Pitesti, care la rindul sau are o capacitate de productie insuficienta pentru dezvoltare', a afirmat Dan loan Popescu, citat de Rompres.

    Ministrul economiei a subliniat ca la aceasta privatizare poate participa si OMV, care a achizitionat recent pachetul majoritar pe actiuni al SNP Petrom, deoarece Oltchim activeaza in alt domeniu de activitate - cel al produselor petro-chimice. 'Cred ca am gasit in OMV un interlocutor interesat in dezvoltarea industriei petrochimice', a subliniat Dan Ioan Popescu.

    Sursa: Bursa, 1 septembrie 2004.
    '

    mai mult

31.08.2004

  • Pierderi de 30 mil. euro la Rompetrol Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Rompetrol Bucuresti, companie a grupului Rompetrol a incheiat prima jumatate a anului cu pierderi de 1.214 miliarde de lei (30 milioane de euro), mai mari decat cifra de afaceri a companiei, care s-a ridicat in prima jumatate a anului la 1.082 miliarde de lei (26,7 milioane de euro).

    Compania a obtinut profit din activitatea de baza, iar pierderile au fost generate in exclusivitate de activitatea financiara. Pierderea din activitatea financiara, in valoare de 1.229 miliarde de lei a fost cauzata potrivit raportului companiei de 'ajustarea la pretul pietei a valorii imobilizarilor financiare si a actiunilor din patrimoniu'.

    Rompetrol a vandut in luna aprilie a acestui an pachete importante din actiunile unei alte companii a grupului, Rompetrol Rafinare la un pret considerat de majoritatea analistilor de la Bursa drept extrem de mic, 116 lei/actiune. Principalul actionar al grupului Rompetrol, Dinu Patricu declara ca decizia de vanzare a actiunilor a fost luata pentru a da lichiditate titlurilor Rompetrol Rafinare la Bursa. Ulterior acestor tranzactii Rompetrol Bucuresti a cumparat actiuni Rompetrol Rafinare la preturi mai mari. Din punctul de vedere al activitatii de exploatare, compania, care detine o parte din activele rafinariei Vega a inregistrat in primul semestru o scadere a veniturilor cu 22%, din cauza de lipsei materiei prime. Rompetrol a obtinut din activitatea de exploatare un profit de 14,6 miliarde de lei fata de o pierdere de 136,7 miliarde de lei in prima jumatate a anului trecut.

    Rompetrol va achizitiona 46% din actiunile companiei Europa Yacht Club, operatorul primului port turistic privat din Romania, situat in statiunea Eforie Nord. Celalalt actionar important al Europa Yacht Club este compania Ana Hotes detinuta de omul de afaceri George Copos.

    Participarea Rompetrol la societatea care administreaza portul turistic are in vedere deschiderea primului punct de desfacere a carburantilor pentru ambarcatiuni maritime al companiei. 'Prin participarea la Europa Yacht Club are vrem sa deschime un punct de desfacere a carburantilor pentru yachturi,' spune Luiza Sarpe, purtatorul de cuvant al grupului Rompetrol.

    Achizitionarea celor 46% din actiunile societatii care administreaza portul turistic din Eforie Nord va fi discutata de actionarii Rompetrol Bucuresti intr-o Adunare Generala care v-a avea loc saptamana viitoare.

    Portul turistic a fost deschis la finalul lunii iulie in urma unei investitii in valoare de 2 milioane de euro. Lucrarile de amenajare ale portului, acre au durat aproximativ trei luni au fost asigurate de o alta companie a grupului Rompetrol, Rominserv. Portul Europa Yacht Club are o capacitate de 60 de ambarcatiuni cu pescaj maxim de 3 metri si este operational pe intreaga durata a anului.

    Sursa: Ziarul financiar, 31 august 2004.
    '

    mai mult

  • Unitatile subordonate MEC isi pot vinde mijloacele fixe neutilizate

    Romania libera   

    ___
    Societatile din portofoliul Ministerului Economiei pot scoate din functiune si valorifica, pana in martie 2006, mijloacele fixe, inclusiv constructiile aferente acestora, din cadrul unor capacitati de productie oprite, uzate, neamortizate integral.

    Guvernul a decis ca pot fi vandute numai cele care nu isi gasesc utilizarea, in prezent si in perspectiva, in activitatea societatilor.

    In urma acestei operatiuni, capitalul social al unitatilor va fi diminuat cu valoarea neamortizata sau cu diferenta dintre valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, inclusiv a constructiilor aferente acestora, la data scoaterii din functiune, si cea rezultata din valorificarea lor. Reducerea capitalului social va fi suportata proportional de catre toti actionarii.

    In cazul societatilor implicate in programele de pregatire a economiei si a teritoriului pentru aparare, operatiunile de valorificare a mijloacelor fixe trebuie avizate initial de catre Ministerul Economiei si Comertului (MEC), iar sumele incasate din vanzare vor ramane la dispozitia ministerului si a unitatilor respective, fiind folosite pentru restructurarea industriei de aparare.

    Actul normativ aprobat de Guvern nu se aplica in cazul mijloacelor fixe care fac obiectul unor contracte de leasing cu masuri asiguratorii sau al unor garantii de credit.

    Ordonanta a intrat in vigoare luni, 30 august 2004.

    Sursa: Romania libera, 31 august 2004.

    mai mult

  • Restructurare si disponibilizari de personal la distributiile de energie si gaze si Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Angajatii societatilor Petrom, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud pot sta inca linistiti. Pana la finele anului, viitorii proprietari - OMV, Enel, Ruhrgas si Gaz de France nu fac disponibilizari. In primul rand, noii patroni s-au angajat sa respecte contractele colective de munca, care insa sunt valabile doar pana la sfarsitul acestui an. Apoi, desi contractele de privatizare ale Petrom si cele doua distributii de energie electrica au fost semnate, investitorii sunt asteptati sa vina cu banii. Iar, in cazul distributiilor de gaze, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) negociaza contractele de privatizare cu cele doua companii castigatoare. 'Purtam discutii intense cu Ruhrgas si Gaz de France pe marginea contractelor de privatizare. Inca nu s-a pus problema externalizarilor, respectiv disponibilizarilor', ne-au declarat surse apropiate negocierilor. Potrivit acestora, noii patroni (este valabil pentru toate companiile sus-mentionate care se privatizeaza - n.r.) isi rezerva dreptul de a face externalizari, insa nu inainte de a le face cunoscute autoritatilor romane. 'In general, noii proprietari prefera ca activitati intregi ale companiilor vizate sa fie trecute in domeniul prestarilor de servicii', spun aceleasi surse. Reprezentantii OMV, Enel, Gaz de France si Ruhrgas au avut negocieri cu sindicatele societatilor romanesti. Conform legislatiei romanesti, in cazul privatizarilor, noile patronate au obligatia sa preia si sa respecte contractele colective de munca pana la expirarea acestora. Astfel, sindicatele pot negocia cu noii patroni doar aspecte ce tin de politica salariala pe termen lung, dinamica personalului si acordarea unor compensatii salariatilor care se impun a fi disponibilizati. La Petrom, reprezentantii OMV au anuntat ca 'nu au o strategie de concedieri si ca acestea nu sunt, deocamdata, necesare'. Nici presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente Petrom, Liviu Luca, nu a oferit mai multe detalii in acest sens. Un lucru este insa cert: in timp ce in grupul OMV lucreaza doar 6.137 de angajati, Petrom are in total 57.000 de salariati. Prin urmare, OMV va lua masurile care se impun privind structura Petrom. In ce priveste distributiile de energie, lucrurile sunt mai clare. 'Am inaintat Enel un pachet de masuri sociale, pe care si l-a insusit. Nu acceptam disponibilizari de personal, decat cele pe cale naturala', ne-a declarat Aurelian Vancea, presedintele Federatiei Univers. Spre deosebire de distributiile de gaze (numai Distrigaz Sud are 10.800 de salariati), distributiile de energie sunt restructurate. La Electrica Banat si Electrica Dobrogea lucreaza, in total, circa 6.000 de angajati.

    70 la suta din distributia de gaze in mediul rural - in pericol

    Liderii sindicatelor din industria gazului tatoneaza terenul in perspectiva privatizarii. Deocamdata, au purtat o discutie informala cu reprezentantii Gaz de France, una din cele doua firme ramase in cursa pentru privatizare. 'I-am informat pe reprezentantii Gaz de France ca, in Romania, in industria gazului, gradul de sindicalizare este de 99 la suta, fata de 12 la suta, cat este la ei. Ne-au spus ca au citit contractul nostru colectiv de munca, ca-l vor respecta si ca nu doresc sa faca profit neaparat prin reduceri de personal', a declarat Eugen Luca, presedintele Federatiei Gaz Romania. Se pare ca, in cazul in care francezii vor prelua actiunile in societatile romanesti de gaz, numarul salariatilor va scadea cu 50 la suta, dar nu prin concedieri directe, ci prin externalizarea unor activitati. Luca spune ca, dupa privatizare, vor aparea probleme deosebit de grave nu atat pentru sindicalistii pe care-i pastoreste, cat pentru consumatori. 'De 14 ani, societatile din industria gazului au sustinut din banii lor o parte din industria romaneasca si au facut si protectie sociala. Daca am fi putut sa inchidem gazul rau-platnicilor, n-am mai fi avut nici o problema economica. Au fost insa constransi de interese politice. Evident ca, dupa privatizare, acest soi de interventii va disparea. Ce se va intampla in industrie nu putem estima. Grav este insa ce se va intampla cu populatia de la sate si din orasele mici. 70 la suta din distributia gazului la sate nu este rentabila. Sunt prea putini consumatori si prea saraci pentru ca sa putem acoperi din tariful practicat costul de intretinere al conductelor. Noii proprietari ori vor opri furnizarea, ori vor creste pretul gazului in aceste zone, ceea ce este acelasi lucru. In aceeasi situatie se afla si multe orase mici, care au restante enorme la facturile noastre. Din pacate, nici un ministru nu vrea sa discute aceasta problema', a mai spus Luca.

    Sursa: Adevarul, 31 august 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide