Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.07.2004

  • Reduceri de personal, investiti si produse noi la Antibiotice

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Antibiotice Iasi, al treilea producator roman de medicamente, a demarat luna aceasta un proces de restructurare care va reduce personalul companiei cu peste 15% pana la sfarsitul anului, de la 1.800 de salariati la 1.500. De asemenea, compania va investi 1,1 milioane euro pentru modernizarea liniei de medicamente orale capsule si va incepe o colaborare cu grupul francez Aventis pentru producerea de medicamente tuberculostatice. Reducerea personalului va avea loc in doua etape: circa 112 salariati vor fi disponibilizati cu plati compensatorii pana la sfarsitul lui septembrie iar restul, treptat, pana la sfarsitul anului. Necesitatea restructurarii este rezultatul investitiilor pentru modernizare din ultimii ani si a faptului ca trebuie sa ne apropiem de standardele de productivitate din industrie , a declarat pentru Ziarul Financiar Coca Cascaval, director de marketing al Antibiotice.

    Ceilalati producatori traditionali mari din industria romaneasca de medicamente, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj, au operat deja restructurari masive. Sicomed si-a redus personalul de la 1.700 de salariati la circa 900, in conditiile in care are o cifra de afaceri anuala de peste 50 de milioane de dolari, iar Terapia, de la 1.450 de salariati la circa 600, avand o cifra de afaceri de 40 de milioane de dolari. Anul trecut, Antibiotice a avut vanzari de circa 36,5 milioane dolari. Antibiotice a mai operat o reducere importanta de personal in perioada 1998 1999, cand numarul de salariati ai companiei s-a redus de la 2.400 la 1.800.

    Reducerea personalului este mai lenta la Antibiotice comparativ cu ceilalti producatori din cauza faptului ca societatea se afla inca in proprietatea statului, Ministerul Sanatatii detinand 53% din actiuni. Antibiotice este unul din principalii jucatori de pe piata cefalosporinelor si penicilinelor (clase de antibiotice n.r.) din Romania si, in plus, desfasoara si activitati de biosinteza pentru nistatina (un antifungic) si vitamina B 12, produse vandute in special la export. Antibiotice detine certificate GMP (Good Manufacturing Practice), obligatorii incepand pentru acest an, pentru toate cele cinci linii, acestea fiind reautorizate in luna mai pana in 2007. Reautorizarea ne va permite sa ne concentram anul acesta asupra cresterii prezentei Antibiotice pe pietele Uniunii Europene. Noi exportam deja medicamente in tari din Africa si America de Sud insa exigentele in Europa sunt mult mai mari. Am reusit sa inregistram un produs in Ungaria, alte trei fiind in curs de autorizare, iar in Polonia suntem in curs de perfectare a unui contract de reprezentare , afirma Coca Cascaval.

    Orientarea catre export a companiei se datoreaza in special situatiei dificile a sistemului romanesc de sanatate, recuperarea banilor din vanzarile catre spitale avand loc foarte greu, dupa 1 2 ani. Valoarea totala a exporturilor Antibiotice este de circa 8 milioane de dolari. Principalul produs de export al Antibiotice este nistatina, o substanta antifungica cu vanzari de 4,5 milioane de dolari. Antibiotice este al doilea producator mondial de nistatina, cu o cota de piata de 25% , sustine Cascaval.

    Reprezentantii Antibiotice spun ca societatea intentioneaza sa isi diversifice potofoliul, activitatea de dezvoltare urmand sa puna pe piata nu numai antibiotice ci si medicamente destinate sistemului nervos central sau sistemului cardiovascular. Vom asimila sapte produse noi in portofoliu, care ne vor aduce vanzari suplimentare de peste 2,5 milioane dolari in urmatorii doi ani , afirma Coca Cascaval. Directorul de marketing al Antibiotice spune ca societatea va incepe in curand sa produca in colaborare cu grupul francez Aventis, una din primele zece companii farmaceutice internationale, medicamente tuberculostatice ce vor avea vanzari anuale de peste 1 milion de dolari.

    Antibiotice si-a propus pentru acest an vanzari de 37 de milioane de dolari, aproape in stagnare fata de 2003, si un profit net 3,5 milioane dolari, mai mare cu 3% fata de anul anterior. Reprezentantii companiei sustin ca la jumatatea anului Antibiotice este in grafic fata de buget. Pe piata interna de medicamente, Antibiotice detinea la sfarsitul lui 2003, conform companiei de cercetare Cegedim Romania, o cota valorica de piata de 3,5%. Compania este al saptelea jucator de pe piata, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Sicomed Bucuresti, Hoffman la Roche si Terapia Cluj. Antibiotice este listata la Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.400 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 38 de milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul financiar, 22 iulie 2004.

    mai mult

  • Firmele de stat ar putea investi in companii straine

    Romania libera   

    ___
    Legislatia ar trebui sa permita societatilor cu capital majoritar de stat sa devina actionari la companii straine, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, citat de Mediafax. 'Din pacate, Romgaz si alte societati nu pot cumpara actiuni la o alta societate, de exemplu din Republica Moldova, Ungaria si Cehia, pentru dezvoltarea societatii. Acest lucru este, dupa parerea mea, gresit si va trebui analizat', a spus Dan Ioan Popescu. El a raspuns, astfel, la o intrebare privind evolutia procesului de privatizare a companiei Romgaz. Dan Ioan Popescu a precizat ca, pana la sfarsitul anului, un pachet de actiuni reprezentind 5% din titlurile Romgaz va fi listat la Bursa de Valori. In ultimii ani, Romgaz s-a asociat cu mai multe companii internationale din domeniul energetic pentru dezvoltarea si exploatarea unor perimetre si pentru reabilitarea unor campuri petroliere. Printre aceste firme se numara Wintershall, Falcon, Oil & Gas, Amromco Energy si Schlumberger. Romgaz intentioneaza sa incheie, in perioada urmatoare, un parteneriat cu compania rusa Gazexport, pentru dezvoltarea unui proiect in Moldova.

    Sursa: Romania libera, 22 iulie 2004.'

    mai mult

  • Romgaz - cotata la BVB

    Adevarul   

    ___
    'Un pachet de 5% din actiunile Romgaz va fi tranzactionat la Bursa de Valori pana la finele anului', a anuntat, ieri, Avram Pantelimon, directorul general al companiei. O serie de societati romanesti, cu capital de stat, ar trebui sa fie cotate la bursa, este de parere Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. 'Din pacate, legislatia romaneasca nu permite unei companii, cum este si cazul Romgaz, sa cumpere actiuni la o alta societate sau sa poata cumpara o alta societate', a evidentiat ministrul Dan Ioan Popescu. El a anuntat ca va veni cu propuneri de modificare a legislatiei in acest sens. Cotarea pe bursa a Romgaz se impune in sensul atragerii de surse de finantare.

    Sursa: Adevarul, 22 iulie 2004.'

    mai mult

21.07.2004

  • BERD va prelua 5% din Petrom

    Curentul   SNP

    ___
    Consiliul Directorilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat, ieri, in unanimitate, proiectul privind preluarea unei participatii de pana la 5% din capitalul Petrom, prin transformarea in actiuni a unui imprumut in valoare de 73 milioane de dolari.

    'Este o privatizare importanta atat pentru BERD, cat si pentru Romania, iar banca apreciaza bunele relatii avute cu Petrom pe parcursul ultimilor ani', a declarat, agentiei Mediafax, reprezentantul Departamentului de comunicare al BERD pentru Europa de Sud-Est, Jazz Singh.

    El a precizat ca nivelul pachetului de actiuni va fi determinat ulterior, in cadrul procesului de majorare a capitalului companiei petroliere.

    Contractul de privatizare al Petrom va fi semnat, vineri, de reprezentantii autoritatilor romane si ai companiei austriece OMV. Investitorul va cumpara 33,34% din actiuni si va controla pachetul majoritar dupa cresterea capitalului. BERD va intra in actionariatul firmei petroliere concomitent cu majorarea prin care OMV va detine 51% din titlurile Petrom.

    Institutia financiara a acordat Petrom, in august 2002, impreuna cu alte sase banci, un credit in valoare de 150 milioane de dolari pentru pregatirea procesului de trecere in proprietate privata si modernizarea rafinariilor companiei.

    Sursa: Curentul, 21 iulie 2004.'

    mai mult

  • La Azomures, sindicalistii nu au ajuns la nici un acord cu patronatul

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    La inceputul acestei saptamini, a avut loc concilierea de la Directia de Munca dintre conducerea societatii Azomures si sindicatele Alternativa 2002 si Independent , cu privire la neintelegerile legate de semnarea contractului colectiv de munca. Deoarece ambele parti au venit cu ofertele anterioare concilierii, nu s-a ajuns la o intelegere, in situatia de fata mai exista doar doua variante, respectiv, un arbitraj la Directia de Munca sau greva declara Maria Dandarau, liderul sindicatului Alternativa 2002 . Conducerea societatii nu a fost de acord cu arbitrajul, astfel, la-sind sindicalistilor doar dreptul la greva. Prin aceste actiuni patronatul spera ca greva salariatilor sa fie oprita, ca si anul trecut, prin sentinta civila data de Tribunalul Mures.

    Sindicatul Alternativa 2002 Azomures a inaintat un memoriu primului-ministru, prin care semnaleaza grava incalcare a unui drept constitutional, si anume dreptul la greva, stipulat in art. 43 din Constitutia Romaniei, incalcare realizata prin restringerea acestuia chiar de catre prevederile legale in vigoare, pina la limita imposibilitatii de exercitare.

    Potrivit legii, salariatii nu pot declansa conflicte de interese pe durata valabilitatii unui contract colectiv de munca si nici la expirarea acestuia, greva fiind posibila doar pe durata perioadei de negociere colectiva. Totodata, salariatii Azomures pot declansa greva doar cu conditia asigurarii a cel putin unei treimi din activitate, care sa nu puna in pericol viata si sanatatea oamenilor si sa asigure functionarea instalatiilor in deplina siguranta , deoarece este o unitate cu foc continuu. Sub acest aspect, sindicalistii afirma ca patronii prevad o limita mult superioara unei treimi (pretinzind indeplinirea conditiei de siguranta), cu scopul neexprimat de a asigura cit mai mult posibil din productie pe perioada unei greve. Pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta, sindicalistii propun modificarea prevederilor legale criticate prin emiterea unei ordonante de urgenta.

    Sursa: Bursa, 21 iulie 2004.

    mai mult

  • AVAS a vandut la bursa actiuni de 1,9 milioane de euro

    Azi   SINT

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut pe piata de capital, in primele sase luni, 37 de pachete minoritare de actiuni detinute la diverse societati, pentru care a incasat 77 miliarde lei (circa 1,9 milioane euro). Participatiile au variat intre 0,0002% si 48,244% din capitalul firmelor respective, iar metodele utilizate au fost vanzarea la ordin, licitatiile electronice, raspunsurile la oferte publice si negocierile directe. Prin vanzare directa au fost transferate pachete minoritare de actiuni detinute la societati ca Lafarge Agregate Betoane Bucuresti, Sintofarm Bucuresti, Meduman Viseu si Scut Constanta.

    Autoritatea apreciaza ca vanzarea pe piata de capital va deveni una dintre celel mai folosite metode transferul in proprietate privata a pachetelor minoritare de actiuni, in contextul diminuarii portofoliului institutiei.

    Sursa: Azi, 21 iulie 2004.

    mai mult

20.07.2004

  • Guvernul deschide drumul pentru iesirea Arpechim Pitesti din Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Hotararea de guvern prin care se aproba semnarea contractului de privatizare al Petrom cu austriecii de la OMV lasa surprinzator o portita deschisa pentru asocierea cu alti investitori in cazul complexului petrochimic Arpechim Pitesti. Pe piata, se vehiculeaza de mai multe vreme informatii, potrivit carora, Arpechim va iesi din componenta Petrom si ar putea fuziona cu Oltchim Ramnicu Valcea. SNP Petrom SA Bucuresti poate aplica programe de restructurare anterior sau ulterior transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor care fac obiectul contractului prevazut prin constituirea uneia sau mai multor societati cu raspundere limitata la care SNP va fi asociat unic sau asociat principal, societati comerciale la care aportul in natura va fi constituit, conform contractului, din bunuri proprietate a SNP, aferente rafinariei si complexului petrochimic Arpechim, fabricii de ingrasaminte Doljchim, campului petrolier Suplacu de Barcau, precum si unele statii de alimentare cu carburanti , se arata in art. 5 al hotararii de guvern prin care se aproba semnarea contractului de privatizare la Petrom.

    Pe de alta parte, surse apropiate procesului de privatizare afirma ca prevederea a fost inclusa la cererea OMV, care a vrut de la bun inceput sa aiba aceasta posibilitate la indemana de a forma aceste societati, in care Petrom va fi actionar majoritar. Statul roman s-a angajat sa privatizeze Petrom in forma sa integrata, dupa cum prevede strategia de privatizare a companiei. Daca ar schimba conditiile procesului de privatizare, prin scoaterea unor active din portofoliul Petrom, statul ar risca sa fie actionat in instanta de alti investitori care au participat la aceasta cursa de privatizare.

    Pe de alta parte, privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a atras interesul grupului rus Lukoil si pe cel al grupului petrolier privat Rompetrol, ambii dispunand de capacitati in domeniul petrochimic. De asemenea, atat acesti investitori cat si statul au sugerat pana acum ca Oltchim si Arpechim ar trebui sa functioneze integrat, asa cum dealtfel au si fost create.

    Prin acest act normativ, OMV poate sa se asocieze cu alti investitori pentru a forma o societate comerciala la Arpechim Pitesti, iar ulterior sa-si vanda participatia in aceasta societate. De fapt, actul normativ poate prefigura si o reorganizare a operatiunilor Petrom de catre OMV. Pe piata se vehiculeaza si informatii potrivit carora OMV ar fi dispusa sa renunte la Arpechim pentru rafinaria Petromidia.

    OMV va semna vineri la sediul guvernului contractul de privatizare al Petrom, valoarea tranzactiei pentru preluarea a 51% din actiuni pentru 1,4 mld. euro. De asemenea, Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va discuta azi proiectul de preluare a unui pachet de pana la 5% din actiunile Petrom, operatiunea urmand sa aiba loc concomitent cu majorarea de capital prin care OMV va detine 51% din titlurile Petrom. BERD a acordat Petrom, in august 2002, impreuna cu alte sase banci, un credit in valoare de 150 milioane dolari pentru pregatirea procesului de trecere in proprietate privata si modernizarea rafinariilor companiei.

    Petrom a avut anul trecut un profit de 38 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro. Capitalizarea bursiera este de 2,95 mld. $.

    Sursa: Ziarul financiar, 20 iulie 2004.

    mai mult

  • Contractul de preluare a Petrom de catre OMV va fi semnat vineri

    Curierul National   SNP

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat, ieri, ca autoritatile romane vor semna, vineri, contractul de vanzare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom catre grupul austriac ?sterreichische Mineral?lverwaltung (OMV), transmite Reuters. “Am convenit cu OMV sa semnam vineri contractul de privatizare”, a declarat Popescu.

    Saptamana trecuta, ministrul anuntase ca acordul va fi semnat in cel mult 10 zile. Executivul de la Bucuresti va vinde un pachet de 33,34 la suta din actiunile Petrom, urmand ca OMV sa cumpere ulterior o serie de actiuni noi, operatiune in urma careia participatia sa va creste la 51 la suta. Petrom detine doua rafinarii si 600 de benzinarii, cu care acopera aproape jumatate din piata interna a carburantilor auto. Compania produce sase milioane de tone de titei si respectiv 6,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Guvernul nu a dezvaluit pretul de achizitie, dar analistii estimeaza ca este vorba de 1,4 miliarde de dolari. OMV va investi anual in Petrom 300 de milioane de euro.

    Vanzarea este o dovada a intentiei autoritatilor de a renunta la active strategice, va creste credibilitatea Romaniei pentru investitorii straini si va duce la imbunatatirea ratingului de tara. De asemenea, tranzactia va sustine procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Autoritatile romane au anuntat, la inceputul lunii iulie, dupa cateva amanari si intarzieri, ca OMV a castigat privatizarea companiei petroliere nationale. Analistii au considerat ca autoritatile romane s-au temut de implicatiile electorale ale perspectivei cresterii pretului benzinei si a concedierilor dupa trecerea in proprietate privata.

    Sursa: Curierul national, 20 iulie 2004.

    mai mult

  • Colaborare Rolls Royce - Turbomecanica in productia motoarelor de aviatie

    Curentul   TBM

    ___
    Companiile Turbomecanica Bucuresti si Rolls Royce din Marea Britanie au incheiat, ieri, un contract privind productia si livrarea de piese si subansamble pentru motoare de aviatie.

    Potrivit unui comunicat al Turbomecanica, contractul are o valoare 'de ordinul milioanelor de dolari' si se va derula 'pe o perioada de cativa ani'. Contactati de Mediafax, reprezentantii Turbomecanica nu au precizat valoarea contractului, mentionand ca informatia nu poate fi facuta publica la solicitarea companiei britanice.

    Parteneriatul dintre cele doua companii dateaza de 30 de ani, o data cu acordarea licentei Rolls Royce pentru fabricatia motorului Viper 632. Incepand cu anul 1980, cele doua companii au colaborat pentru dezvoltarea motorului Viper cu postcombustie si a motorului turboreactor civil Spey. Turbomecanica a devenit, dupa 1990, furnizor al companiei britanice.

    'In acest moment, Rolls Royce si Turbomecanica exploreaza noi oportunitati pentru a dezvolta programe comune pentru alte produse de aviatie si aplicatii marine', se arata in comunicat.

    Semnarea contractului cu Rolls Royce a avut loc la Farnborough, cu ocazia Salonului Aeronautic International. Producatorul roman de subansamble si piese pentru motoare de aviatie estimeaza ca va inregistra, in acest an, o cifra de afaceri de circa 30 milioane de dolari.

    Sursa: Curentul, 20 iulie 2004.'

    mai mult

  • Enel a cumparat Electrica Banat si Electrica Dobrogea cu 111,8 milioane euro

    Adevarul   

    ___
    Ieri, a fost semnat contractul de privatizare a celor doua distributii ale Electrica - Electrica Banat si Electrica Dobrogea, cu compania Enel, Italia. Contractul a fost semnat de Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica Bucuresti, si Vincenzo Cannatelli, CEO Enel. Aceasta este prima privatizare in energetica, tranzactia cifrandu-se la 111,8 milioane euro - 69,1 milioane euro pentru Electrica Banat si 42,7 milioane euro pentru Electrica Dobrogea. Despre pretul obtinut pentru cele doua distributii de energie electrica, ministrul de stat Dan Ioan Popescu a declarat, ieri, in conferinta de presa: 'Raportat la cele doua societati si la momentul privatizarii, pretul obtinut pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea este unul foarte bun'. Cand a vorbit de pretul bun oferit de Enel pentru cele doua distributii, in mod cert, ministrul Dan Ioan Popescu s-a referit si la rezultatele slabe ale acestora pe ultimii doi ani. Electrica Banat a avut un profit de 0,047 milioane de euro in 2002 si pierderi de 0,11 milioane de euro in 2003. Electrica Dobrogea a avut un profit de 0,64 milioane euro in 2002 si pierderi de 0,02 milioane euro in 2003. Deranjanta a fost insa atitudinea reprezentantului BNP Paribas, Herve Hascoet, care a trosnit-o scurt: 'Tranzactia este remarcabila pentru aceasta tara'. S-ar parea ca sensibilitatea romanilor a fost lezata si de remarca lui Vincenzo Cannatelli, care, la intrebarea ziaristilor: 'Sunt prea multi angajati in Electrica Banat si Electrica Dobrogea'?, a raspuns nonsalant: 'Daca am raporta numarul de angajati la o tara ca Italia, numarul lor ar fi prea mare. Dar, raportat la Romania, numarul lor se accepta'.

    Un singur ofertant, dar noroc ca a fost Enel

    Oricum, tranzactia s-a incheiat si contractul s-a semnat. MEC a reusit sa sparga gheata in privatizarile din energetica. Dupa atitudinea strainilor in conferinta de presa de ieri, in mod cert, negocierile nu au fost usoare. In plus, BNP Paribas a invocat si ratingul de tara, mai slab decat cel al Bulgariei, deci, sa nu existe pretentii. Aceasta cu atat mai mult cu cat Romania a primit o singura oferta, si anume de la Enel. In aceste conditii, ANRE a emis un set de reglementari care prevad ca valoarea activelor reglementate sa fie cea 'platita de investitor'. Acest lucru a fost comunicat investitorului inainte ca acesta sa depuna oferta de pret. Indicatorul esential de remunerare a unei investitii il reprezinta costul mediu ponderat al capitalului, care este specific pentru fiecare tara in parte si care include, pe langa riscul de tara, si factori de risc suplimentari specifici sectorului, legati de implementarea si stabilitatea cadrului de reglementare stabilit de autoritatea de reglementare. Acest indicator are impact direct asupra tarifelor de distributie. Prin utilizarea unei garantii bancare, promovata si contragarantata de Banca Mondiala, privind riscurile de reglementare specifice pentru distributiile de energie, cunoscuta sub numele de PRG, s-a reusit reducerea costului mediu al capitalului din oferta ENEL de la 14%/an la 12%/an pentru prima perioada de reglementare, si la 10%/an pentru a doua perioada de reglementare. Suplimentar, reglementarile prevad o limitare a cresterilor de tarife de distributie printr-un sistem de tip plafon 'caping'. Mentionam ca prin HG 1377/2002 a fost aprobata strategia de privatizare a Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care prevede aplicarea unei metode combinate intre vanzarea unui pachet de 24,62% actiuni si majorarea concomitenta a capitalului social, astfel incat investitorul sa detina 51% din capitalul social majorat. Anuntul de privatizare a fost publicat in data de 8 ianuarie 2003, in presa romana si internationala. Termenul de depunere a expresiilor de interes a fost 28 februarie 2003. Au fost depuse cinci expresii de interes pentru Electrica Banat - BKW FMB Energie Elvetia, GRIVCO + ABB/Romania Suedia, ENEL Italia, Public Power Corporation Grecia, EVN AG/Austria si trei expresii de interes pentru Electrica Dobrogea - ENEL Italia, Public Power Corporation Grecia, EVN AG/Austria. Expresiile de interes au fost evaluate pe baza criteriilor de precalificare mentionate in anuntul de privatizare si s-a intocmit lista scurta. La data de 10 iulie 2003, au fost depuse ofertele preliminare neangajante, din partea firmei ENEL Italia, pentru ambele societati. A urmat un proces de negocieri si analiza diagnostic pe baza careia ENEL a depus la data de 8 martie 2004 oferta finala pentru privatizarea celor doua societati de distributie - Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Desi un singur ofertant, norocul Romaniei ca acesta este Enel. Grupul Enel este unul din cele mai mari grupuri pe plan european si mondial care opereaza in domeniul energiei electrice.

    Sursa: Adevarul, 20 iulie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide