Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.08.2004

  • OMV: Sindicatul Petrom va plati actiunile la un pret egal

    Gardianul   SNP

    ___
    Executivul poate vinde 8% din pachetul de actiuni pe care-l detine la Petrom asociatiei salariatilor, cu conditia ca pretul pe actiune sa fie egal cu cel achitat de OMV, a declarat presedintele companiei, Wolfgang Ruttenstorfer, citat de BBC. 'Daca Guvernul hotaraste sa vanda un pachet de actiuni de pana la 8% asociatiei salariatilor la acelasi pret la care am cumparat si noi actiunile, nu avem nimic impotriva. Este convenabil pentru noi sa impartim cu sindicatul riscurile si succesele. In principiu, sprijinim ideea daca vine din partea Guvernului si daca pretul este platit in intregime', a afirmat Ruttenstorfer. Asociatia salariatilor, condusa de Liviu Luca, a achizitionat deja prin Bursa 2% din actiunile Petrom. Potrivit unei intelegeri mai vechi cu Guvernul, pachetul asociatiei sindicale poate ajunge pana la 10% din actiunile SNP.

    Sursa: Gardianul, 2 august 2004.'

    mai mult

  • Profitul net al BCR a crescut cu 46%

    Adevarul   

    ___
    Activele totale ale Bancii Comerciale Romane (BCR) au atins, la sfarsitul primului semestru, 202.116,6 miliarde lei (circa cinci miliarde euro), in crestere cu 13,43% fata de finele anului trecut, iar profitul net a insumat 3.613,2 miliarde lei (89 milioane euro), informeaza un comunicat al bancii. Nivelul profitului este cu 46,2% mai ridicat decat in primele sase luni ale anului 2003. Mai mult de o treime (34%) din volumul creditelor au fost contractate de intreprinderi mici si mijlocii. In acelasi timp, imprumuturile acordate populatiei au reprezentat 29% din portofoliul total, depasind nivelul de 26.000 miliarde lei, cu 108,3% peste cel inregistrat in decembrie 2003. In perioada ianuarie-iunie, numarul clientilor BCR a crescut cu 8%, la 4,2 milioane. Pentru acest an, conducerea bancii si-a propus sa obtina un profit net de 150 milioane de euro si cresterea activelor cu 8,6% fata de nivelul de 4,7 miliarde de euro de la sfarsitul anul trecut.

    Sursa: Adevarul, 2 august 2004.

    mai mult

30.07.2004

  • Electroputere se va vinde la toamna

    Ziua   EPT

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa treaca in proprietate privata, pana la sfarsitul lunii octombrie, societatile Electroputere Craiova, Giurgiu Nav si Uztel Ploiesti, subiectul fiind discutat, ieri, cu o delegatie a Fondului Monatar International (FMI). Acestea sunt ultimele companii incluse in programul PSAL I convenit cu Banca Mondiala.

    Una din temele analizate de presedintele AVAS, Mircea Ursache, cu delegatia FMI condusa de negociatorul-sef pentru Romania, Neven Mates, a vizat vanzarea celor 150 de societati din portofoliul AVAS care vor fi trecute in proprietate privata prin forte proprii, fara existenta unui program de restructurare convenit cu FMI sau Banca Mondiala.

    'Am convenit sa facem privatizari in calupuri de cate 20 de societati, etapizat, astfel incat sa putem, intr-un timp absolut onorabil, undeva poate pana la jumatatea anului viitor, sa terminam si cele 150 de societati', a spus Ursache.

    Sursa: Ziua, 30 iulie 2004.'

    mai mult

  • CONPET SA, listata la Rasdaq

    Cronica Romana   COTE

    ___
    CONPET SA Ploiesti, cel mai mare transportator de titei prin conducte, a fost listat la Bursa Electronica RASDAQ ieri. Bursa Electronica RASDAQ informeaza ca incepand din 4 august a.c., un nou emitent va fi disponibil pentru tranzactionare la Categoria de Baza: CONPET SA Ploiesti (cod fiscal R1350020) sub simbolul COTE. Societatea detine un capital social de 270.766.881.000 lei, impartit in 8.205.057 actiuni cu valoarea nominala de 33.000 lei, aflate in posesia a 26.536 actionari - persoane fizice si juridice. CONPET SA este operatorul Sistemului National de Transport Titei, Produse Petroliere, Gazolina si Etan prin Conducte si are ca obiect de activitate aprovizionarea rafinariilor din tara cu titei intern sau din import si derivate ale acestuia, precum si transportul de la rafinarii a produselor petroliere finite catre statiile de depozitare.

    Structura actionariatului S.C. CONPET SA Ploiesti este urmatoarea: SIF Muntenia - 772.323 (9,4130 %), Ministerul Industriei si Resurselor - 6.367.321 (77,6020 %), alti actionari - 1.065.413 (12,9850 %). Obiectivul prioritar al societatii este reprezentat de consolidarea pozitiei de transportator comun al titeiului brut si al produselor petroliere prin reteaua de conducte, in scopul aprovizionarii cu titei brut, gazolina si etan lichid a rafinariilor din tara si de tranzitare pe Dunare a titeiului pentru parteneri externi. Cel mai important proiect de dezvoltare derulat in cadrul societatii este Proiectul de Reabilitare a Sistemului National de Transport Titei prin Conducte - componenta de baza a proiectului de modernizare a sectorului petrolier din Romania. Principalii parteneri ai CONPET SA sunt PETROM SA, ROMPETROL-PETROMIDIA SA, RAFO ONESTI SA, ASTRA ROMANA SA si ROMPETROL SA. Colaborarea cu SNP Petrom consta in preluarea, transportul si predarea titeiului autohton si din import la rafinarii. Obiectivul prioritar pentru perioada urmatoare il constituie conso-lidarea transportatorului unic de titei si produse petroliere, urmare a preluarii recente de catre CONPET S.A. a activitatii de transport produse petroliere finite, activitate pe care o desfasura PETROTRANS S.A.

    In ultimii ani, cifra de afaceri a CONPET SA a avut o evolutie ascendenta. Conform previziunilor de evolutie a pietei interne, se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in urmatorii ani. CONPET SA a incheiat exercitiul financiar 2003 cu un profit de 23.946.548 mii lei. Actionarii care vor dori sa vanda actiunile dobandite prin PPM, vor putea tranzactiona doar dupa ce vor obtine de la societate sau de la Registrul Independent extrasul de cont si codul confidential alocate actiunilor detinute.

    Sursa: Cronica romana, 30 iulie 2004.

    mai mult

  • Investitiile straine pe primele 5 luni - peste 754 milioane de euro

    Adevarul   

    ___
    Pe primele cinci luni ale acestui an, Romania a atras cu peste 38 la suta mai multe investitii straine decat in perioada similara a anului trecut. Astfel, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in perioada ianuarie-mai 2004 investitiile nerezidentilor in tara noastra au fost de 754 milioane de euro, fata de 544 milioane de euro cat s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Numai in luna mai a acestui an investitiile straine atrase de Romania au fost de 178 milioane euro, de aproape trei ori mai mult fata de cele 63 milioane de euro inregistrate in luna mai 2003. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in aceasta perioada investitorii straini au subscris peste 616 milioane de euro la societatile cu participare straina la capital, mai mult cu 46,7 la suta fata de primele cinci luni ale lui 2003, respectiv 419,79 la suta. Mai mult, datele ONRC arata si o crestere a numarului de societati comerciale noi cu participare straina la capital cu 824 de companii. Cele mai mari subscrieri de capital social in luna mai au fost facute de investitorii din Marea Britanie, cu peste 21 de milioane de euro, urmati de cei din Germania - 14,64 milioane de euro si din Olanda - 13,45 milioane de dolari. Investitiile acestora au vizat in general industria - 64 la suta din totalul investitiilor, constructiile - 13,4 la suta si turismul - 5,5 la suta. 'Aceste date confirma previziunile pe care le-am facut la inceputul anului, respectiv un volum al investitiilor straine directe, in acest an de peste 2 miliarde de euro', ne-a declarat Petrisor Peiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Optimismul acestuia este explicat prin faptul ca in acest an vor fi contabilizate si sumele obtinute din privatizarea Petrom, precum si din privatizarea distributiei de gaze. 'La sfarsitul anului, in statistici se va regasi intreaga suma pe care OMV a platit-o pentru SNP Petrom, adica circa 1,2 miliarde de euro. Asadar, doar cu aceasta suma se va ajunge la peste 1,9 miliarde de euro', mai spune Peiu. Mai mult, in opinia lui, ARIS are in discutie si o serie de proiecte greenfield care vor putea fi finalizate in acest an, astfel ca, 'nivelul investitiilor straine va fi de peste 2,2 miliarde de euro in acest an'. 'Asta in cazul in care se va finaliza privatizarea Distrigazurilor - ceea ce este aproape sigur. Daca nu, vom avea investitii straine de 2 miliarde de euro, adunate si din proiecte greenfield', isi argumenteaza optimismul vicepresedintele ARIS.

    Sursa: Adevarul, 30 iulie 2004.'

    mai mult

29.07.2004

  • Dupa al doilea trimestru, Bermas trece pe profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRM

    ___
    Producatorul de bere Bermas Suceava a revenit pe profit la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, dupa ce la finalul primului trimestru raportase o pierdere de peste 5 miliarde lei. Rezultatul net este de 13,5 miliarde lei (330.000 euro), in scadere cu 27% n termeni reali fata de jumatatea similara a anului trecut. Bermas este unul dintre putinii producatori de bere care au ramas independenti pe piata romaneasca de profil, care a devenit n ultimii ani terenul de lupta a marilor companii multinationale.

    Vanzarile si profiturile producatorilor de bere sunt influentate puternic de conditiile meteorologice, iar vara racoroasa din 2004 a avut un puternic impact negativ asupra industriei, n conditiile n care jumatate din totalul vanzarilor este realizat n perioada mai-august. In 2003, n aceasta perioada piata berii din Romania s-a cifrat la 6,5-7 milioane de hectolitri, iar consumul pe ntreg anul a atins un maxim record de 12,8 milioane de hectolitri.

    Si cifra de afaceri a Bermas a scazut, dar ntr-un ritm mai putin sustinut. In primul semestru din 2004, compania a comercializat bere n valoare de 4 mil. euro, cu 7% mai putin decat n perioada similara din 2003. In primul semestru al acestui an, veniturile producatorului de bere sucevean au scazut n euro cu 5 procente, pana la 4,7 milioane, n conditiile cresterii cu 10% a cheltuielilor totale - 4,1 milioane euro. Reprezentantii companiei nu au comentat aceste rezultate.

    Activitatea societatii Bermas se compune din patru sectoare de fabricatie: cel de productie al maltului (pentru satisfacerea necesarului intern, existand si posibilitatea pentru vanzarea catre alte fabrici de bere), fierberea (obtinerea mustului de bere), fermentarea si mbutelierea. Societatea detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava. Aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt. Berea la halba ocupa primul loc ca vanzari ntre produsele companiei. Ponderea cea mai mare n profitul net al Bermas este detinuta de castigul realizat din comercializare de bere n ambalaje de tip KEG (butoaie de aluminiu).

    Salariatii sunt actionari majoritari n cadrul companiei, direct sau prin intermediul celor doua asociatii ale acestora, PAS (20%) si Victoria (30%). Ca majoritatea societatilor controlate de salariati, Bermas a distribuit an de an dividende din profitul obtinut. Anul trecut, de exemplu, profitul combinatului chimic a fost de 39 miliarde de lei, iar dividendul a fost de 1615 lei/actiune pentru persoanele fizice si de 1530 lei/actiune pentru cele juridice.

    Compania a ncheiat anul financiar 2003 cu un profit de 1 milion euro la o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane euro. Actiunile Bermas sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 25.000 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a producatorului de bere este de 7,7 milioane euro. In cursul zilei de ieri, nu s-a efectuat nici o tranzactie cu aceste titluri. Capitalul social al companiei este de 2,2 milioane euro, divizat n 12,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,17 euro/actiune.

    Sursa: Ziarul financiar, 29 iulie 2004.

    mai mult

  • Trei noi companii private la Bursa

    Jurnalul National   

    ___
    Cel putin trei companii private vor solicita admiterea la cota Bursei de Valori Bucuresti.

    “Vom sustine dosarele a doua sau trei candidate, companii private cu perspective foarte atractive“, a confirmat Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen capital & Investment si vicepresedinte al Comitetului BVB, autoritatea suprema a Bursei. “Cred ca aceasta este tendinta pe care serviciile de asistenta a investitiilor se vor concentra, dincolo de cotarea la Bursa a unor pachete ale marilor companii de stat din domeniul utilitatilor“, a mai spus Neacsu, facand aluzie la programul guvernamental de sustinere a pietei de capital prin cotarea la BVB , incepand de anul viitor, a sapte mari companii din domeniul energetic. Neacsu a refuzat sa confirme daca printre candidatele la cota Bursei se numara si o banca. “Procesul se afla in etapa de dimensionare a ofertei prin care companiile respective vor scoate la vanzare actiuni noi si de cercetare a pietei eventualilor investitori, iar in toamna veti afla si numele lor“, a mai spus Dragos Neacsu ieri, cu ocazia deschiderii oficiale a sedintei de tranzactionare a BVB. Personalitatea care a facut oficiile de inaugurare a tranzactiilor a fost Martin Born, editorul sef al revistei Euromoney.

    Sursa: Jurnalul national, 29 iulie 2004.

    mai mult

  • Statul roman - obligat sa ofere intai OMV actiunile Petrom pe care mai vrea sa le vanda

    Adevarul   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV va avea drept de preferinta la achizitionarea actiunilor detinute de stat la SNP Petrom dupa privatizarea companiei, au declarat, pentru Mediafax, surse din Ministerul Economiei si Comertului. In cazul in care statul va dori sa vanda sau sa transfere, ulterior privatizarii, o parte a actiunilor sau intreaga sa participatie, va fi obligat sa le ofere mai intai OMV, printr-o notificare scrisa. Notificarea va cuprinde suma pe care statul doreste sa o obtina pentru actiuni, termenii si conditiile tranzactiei. Solicitarea catre OMV nu va fi facuta, insa, daca statul va fi obligat prin lege sa renunte la participatia la Petrom sau daca va opta pentru vanzarea actiunilor prin oferta publica, au precizat sursele citate. De asemenea, OMV va avea drept de preferinta la actiunile statului la Petrom chiar daca un investitor se va adresa MEC pentru a-si anunta interesul de preluare a titlurilor. In cazul in care OMV nu va dori sa preia actiunile de la stat, vanzarea acestora catre un alt investitor va fi realizata la un pret cel putin egal celui exprimat in notificarea OMV. De asemenea, statul nu va oferi cumparatorului conditii si termeni mai favorabili decat in oferta pentru OMV, au mai spus sursele citate. La 23 iulie, OMV a preluat 33,34% din actiunile Petrom, pentru care va achita 669 milioane de euro. Investitorul isi va majora participatia la 51%, in cadrul unei operatiuni de crestere de capital, pentru care va aloca intre 723 milioane de euro si 860 milioane de euro.

    Sursa: Adevarul, 29 iulie 2004.

    mai mult

28.07.2004

  • Petrom se extinde in Ungaria si in Moldova

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    SNP Petrom anunta intentia ca in urmatorii cinci ani sa castige 3% din cota de piata a produselor petroliere din Ungaria. SNP are deja deschise in tara vecina doua statii de distributie si un depozit de produse petroliere, investitia totala fiind de 5 milioane de dolari.

    O alta piata atractiva este Republica Moldova, unde Petrom are in vedere deschiderea a sapte noi statii de petrol. Aici functioneaza din 2000 o sucursala cu un capital de 2.300.000 de dolari. Valoarea totala a investitiei Petrom in aceasta regiune se ridica la 3.000.000 de dolari. Pentru perioada 2003-2004, programul Petrom prevede investitii de 13.000.000 de dolari destinate achizitionarii a cinci statii de carburanti, construirii altor doua si a unui depozit, anunta Europa FM. Saptamana trecuta, grupul austriac OMV a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei Petrom, pentru 1,5 miliarde de euro.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 28 iulie 2004.

    mai mult

  • Tenaris a preluat, indirect, Silcotub Zalau

    Curentul   

    ___
    Tenaris, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial, a preluat societatea Tubman International, care detine pachetul majoritar de actiuni al Silcotub Zalau si participatii la trei subsidiare ale firmei din Zalau, valoarea tranzactiei fiind de 42 milioane de dolari. Potrivit unui comunicat al companiei Tenaris, tranzactia a avut loc in urma unor 'negocieri rapide'. Silcotub produce tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini. Din 2003, societatea detine un alt producator de tevi de pe piata interna - Tubinox Bucuresti.

    Tenaris, producator international de tevi din otel si furnizor de servicii pentru sectoare industriale, in special petrol, gaze si energie, are numeroase capacitati de productie in America si Europa. Tubman International este o structura de tip holding, inregistrata in Marea Britanie. Societatea detine si firma Laminorul Roman. Ambele societati detinute in Romania au fost preluate in toamna anului 1999. Tot in 1999, societatea a preluat si Petrotub Roman, insa Consiliul Concurentei a anulat tranzactia, un an mai tarziu, intrucat Tubman ar fi ajuns sa detina o pozitie dominanta pe piata de productie a tevilor.

    Sursa: Curentul, 28 iulie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide