Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.07.2004

  • Bursa de Valori este interesata de un parteneriat cu BMFM Sibiu

    Curentul   

    ___
    La ultima sedinta a Comitetului Comun de Dezvoltare a celor doua burse, intrunita la mijlocul acestei luni, unul dintre punctele de pe ordinea de zi s-a referit la constituirea unui grup de lucru care va analiza si identifica posibilitatea de stabilire a unui parteneriat intre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS). Mai concret, este vorba de Casa Romana de Compensatie, apartinand bursei din Sibiu, cu care BVB isi doreste o colaborare in viitor. Surse din piata de capital sustin ca bursa de valori doreste chiar preluarea acestei case de compensatie. Aceste discutii survin in momentul in care, la mijlocul lunii august, expira autorizatia de functionare a casei de compensatie acordata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). De asemenea, BVB mai este interesata si de instrumentele financiare care se tranzactioneaza in acest moment la BMFMS. Desi, la ora actuala, bursa de valori are capacitatea de a dezvolta aceste instrumente, comitetul comun de dezvoltare a ales ca varianta consultarea cu bursa din Sibiu, avandu-se in vedere experienta acestei institutii in domeniu.

    BVB renunta la infiintarea propriei case de compensatie

    Initial, proiectul BVB era de a infiinta propria casa de compensatie, in urma cu ceva timp aflandu-se in plina desfasurare un studiu de fezabilitate, care urma sa dimensioneze, exact, implicatiile ulterioare asupra bursei de valori. Conducerea BVB luase aceasta decizie in sensul dezvoltarii unei game noi de produse, aflate in vederea bursei de mai mult timp, produse care, in general, tin de managementul riscului si care se refera la vanzarile in lipsa, cumpararea in marja si operatiunile cu instrumente financiare derivate. Intre timp, a mai aparut ca varianta si colaborarea directa dintre BVB si Casa Romana de Compensatie, aflata in acest moment sub tutela BMFMS. Astfel, s-a ajuns la constituirea unui grup de lucru condus de Ovidiu Sergiu Pop, unul dintre cei doi vicepresedinti ai comitetului BVB, care va avea sarcina de a analiza posibilitatea unui viitor parteneriat intre cele doua institutii. Dupa cum declara Septimiu Stoica, presedintele Comisiei de dezvoltare produse noi din cadrul BVB, discutiile dintre cele doua institutii, care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, nu au stabilit insa nimic concret, BVB aflandu-se momentan in faza de prospectare.

    Interfata pentru ordinele de transfer

    Noua lege a pietei de capital, ce va intra in vigoare la sfarsitul acestei luni, contine o sectiune speciala privind infiintarea si functionarea casei de compensatie. In responsabilitatea casei de compensatie vor intra calcularea pozitiilor nete ale intermediarilor, a unei contraparti centrale sau a unui agent de decontare. Contrapartea centrala va reprezenta entitatea ce se interpune intre intermediarii din sistem, actionand ca o interfata a acestora in ceea ce priveste ordinele de transfer. In acest caz, casa de compensatie va avea rol si de contraparte centrala in tranzactionarea atat a instrumentelor derivate, cat si a altor instrumente financiare. In sarcina CNVM va intra reglementarea activitatii casei de compensatie, care se va referi la organizarea si functionarea acestui sistem, relatiile dintre casa si membri compensatori, marjele sau garantiile financiare si administrarea sistemului de risc. De asemenea, CNVM va supraveghea activitatea casei de compensatie si va putea solicita acesteia sa comunice date, informatii si documente.

    Pregatiri intense pentru piata derivatelor

    Interesul BVB pentru o casa de compensatie este strict legat si de intentia bursei de a tranzactiona cat mai curand instrumente financiare derivate si, implicit, de a oferi investitorilor un sortiment cat mai variat de produse. 'Incercam sa construim o piata cat mai puternica si cat mai completa si din aceasta perspectiva gasirea unei solutii care sa conduca la tranzactionarea in cadrul BVB a instrumentelor care astazi sunt specifice Bursei din Sibiu apare ca o varianta interesanta. Evident, aceste instrumente pot fi dezvoltate si in cadrul BVB, dar ar fi pacat sa nu utilizam experienta extraordinara acumulata de colegii din Sibiu, care au meritul deosebit de a fi creat si condus cu bune rezultate o piata bursiera fara sprijinul nimanui', ne-a declarat Siminel Andrei, presedintele ANSVM.

    Sursa: Curentul, 19 iulie 2004.'

    mai mult

  • Vel Pitar si-a dublat cifra de afaceri

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Societatea Vel Pitar a realizat, pe parcursul primului semestru al anului in curs, o cifra de afaceri de 1.083 miliarde de lei, de doua ori mai mare comparativ cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. George Frincu, directorul general al Vel Pitar, a declarat ca majorarea semnificativa a incasarilor a fost generata de cresterea volumului fizic al productiei, de majorarea preturilor la produsele fabricate, precum si de fuziunea grupului Vel Pitar cu Gorjpan Tirgu Jiu si Pangran Iasi.

    Domnia sa a tinut sa precizeze ca, din cauza secetei de anul trecut, pretul la produsele de panificatie a inregistrat o crestere semnificativa, in prezent, un kilogram de piine costa 15.500 de lei, in timp ce, in urma cu un an, pretul era in jur de 11.000 de lei. Veniturile totale ale grupului, aferente perioadei ianuarie-iunie 2004, se ridica la 1.210 miliarde de lei, cu 86,6% mai mari decit nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, in acelasi timp, cheltuielile totale au crescut cu 88%, la l.159 miliarde de lei. Vel Pitar a inregistrat, la finele lunii iunie 2004, un profit brut de 51,6 miliarde de lei, cu 59% mai mare decit profitul aferent primului semestru al anului trecut.

    George Frincu ne-a declarat ca, pentru viitor, actionarii Vel Pitar doresc consolidarea grupului, prin fuziunea cu societatile Postavarul Brasov, Panem Giurgiu si Libertatea Bucuresti, fapt ce va conduce, implicit, la majorarea capitalului social. Societatea deruleaza un amplu proces investitional, de la inceputul anului fiind achizitionate mijloace de transport moderne, care asigura conditii optime de igiena, precum si o linie automata de piine tip toast, inclusiv feliere si ambalare. Totodata, au fost continuate modernizarea si renovarea spatiilor de productie, depozitare, vestiare, magazine proprii, au fost introduse sisteme de urmarire a sigurantei alimentului. George Frincu a precizat ca valoarea investitiilor aferente primului semestru din 2004 se ridica la aproximativ doua milioane de dolari, in urma investitiilor realizate, Vel Pitar a obtinut, luna aceasta, certificatul HACCP eliberat de SRAC pentru trei dintre sucursalele sale.

    Sursa: Bursa, 19 iulie 2004.

    mai mult

  • Austria va deveni principalul investitor strain in Romania

    Adevarul   

    ___
    'Austria este pe cale sa devina principalul investitor strain in Romania, in conditiile in care grupul OMV va prelua cea mai mare companie petroliera romaneasca - SNP Petrom', a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Hubert Gorbach, ministrul federal al Transporturilor, Inovatiei si Tehnologiei din Austria. Afirmatia a fost facuta cu prilejul intalnirii pe care ministrul roman al Transporturilor, Miron Mitrea, a avut-o cu omologul sau austriac. Oficialul strain a aratat ca tara sa este interesata sa investeasca in infrastructura dunareana din Romania si in zona Portului Constanta, pentru a imbunatati transportul fluvial. 'Ar fi o mare greseala sa nu folosim la intreaga capacitate unul dintre cele mai bine dotate porturi europene, avand in vedere nivelul bun al infrastructurii existente. Intentionam, de asemenea, ca tari dunarene, sa extindem colaborarea cu partea romana in ceea ce priveste transportul pe fluviu', a mai spus Gorbach. Acesta a adaugat ca un alt domeniu in care intreprinzatorii din Austria ar putea sa mai investeasca este cel al cailor ferate. Cu prilejul intalnirii, cei doi ministri au mai abordat, de asemenea, teme privind transportul rutier, aerian, precum si referitoare la coridoarele pan-europene.

    Sursa: Adevarul, 19 iulie 2004.'

    mai mult

16.07.2004

  • OMV propune reducerea masiva a angajatilor Petrom si investitii de 300 mil. euro pe an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Grupul petrolier austriac OMV a propus la intalnirea cu sindicatele din Petrom o reducere masiva a personalului in urmatorii 10 ani, a declarat Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente si al Asociatiei Salariatilor companiei. Semnarea contractului de privatizare intre Petrom si OMV este stabilita pentru marti dimineata, au precizat pentru ZF surse implicate in tranzactie.

    OMV a mai propus de asemenea pe termen mediu investitii anuale de 100 mil. euro in modernizarea activitatii de rafinare si 200 mil. euro in activitatile de explorare si productie ale companiei. Noi consideram ca este nevoie de o suma mai mare pentru operatiunile Petrom. Dar le-am spus ca totul este subiect de negociere, iar acestea vor avea loc dupa data de 15 august , explica Luca. Petrom numara circa 57.000 de angajati, de peste noua ori mai multi decat personalul grupului OMV, care are circa 6.137 angajati.

    Petrom are o cifra de afaceri anuala de 1,9 mld. euro si un profit net de 38 mil. euro. Comparativ, OMV a avut in 2003 un profit net de peste 380 mil. euro la vanzari de 7,6 mld. euro. Reducerea numarului de angajati la Petrom va fi corelata cu programul de investitii derulat de austrieci in perioada urmatoare. Actualul contract de munca incheiat de conducerea Petrom cu angajatii este apreciat ca fiind unul bun de catre seful OMV si urmeaza sa fie aplicat pana la finele acestui an.

    Petrom este cea mai supradimensionata companie petroliera din Europa Centrala si de Est, comparandu-se prin numarul sau de angajati numai cu gigantii lumii petroliere precum ConocoPhilips (SUA) si apropiat de cel al LUKoil (Rusia), British Petroleum (Marea Britanie) sau grupul anglo olandez Shell. Productivitatea Petrom exprimata ca raport intre venituri si numarul de angajati plaseaza compania petroliera romaneasca in coada companiilor europene cu o medie de 39.000 dolari per angajat, fata de LUKOil 120.000 dolari/ angajat, Rompetrol 220.000 dolari/angajat, PKN Orlen (Polonia) 382.000 dolari per angajat, MOL (Ungaria) 431.000 dolari per angajat, Eni (Italia) 721.000 dolari per angajat, OMV (Austria) cu circa 1,4 mil. $ per angajat sau gigantul anglo olandez Shell cu 1,61 mil. $ per angajat.

    Am propus presedintelui OMV ca firmele prestatoare de servicii desprinse din Petrom sa se implice in derularea unor contracte externe ale companiei austriece , a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului.

    OMV a conditionat colaborarea cu aceste companii de calitatea lucrarilor si nivelul preturilor. Potrivit lui Luca, compania Petromservice, care asigura servicii de mentenanta si echipamente, are incheiat un contract cu Petrom care expira in 2007. Petromservice, companie controlata in proportie de 50% de catre salariatii din Petrom condusi de Luca, restul actiunilor fiind impartit de circa 8.500 de actionari, s-a desprins de Petrom in urma cu doi ani. Compania are afaceri de peste 178 mil. euro si un profit brut de 12,7 mil. euro.

    Salariatii din Petrom detin participatii importante in sectorul bancar, de asigurari, agricultura sau mass media. Ultimele informatii aparute indica intentia austriecilor de a cumpara, dupa preluarea pachetului majoritar de 51% la Petrom, si restul actiunilor ce vor ramane in posesia statului. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a exprimat optiunea pentru a prelua 5% din actiuni, prin conversia unui credit de 150 mil. $ acordat impreuna cu alte banci acum doi ani. Salariatii din Petrom vor sa cumpere la acelasi pret cu OMV pana la 10% din actiunile OMV. Deja, salariatii din Petrom detin intre 0,5% si 1% din titlurile companiei petroliere, conform ultimelor informatii disponibile.

    Statul roman detine 93% din actiuni in acest moment, restul fiind listate la Bursa de Valori din Bucuresti. Capitalizarea Petrom este de aproximativ 2,9 miliarde dolari la un pret de 2.480 lei/actiune. OMV va avea drept de preemtiune la cumpararea actiunilor detinute de catre stat, asa cum se intampla si in cazul micilor actionari. OMV isi va putea exercita acest drept in situatia in care statul se decide sa vanda.

    Statul roman vinde 33,34% din actiunile Petrom catre OMV, care va participa ulterior la o majorare de capital pentru a ajunge la o participatie de 51%, in cadrul unei tranzactii estimate la 1,4 mld. euro. Statul este asistat la tranzactie de catre consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings, respectiv casa de avocatura Linklaters Miculitii & Asociatii. De cealalta parte, OMV este asistat de catre banca germana Deutsche Bank, ce asigura consultanta financiara la tranzactie, respectiv casa de avocatura locala Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. OMV este detinut in proportie de 35% de catre statul austriac, 19,6% de catre fondul de investitii petrolier din Abu Dhabi IPIC, restul actiunilor fiind listate pe bursa.

    Sursa: Ziarul financiar, 16 iulie 2004.

    mai mult

  • Wintershall AG nu va participa la privatizarea Distrigaz

    Curentul   

    ___
    Ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, a prezentat aseara societatile straine care au depus oferte finale pentru privatizarea celor doua societati romanesti de distributie a gazelor naturale - Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Astfel, conform programului, pana ieri la ora 16.00 - termenul final de depunere a ofertelor angajante, pentru privatizarea Distrigaz Nord s-au inscris ENEL Italia, Gaz de France - Franta si Ruhrgos Germania. Asa cum a precizat si anterior, conducerea Gazprom Rusia a preferat competitia pentru Distrigaz Sud, societate pentru care au mai depus oferte angajante Enel Italia, Gaz de France si Ruhrgos Germania.

    'Maine dimineata (n.r. - astazi) vor fi sigilate plicurile cu ofertele angajante, urmand a fi selectate cele mai bune din punct de vedere financiar si tehnic. Ulterior va avea loc negocierea cu partenerul selectat si vor fi semnate contractele de privatizare', a mai explicat Dan Ioan Popescu.

    El a mai mentionat ca ofertele finale vor fi analizate pana la finele lunii septembrie, urmand ca, pana la finele lui octombrie, sa fie semnat efectiv contractul de privatizare.

    Cea mai mare surpriza - unica de altfel in aceasta etapa - o constituie lipsa unei oferte angajante din partea germanilor de la Wintershall, parteneri traditionali ai Distrigaz. Dan Ioan Popescu a precizat ca reprezentantii companiei si-au prezentat, in schimb, intentia de a colabora cu cei care vor castiga in procesul de privatizare a distributiei romanesti de gaze.

    Sursa: Curentul, 16 iulie 2004.'

    mai mult

  • Vesti bune pentru investitorii in actiuni listate pe Rasdaq

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    CNVM a scurtat considerabil timpul in care actiunile listate pe piata Rasdaq vor fi suspendate de la tranzactionare. Autoritatea a emis, in aceasta saptamina, o procedura care prevede noi termene de suspendare pentru societatile care anunta modificari de capital social, repartizari de profit net sau alte aspecte pentru care CNVM considera ca nu poate mentine o piata ordonata. Pina acum, CNVM suspenda actiunile din momentul convocarii AGA, pina la indeplinirea hotaririlor adoptate, ceea ce putea insemna luni intregi.

    Adrian Resmerita, seful departamentului Emitenti din cadrul Rasdaq, ne-a declarat: 'Este o masura pozitiva, care va influenta in bine activitatea de tranzactionare pe Rasdaq. Ceea ce aduce nou aceasta procedura este reducerea semnificativa a timpului de suspendare a emitentilor, atunci cind acestia isi majoreaza capitalului social'. Acest lucru inseamna, pe de o parte, pentru investitori, posibilitatea tranzactionarii continue a actiunilor listate, si pe de alta parte, o sporire a gradului de transparenta a societatilor listate la Categoria Baza., deoarece reintroducerile la tranzactionare vor fi realizate doar in urma publicarii pe site-ul pietei Rasdaq a convocatoarelor si hotaririlor adunarilor generale ale actionarilor.

    Ca o consecinta imediata a masurii luate de CNVM, societatile suspendate deja de foarte multa vreme (mai ales cele de pe categoriile I si II: AKER Braila (SNBB), 'Altur' Slatina (ALPO), 'Danubiana' Bucuresti (DANA) si 'Unisem' Bucuresti (UNISEM)), vor fi reintroduse la tranzactionare in cel mai scurt timp, dupa analizarea modului de efectuare a majorarilor de capital.

    Conform noii proceduri, in cazul convocarii AGA ce va avea pe ordinea de zi decizii de genul celor aratate anterior, actiunile vor fi suspendate din momentul anuntului, urmind ca tranzactionarea sa se reia a doua zi sau cel tirziu dupa doua zile. La momentul la care se intruneste AGA, actiunile vor fi suspendate din nou, urmind sa fie reintroduse la tranzactionare, la decizia Rasdaq, cind societatea comunica hotaririle adoptate in cadrul acesteia.

    Daca societatea isi majoreaza capitalul social prin emitere de noi actiuni, va urma o a treia suspendare a actiunilor, pe o perioada de 9 zile lucratoare, in vederea operarii modificarii capitalului de catre institutiile pietei. In cazul unor operatiuni mai complicate, cum sint fuziunile sau divizarile de societati, modificarile valorii nominale, CNVM va suspenda actiunile de la tranzactionare pe o perioada de timp mai indelungata: cu doua zile inainte de AGA, pina la inregistrarea operatiunii adoptata de adunare. Cind societatile vor sa se declare de tip inchis, CNVM va opri actiunile de la tranzactionare cu doua zile inainte de data de referinta a AGA ce are pe ordinea de zi o astfel de propunere. Noua procedura adoptata de CNVM se apropie de cea pe care o foloseste Bursa de Valori in momentul de fata.

    Sursa: Bursa, 16 iulie 2004.'

    mai mult

15.07.2004

  • Restructurarea Petrom se va decide peste o luna

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    Negocierile intre conducerea grupului austriac OMV si reprezentantii sindicalistilor de la SNP Petrom referitoare la restructurarea companiei vor incepe la 15 august, dupa cum ne-a declarat ieri presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI) Petrom, Liviu Luca.

    Acum doua zile, Luca s-a intanit cu directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, dar liderul sindical a spus ca 's-au discutat numai generalitati'. 'Nu mi-am pus semnatura pe nimic, pentru ca nu au venit cu ceva sa semnez. Au fost discutii de principiu si eu am spus ca doresc colaborarea cu organizatia sindicala', a spus Luca. Potrivit ministrului Economiei, Dan Ioan Popescu, in contractul de privatizare al SNP nu vor fi prevazute disponibilizari. Contractul de privatizare cu OMV va fi semnat in urmatoarele zece zile, valoarea tranzactiei fiind estimata la peste un miliard de euro. SNP Petrom are circa 57.000 de salariati si a realizat anul trecut un profit de 38 de milioane de euro.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 15 iulie 2004.'

    mai mult

  • Pe termen mediu, OMV va investi anual 300 de milioane de euro in Petrom

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SNP

    ___
    Cea mai importanta privatizare din tara noastra va fi parafata saptamina viitoare, cind compania austriaca OMV va prelua controlul asupra societatii SNP Petrom. OMV va deveni efectiv actionar majoritar in SNP, dupa ce Parlamentul va aproba proiectul de lege privind privatizarea 'Petrom'. Pina atunci reprezentantii companiei austriece vor supraveghea activitatea SNP, a carei conducere nu va putea sa semneze contracte mai mari de un anumit plafon si pe o perioada lunga de timp. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, ne-a declarat, ieri, ca practic negocierile tehnice si economice legate de privatizarea 'Petrom' au fost incheiate si aprobate de Guvern, adaugind ca pentru ca activitatea societatii Petrom sa se desfasoare in conditii optime si dupa procesul de privatizare i s-a parut corect ca Liviu Luca, presedinte Sindicatelor din Petrom sa participe la o discutie cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie OMV. Ministrul economiei spune ca tema discutiilor a fost informarea partenerilor sociali asupra tuturor investitiilor majore pe care OMV le realiza: 'Domnul Ruttenstorfer a acceptat si a considerat normala solicitarea domnului Liviu Luca privitoare la consultarea inainte de a se realiza investitii majore, tinind cont ca aceste investitii majore au si o conotatie sociala nu numai economica. Un alt subiect despre care s-a discutat a fost legat de utilizarea in continuare a societatilor Petromservice si Rafiserv, deci societatile desprinse din SNP Petrom. As vrea sa remarc ca a existat o intelegere reciproca privind utilizarea in continuare a serviciilor oferite de aceste societati, normal subliindu-se necesitatea calitatii lucrarilor si pretul pe care il va solicita societatea respectiva sa corespunda cu cotatiile existente pe plan european'. Dan Ioan Popescu spune ca discutiile dintre partenerii sociali si conducerea OMV vor continua dupa 15 august.

    Dupa semnarea constractului de privatizare, ministrul Popescu spune ca, in maxim doua saptamini, va fi elaborat un proiect de lege privind privatizarea SNP care sa fie aprobat in procedura de urgenta de catre Parlament, cel mai probabil in luna august: 'Probabil va exista o sesiune speciala pentru acest proiect consacrata si altor legi legate de accelerarea procesului de integrare a Romaniei'. Compania asutriaca si-a manifestat interesul si pentru achizitionarea actiunilor care vor ramine in portofoliul statului, dupa privatizare. Ministrul economiei spune ca, in contractul de privatizare, este inclusa o clauza care da OMV dreptul de intiietate la cumpararea restului de actiuni: 'Am stabilit ca OMV are dreptul de preemtiune ca si ceilalti actionari. Am inclus acest drept de preemtiune in contractul de privatizare, este normal asa cum am inclus si pentru actionarii minoritari. Daca statul se va decide sa vinda si restul de actiuni, atunci OMV va avea drept de preferinta. Nu poate un actionar minoritar care are 1% sa achizitioneze 40%. Statul isi va pastra un reprezentant in Consiliul de Administratie, conform contractului de privatizare, atit timp cit va detine minim 15%. Compania austriaca intentioneaza sa investeasca pe, termen mediu, circa 300 de milioane de euro anual- 200 de milioane in exploatare si 100 de milioane in zona de rafinare. Dan Ioan Popescu spune ca vor fi discutate despre eventuale concedieri, o data cu investitiile care vor fi facute, investitii care vor fi cuplate cu anumite drepturi salariale ce vor fi acordate salariatilor.

    Salariatii 'Petrom' vor putea cumpara, intr-o prima etapa, conform legii, 2% din actiunile 'Petrom', urmind ca achizitionarea a inca unui pachet de 8% sa fie negociata la momentul respectiv.

    Dan Ioan Popescu afirma ca BERD si-a manifestat interesul sa preia 5% din SNP Petrom, in contul imprumutului de pina la 150 de milioane de dolari acordat societatii in urma cu doi ani.

    Sursa: Bursa, 15 iulie 2004.'

    mai mult

  • Investitii straine in crestere

    Adevarul   

    ___
    Pe primele patru luni ale anului, investitiile straine directe au ajuns la 583 milioane de euro, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza BNR. Ritmul de crestere este confirmat si de datele Oficiului Registrului Comertului, care arata ca, pe primele 5 luni din acest an, valoarea capitalului social subscris de societatile comerciale cu participare straina la capital a depasit 616 milioane de euro, in crestere cu peste 60 la suta fata de perioada similara a anului trecut. 'Este o evolutie pozitiva si asteptam o crestere a volumului investitiilor straine atrase de Romania pana la sfarsitul anului. Aceasta crestere este justificata si de incheierea privatizarii SNP Petrom, care va duce nivelul investitiilor straine directe catre 2 miliarde de dolari', ne-a declarat Ruxandra Stan, directorul general al Consiliului Investitorilor Straini (CIS). In opinia sa, chiar daca se vor atrage 2 miliarde de dolari, asa cum au previzionat Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Economist Intelligence Unit, investitiile straine directe pe locuitor in Romania (95 de euro pe locuitor) se vor situa tot sub media europeana. De asemenea, reprezentantul CIS avertizeaza ca Romania trebuie sa lupte mai mult pentru a deveni destinatia investitiilor viitoare. 'In acest an se incheie lantul marilor privatizari. Romania trebuie sa se concentreze pe o politica de promovare mai agresiva, pentru ca in regiune va fi o concurenta acerba, iar cei care vor oferi un mediu economic stabil, transparent si predictibil vor avea de castigat', a adaugat Ruxandra Stan. Oficialul CIS a mai precizat ca Romania trebuie sa prinda valul mutarilor activitatilor firmelor din America de Nord si din Europa de Vest spre Europa Centrala si de Est. 'Daca nu profitam acum si nu oferim un mediu de afaceri atractiv, atunci acest val se va muta spre China si alte tari din zona', a conchis Ruxandra Stan. Vicepresedintele ARIS, Petrisor Peiu, ne-a declarat ca nivelul investitiilor straine va ajunge la 2,3 miliarde de dolari, respectiv 2 miliarde de euro. 'Privatizarile anuntate ca vor fi incheiate in acest an vor determina aceasta suma', a adaugat Peiu. Investitorii straini sunt interesati, dupa Bucuresti, de partea de vest a tarii, in special de judetul Timis. Potrivit datelor ONRC, in luna mai, in partea de vest a tarii au fost inregistrate 133 de societati comerciale noi, iar 104 de firme straine cu sediul in partea vestica si-au majorat capitalul social, in aceeasi perioada, cu peste 26,8 milioane de euro. Mai mult, in clasamentul pe luna mai al primelor 40 de societati comerciale dupa participarea straina la capitalul social total subscris sunt prezente 5 firme cu sediul in Timis. Aceasta orientare catre partea de vest a tarii este explicata de specialisti prin faptul ca aici conditiile oferite de mediul de afaceri sunt mult mai apropiate de cele oferite in tarile dezvoltate. In plus, accesul este mult mai facil, iar oportunitatile de afaceri sunt mult mai numeroase.

    Sursa: Adevarul, 15 iulie 2004.'

    mai mult

14.07.2004

  • Pagubele de la Vel Pitar, acoperite din asigurare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Incendiul produs duminica la compania de panificatie Vel Pitar se situeaza conform primelor estimari la 200.000 de dolari, dar valoarea acestora va fi acoperita de o companie de asigurari.

    Valoarea estimativa a pagubelor se ridica la 200.000 de dolari. Aveam asigurare si vrem ca pana la finalul anului sa reconstruim cladirea si utilajele distruse cu banii din asigurare si prin efortul nostru, spune Dan Trifu, vicepresedinte in Consiliul de Administratie. El nu a dorit insa sa precizeze compania la care era incheiata politia de asigurare.

    Fabrica de paine a companiei de la Ramnicu Valcea a fost afectata recent de un incendiu care a provocat pagube insemnate si a provocat oprirea productiei. Reprezentantii companiei spun ca nu se asteapta ca rezultatele de le finalul anului sa fie afectate de incendiu.

    Sursa: Ziarul financiar, 14 iulie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide