Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

14.11.2005

  • Patriciu: Grupul Rompetrol va atinge in acest an 2,5 mld. dolari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata petroliera, va atinge in acest an o cifra de afaceri de 2,5 miliarde de dolari, a declarat, la finele saptamanii trecute, Dinu Patriciu, presedintele grupului. La aceasta valoare, grupul condus de catre Dinu Patriciu devine comparabil cu nivelul de afaceri al Petrom, liderul pietei. In 2004, grupul Rompetrol a inregistrat o cifra de afaceri de 1,6 mld. $.

    Pe primele noua luni ale anului, firma Rompetrol SA, care opereaza rafinaria Vega Ploiesti, a trecut pe profit net ajungand la o valoare de 14,9 mil. lei (peste 5 mil. $), in conditiile in care anul anterior era pe pierderi. Conducerea grupului a anuntat derularea unui plan de investitii de 260 milioane de dolari pentru modernizarea rafinariei Petromidia pana in 2007, urmand ca in acest interval capacitatea de procesare a acesteia sa se majoreze de la 3,8 milioane la 5 milioane de tone pe an. Cea mai mare parte a majorarii de productie vizeaza cresterea exporturilor regionale ale Petromidia catre pietele unde grupul este prezent cu operatiuni - Bulgaria, Albania sau Macedonia. Recent, Petromidia a finalizat lucrarile la 24 de proiecte de modernizare in valoare totala de 30 mil. $. Modernizarile din acest an si lucrarile de revizie au cuprins 25.000 de activitati si s-au derulat cu implicarea a peste 3.000 de oameni.

    Petromidia a fost oprita pentru revizia generala a instalatiilor in toamna acestui an, fiind repornita la finele saptamanii trecute. De asemenea, grupul Rompetrol are in plan investitii de 100 mil. $ pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizata in ultimii zece ani. 'In urmatorii doi ani vom implementa programul de pornire al petrochimiei, care azi nu este altceva decat o casa cu stafii', a spus Cosmin Cocean, director al Rominserv SA. Printre cele mai importante investitii ale acestui program se numara instalatia de hidrocracare moderata in valoare de 70 mil. $ si fabrica de hidrogen in valoare de 45 mil. $, realizata in colaborare cu firma americana Air Products.

    De anul viitor, va intra in productie si o fabrica de brichete din cocs, utilizate pentru incalzirea locuintelor, proiect cu o valoare de 12 mil. $. Ultima cotatie a titlurilor Petromidia este de 0,106 lei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 629 mil. euro (760 mil. $).

    Sursa : Ziarul Financiar, 14 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Oferta pentru Sicomed, contestata de QVT

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Fondul american de investitii QVT Financial a contestat oficial oferta cehilor de la Zentiva pentru actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, printr-o scrisoare trimisa vineri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), sustinand ca pretul oferit de cehi este prea mic. CNVM nu a comentat pe marginea acestei contestatii. QVT Financial detine conform informatiilor de pe piata 1,4% din Sicomed si isi anuntase inca de saptamana trecuta intentia de a contesta oferta. 'Astazi (vineri - n. red.) am trimis o scrisoare CNVM solititandu-le sa invalideze oferta pe motiv ca Zentiva nu ofera minoritarilor acelasi pret (200 mil. $) pe care l-a anuntat public in comunicatul din 12 octombrie', a declarat pentru ZF Angelo Moskov, reprezentantul fondului de investitii.

    Neintelegerile dinte Zentiva si minoritari provin din evolutia cursului de schimb leu-dolar. Zentiva anuntase ca va lansa o oferta la un pret de cel putin 0,4797 $/actiune, acelasi pret pe care il platise fondurilor de investitii pentru pachetul majoritar. Cehii au calculat insa probabil pretul in lei la care au lansat oferta la cursul de la data anuntului. Pretul oferit de Zentiva este de 1,37 lei/actiune. Pe fondul cresterii cursului leu-dolar, pretul in dolari anuntat de cehi este echivalent acum cu aproape 1,5 lei/actiune. Actiunile Sicomed au continuat vineri sa se tranzactioneze pe Bursa peste pretul oferit de Zentiva, cotatia de inchidere fiind de 1,38 lei/actiune, in conditiile in care s-au tranzactionat aproximativ 0,5% din actiunile companiei. De la aparitia pe piata a informatiilor legate de o posibila contestare a ofertei, reprezentantii Zentiva nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.

    Sursa : Ziarul Financiar, 14 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Ofertant final pentru preluarea Rulmentul

    Gardianul   

    ___
    Consortiul format din SC Industrial GP SRL Bucuresti si SC UZUC SA Ploiesti a fost selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in vederea negocierilor pentru preluarea societatii Rulmentul Brasov, arata un comunicat al AVAS. Documentul arata ca oferta celuilalt potential investitor, societatea Rulmenti Barlad, a fost respinsa, ca urmare a neindeplinirii criteriilor de precalificare impuse prin anuntul publicitar.

    Sursa: Gardianul, 14 noiembrie 2005.

    mai mult

11.11.2005

  • Pretul pentru Sicomed, inca prea mic pentru unii minoritari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au trecut ieri la Bursa peste pretul oferit de cehii de la Zentiva in cadrul ofertei publice de preluare, pe fondul sperantelor investitorilor privind o posibila majorare a pretului din oferta sau un posibil esec al cehilor de a delista compania. Actiunile Sicomed au incheiat ieri ziua la 1,38 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua anterioara. Cehii ofera un pret de 1,37 lei/actiune in cadrul ofertei publice, dar unii investitori au preferat sa cumpere la un pret mai mare, platind in plus si comisioanele brokerului.

    Cresterea din ultimele zile a actiunilor Sicomed s-ar putea datora fondului american QVT Financial Fund, care este, conform agentiei de presa Bloomberg, actionar la Sicomed, cu 1,4% din actiuni, pachet in valoare de 2 milioane de euro. QVT este, conform unor surse din piata, cumparatorul unui pachet de 10% din actiunile Asirom, tranzactionat miercuri pe RASDAQ. Reprezentantii fondului au declarat ca nu sunt multumiti de pretul de la Sicomed, asa cum a fost calculat in functie de cursul dolarului si ca ar putea contesta oferta. 'Suntem pregatiti sa contestam validitatea acestei oferte', a declarat Angelo Moskov, partener in cadrul biroului de la Londra al QVT Financial Fund, citat de Bloomberg.

    Pana ieri, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu fusese depusa insa nici o contestatie la oferta Zentiva. Compania ceha a preluat pachetul majoritar de la Sicomed la un pret de 0,4797 dolari/actiune si a promis ca va lansa o oferta de preluare la acelasi pret. De la incheierea acordului de preluare a Sicomed de la fondurile de investitii care il controlau, cursul leu-dolar a mai crescut, dar cehii au lansat oferta la pretul calculat la data semnarii acordului pentru pachetul majoritar. La cursul de ieri al dolarului, pretul in dolari platit de cehi este echivalent cu aproape 1,5 lei/actiune. Moskov a declara saptamana trecuta ca pretul ar trebui sa fie de cel putin 1,45 lei/actiune.

    Oferta lansata de Zentiva este intermediata de ING Securities. Principala miza a ofertei Zentiva este delistarea Sicomed de pe Bursa. Pentru aceasta, cehii ar trebui sa ajunga la o cota de 95% din actiuni. Principalii actionari minoritari, SIF Oltenia si SIF Muntenia, care detin 12%, respectiv 10,2%, au incheiat, conform informatiior de pe piata, un protocol cu Zentiva prin care au promis sa subscrie in cadrul ofertei.

    Cumpararea doar a pachetelor de la SIF-uri ar insemna ca cehii ar ajunge de abia la 73% din actiuni, posibilitatea de delistare a actiunilor depinzand astfel de deciziile luate de ceilalti minoritari. Omul de afaceri Verestoy Attila, senator UDMR, care detine aproximativ 2%, declarase de asemenea ca va subscrie in cadrul ofertei. Cehii de la Zentiva au preluat in octombrie de la mai multe fonduri de investitii vehiculul de investitii Venoma Holdings, care detine 51% din Sicomed pentru 102 milioane de dolari (85 milioane de euro), pretul actiunilor Sicomed dublandu-se in ultimele sase luni pe fondul informatiilor privind preluarea.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Ajutata de castigurile financiare, Conpet si-a triplat profitul la noua luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COTE

    ___
    Compania Conpet Ploiesti, singurul transportator de titei prin conducte magistrale din Romania, a obtinut in primele noua luni un profit de peste 18,6 milioane de lei (5,14 milioane de euro), de 3,24 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut si de 2,35 mai mare decat castigurile nete inregistrate de companie in primul semestru.

    Pe fondul aprecierii importurilor de titei, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 13,45%, atingand la finele primelor trei trimestre un nivel de peste 198,5 milioane de lei (54,85 milioane de euro), fata de perioada similara a anului trecut cand vanzarile nete aveau o valoare totala de aproape 175 milioane de lei (42,95 milioane de euro).

    Cresterea accelerata a profitului se datoreaza in principal obtinerii unor rezultate pozitive din activitatea financiara, valoarea acesteia fiind in primele noua luni de 6,15 milioane de lei (1,7 milioane de euro), cu 236% mai mare decat in primele trei trimestre din 2004. Activitatea de exploatare a adus companiei un profit de aprope 16,7 milioane de lei (4,6 milioane de lei), de 2,7 ori mai mare decat in primele noua luni ale anului trecut. Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare asupra rezultatelor financiare.

    La mijlocul lunii octombrie conducerea companiei estima pentru finalul acestui an obtinerea unui profit net de aproximativ 13 milioane de lei, cu o treime mai mare decat in 2004, cand Conpet a inregistrat castiguri nete in valoare de 9,78 milioane de lei (2,4 milioane de euro), anticipand totodata ca acest ritm de crestere va fi sustinut si in 2006. In perioada urmatoare Conpet s-ar putea confrunta cu unele cheltuieli suplimentare generate de transferul activitatii de transport de produse petroliere catre Petrotrans.

    Conpet a pierdut la inceputul lunii mai, ca urmare a unei hotarari de guvern, o parte din conductele pe care le opera. Atunci Executivul a desemnat Petrotrans Ploiesti ca operator licentiat si concesionar al sistemului de conducte pentru transportul produselor petroliere, abrogand o ordonanta emisa de fostul Cabinet prin care Conpet prelua conductele de la Petrotrans printr-o majorare de capital. Atat Conpet, cat si Petrotrans sunt controlate de catre stat.

    Conpet este listata la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 7,3 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a transportatorului de titei este de peste 101,5 milioane de lei (27,56 milioane de euro).

    Sursa : Ziarul Financiar, 11 noiembrie 2005.

    mai mult

  • Sistemul bancar romanesc isi va schimba fizionomia dupa privatizarea BCR si CEC

    Cronica Romana   BRD

    ___
    O puternica schimbare a fizionomiei sistemului bancar romanesc va avea loc dupa incheierea celor doua mari privatizari din Romania - a Bancii Comerciale Romane si CEC - a declarat joi presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, la lucrarile Forumului Financiar Sud-Est European de la Bucuresti. Danila considera ca in Romania va aparea un numar tot mai mare de banci specializate, banci de nisa, si vor avea loc mutatii legate de cerintele financiar-bancare specifice locale si de cerintele acordului Bassel II. Intr-o proiectie privind evolutiile din 2006, presedintele executiv al BCR a spus ca se asteapta o crestere a capitalului strain in total active pana la 93,6 la suta, iar capitalul social al bancilor va avea o pondere de 89,1 la suta. “Vom asista la aparitia de noi subsidiare ale operatorilor actuali, iar impactul extern al evolutiilor financiare se va face simtit predominant si in sistemul bancar din Romania, in special in contextul achizitiilor facute de grupul UniCredito pe plan european”, a spus Danila. Pe piata romaneasca vor ramane in continuare cinci actori importanti care vor domina primele locuri in ceea ce priveste activele, acestia fiind BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC si ABN AMRO. 45 la suta din activele totale din sistemul bancar vor fi concentrate de cele cinci banci. Oficialul BCR considera ca se va intensifica concurenta pe piata pentru ocuparea locului doi si ca sistemul bancar va continua sa se confrunte cu anumite constrangeri in legatura cu care bancile stau in expectativa. Acestea sunt procentul de participare la fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, rezerva minima obligatorie (care in prezent este de 16 la suta la lei si 30 la suta la valuta) si dobanzile practicate de Banca Nationala a Romaniei. “Ar trebui ca in 2006 sa ajungem la un volum al activelor de 50 la suta din PIB (Produsul Intern Brut) si un volum al creditelor de 27 la suta din PIB, iar creditele sa aiba ca destinatie principala productia. Leul va trebui sa fie in continuare principala moneda in care sa fie acordate creditele”, considera presedintele executiv al BCR. Principalele provocari pentru 2006 care stau in fata bancilor comerciale din Romania sunt asigurarea unor structuri de finantare stabile, cresterea creditului, concomitent cu imbunatatirea profilului de risc, diversificarea plasamentelor, intensificarea competitiei si gestionarea adecvata a costurilor. Danila a anuntat ca la 30 septembrie 2005 creditul de retail in sistemul bancar romanesc reprezenta 54,2 la suta din PIB. Presedintele executiv al BCR a relevat ca sistemul bancar romanesc este in urma celorlaltor tari din regiune, Romania aflandu-se pe locul sapte ca active bancare raportate la PIB si pe locul cinci in ceea ce priveste ponderea creditelor raportata la PIB. Activele din sistemul bancar romanesc reprezentau doar 38 la suta din PIB la 30 septembrie, iar creditul de retail doar cinci la suta din PIB. La creditul de retail Romania are doar 135 de euro raportat pe locuitor, iar la depozitele de retail 415 euro pe locuitor, depozitele de retail reprezentand doar 15 la suta din PIB. Danila considera ca Romania are cel mai mare potential din regiune cu o populatie care reprezinta 40 la suta din totalul populatiei din regiunea sud-est europeana, insa considera ca in sistemul bancar romanesc este nevoie de o reasezare mai echitabila a dobanzilor cu o marja care trebuie sa acopere riscul.

    “Nu suntem pentru dobanzi exagerate, dar nici pentru dobanzi de dumping”, a subliniat Nicolae Danila.

    Sursa: Cronica Romana, 11 noiembrie 2005.

    mai mult

10.11.2005

  • Aker Braila face inca un vas pentru un client norvegian

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Grupul Aker Yards, proprietarul santierelor navale de la Braila si Tulcea, a incheiat un contract suplimentar de 250 de milioane de coroane norvegiene (circa 32 milioane de euro) cu firma norvegiana Volstad Shipping pentru constructia chilei unui vas platforma de aprovizionare. Acesta este cel de-al doilea vas de acest tip construit de santierele navale pentru clientul norvegian. Contractul incheiat anterior intre cele doua companii avea aceeasi valoare (250 de milioane de coroane norvegiene) si includea un acord optional privind constructia unei nave de acelasi tip.

    Vasul, care va fi livrat beneficiarului in luna septembrie 2007, va avea o lungime de 93,4 metri si o latime de peste 19 metri, capacitatea de transport fiind de cel mult 5.000 de tone. Contractul prevede ca termenul de predare a primei nave este luna februarie 2007.

    Aker Braila dispune de un capital social de 7,4 milioane de lei, din care aproape 70% se afla in posesia firmei Scandinor, care este controlata la randul ei de Aker Yards. Santierul naval a inregistrat in primul semestru o pierdere de 4,4 mil. euro (16,4 mil. lei), in conditiile in care compania a fost puternic afectata de cresterea pretului la tabla navala - principala materie prima. In aceeasi perioada a anului trecut, societatea obtinuse un profit net de 0,12 milioane de euro (0,48 mil. lei). Actiunile Aker Braila sunt tranzactionate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la un nivel de 6,8 lei/titlu. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 5,5 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 noiembrie 2005.

    mai mult

  • OMV ar putea deveni actionar minoritar la Petrom

    Curentul   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV ar putea ramane, pana la sfarsitul acestui an, cu mai putin de 50% din SNP Petrom, daca nu va plati statului roman intre 12 si 15 milioane de dolari. Legea 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom, stipuleaza faptul ca 'ulterior finalizarii procesului de privatizare, vanzatorul (n.red. - statul roman) ii va vinde cumparatorului partea corespunzatoare din actiunile referitoare la terenuri la un pret egal cu valoarea nominala a acestor actiuni (de ce nu la valoarea de piata? - n.red.), sub conditia ca pretul total de cumparare ce urmeaza a fi platit de cumparator pentru a-si mentine procentul de 51% din capitalul social al societatii sa nu depaseasca in nici un caz 51% din valoarea maxima a terenurilor'. Tot Legea 555/2004 arata ca valoarea totala estimata a terenurilor in curs de clarificare este de 25 milioane de dolari (cine si cum a facut aceasta estimare? - n.red.). Pe langa aceasta suma, derivata din valoarea terenurilor, grupul austriac va trebui sa mai plateasca statului alta suma de bani, intrucat in contractul de privatizare a fost inclus un mecanism de ajustare a pretului in functie de gradul de indatorare a companiei, a declarat ieri ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

    Desi de la semnarea contractului de privatizare a trecut mai bine de un an, autoritatile nu au putut finaliza coeficientul de indatorare neta. Ministrul economiei a mentionat faptul ca a fost necesara inlocuirea firmei de audit. Potrivit lui Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, au fost obtinute certificatele de proprietate si urmeaza sa fie decisa suma exacta pe care OMV va trebui sa o plateasca pentru a-si mentine procentul de 51% din capitalul social al societatii Petrom. 'Valoarea este cuprinsa intre 12 si 15 milioane de dolari, pentru toate terenurile folosite de societate', a spus Mucea, precizand faptul ca, din discutiile avute cu noua companie de audit BDO Conti, angajata pentru evaluarea coeficientului de indatorare neta, la sfarsitul acestui an, statul va incasa banii de la OMV. Cu toate acestea, contractul de privatizare a Petrom si modalitatea prin care grupul austriac a reusit sa obtina dreptul de a folosi rezervele nationale de titei dupa bunul plac dezavantajeaza statul. In plus, autoritatile nu sunt dispuse sa aprobe propunerea legislativa a reprezentantilor PIN de a nu mai exista contracte de privatizare care contin clauze confidentiale. Seres a explicat ca nu ar fi bine ca toate privatizarile sa nu aiba si astfel de clauze. 'Nu este bine sa-ti dai jos chiar toate hainele de pe tine, nici celelalte state europene nu fac asa ceva, adica sa te expui public cu toate elementele, nici firmele internationale si nici cele romanesti nu vor fi de acord cu asa ceva'.

    Sursa: Curentul, 10 noiembrie 2005.'

    mai mult

09.11.2005

  • Portughezii: Nu vom intra intr-un razboi al ofertelor la BCR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Banca portugheza BCP Millennium nu va intra intr-un razboi al ofertelor la privatizarea celei mai mari banci din Romania - BCR, a declarat ieri presedintele bancii, Paulo Teixeira Pinto (foto centru), citat de Reuters. Millennium si austriecii de la Erste Bank au fost selectati de catre Comisia de privatizare a BCR pentru negocieri finale privind vanzarea unui pachet de 61,88% din actiunile bancii romanesti. 'Pentru acele active, in acele conditii, nu voi schimba nici un cent (din oferta - n.r.)', a mai spus Teixeira. 'Nimeni nu stie pretul oferit de catre BCP. Nu am vazut inca mentionat in media pretul corect si am citit scenarii diferite', a conchis seful celei mai mari banci din Portugalia.

    In conditiile in care Millennium sustine ca nu este dispusa sa pluseze oferta financiara inaintata pentru BCR, ramane de vazut care va fi reactia concurentilor de la Erste Bank. Ultimele informatii vehiculate pe piata indicau existenta unor oferte financiare de peste 3 miliarde de euro pentru pachetul majoritar al BCR. Declaratiile presedintelui Millennium apar in momentul in care Comisia de privatizare a anuntat depunerea unei plangeri penale la Parchetul General privind posibile scurgeri de informatii legate de procesul de vanzare a pachetului majoritar.

    Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare si ministru al finantelor, a solicitat organelor abilitate sa investigheze daca cineva a furnizat informatii pe parcursul negocierilor cu potentialii cumparatori ai BCR, in conditiile in care fiecare dintre banci a cerut expres ca pretul oferit sa ramana strict confidential.

    In acelasi context, premierul Calin Popescu-Tariceanu a adus in discutie aparitia in presa a unor informatii pe parcursul negocierilor pentru privatizarea BCR, inclusiv sumele oferite de cei interesati, in conditiile in care el nu poate avea acces la astfel de date.

    In total, sapte banci au depus oferte financiare la BCR - Deutsche Bank, Banca Intesa, BNP Paribas, Dexia, grecii de la NBG, Millennium BCP si Erste Bank. Procedurile pentru vanzarea liderului pietei bancare din Romania sunt acum in faza negocierilor tehnice, discutiile fiind axate pe clauzele contractului de vanzare - cumparare, dar si pe alte documente importante cum este contractul de rascumparare a actiunilor de catre investitorul strategic de la investitorii financiari internationali ce detin actiuni la BCR - BERD si IFC.

    Incheierea negocierilor tehnice ar putea avea loc pana la finele acestei saptamani, dupa care va urma o perioada de minimum opt zile pentru pregatirea ofertelor financiare imbunatatite de catre Erste si Millennium. Statul roman este asistat la vanzarea BCR de catre consultantii de la Daiwa, din echipa de negociere facand parte si avocatii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

    Austriecii de la Erste Bank au in echipa de negociere consultantii bancii de investitii Rothschild, auditorii de la Deloitte si avocatii de la Cameron McKenna. Millennium lucreaza in dosarul BCR cu firma de consultanta de strategie McKinsey, cu banca elvetiana UBS, iar consultanta juridica locala este asigurata de catre avocatii de la Radu Taracila Padurari Retevoescu. Din echipa de consultanti face parte si Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD.

    BCR detine 25% din piata si active ce se apropie de 8 mld. euro. La jumatatea anului, profitul net a fost de 121 mil. euro, iar pentru intregul an este estimat la peste 190 mil. euro. AVAS detine 36,88% din actiuni, BERD si IFC au fiecare cate 12,5% plus o actiune, cele cinci SIF-uri controleaza impreuna peste 30%, iar salariatii - 8%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 noiembrie 2005.
    '

    mai mult

  • Bancpost isi mareste capitalul social

    Azi   

    ___
    Bancpost isi va creste fondurile proprii cu echivalentul a 80 de milioane de euro, prin majorarea capitalului cu 45 de milioane lei (12,5 milioane euro), la care se adauga prime de emisiune pana la valoarea anuntata. Fiecare actiune nou emisa va avea o valoare de 1,14 lei, din care 0,96 lei reprezinta prima de emisiune. Operatiunea are ca scop cresterea fondurilor proprii pentru a putea relua creditarea in valuta, intrucat Bancpost se numara printre bancile care nu mai pot oferi credite in valuta dupa intrarea in vigoare a reglementarilor BNR care prevad limitarea soldului finantarilor in devize straine la 300% din fondurile proprii.

    Actionarii bancii vor lua in discutie propunerea pe 23 noiembrie, iar operatiunea s-ar putea incheia cel tarziu in luna februarie a anului viitor. Capitalul social ar urma sa creasca de la 156,7 milioane lei (43,5 milioane euro) la 201,8 milioane lei (56 de milioane euro).

    Sursa : Azi, 9 noiembrie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide