23.11.2005
-
BCR si Romtelecom vor fi listate la BVB
Azi
___
Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, pachete consistente de actiuni ale BCR si RomTelecom vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Premierul considera ca bursa este un element fundamental al economiei de piata, iar cresterea capitalizarii si a nivelului mediu al tranzactiilor pe bursa dovedeste interesul investitorilor pentru aceasta piata.
Tariceanu a adaugat ca, in timpul saptamanii, urmareste diferite cotatii, dar a precizat ca nu este 'un jucator pe bursa, ci un investitor'. Referitor la preferinta pentru anumite cotatii, Tariceanu a spus ca un premier nu da sfaturi, intrucat 'pe bursa, poti sa si pierzi, poti sa si castigi'. Premierul a promis ca piata de capital va avea sprijinul Guvernului pentru concretizarea de proiecte si pentru ca BVB sa devina mai consistenta, cuprinzatoare si comparabila cu pietele europene cu traditie.
'Sunt increzator in viitorul bursei si al economiei romanesti. Increderea in economia romaneasca este replicata in faptul ca am avut curajul sa investesc pe bursa', a mai spus Tariceanu. Pe de alta parte, premierul a aratat ca economia romaneasca este 'sanatoasa, in crestere si se comporta intr-o maniera de invidiat de catre alte tari europene'.
La randul sau, directorul general al BVB, Stere Farmache, a afirmat ca bursa este intr-un proces de dezvoltare institutionala si ca, in cei zece ani de la reinfiintare, BVB a dobandit o credibilitate onorabila si prin activitatea membrilor, emitentilor, investitorilor si clientilor.
Sursa: Azi, 23 noiembrie 2005.'
22.11.2005
-
Carpatica emite obligatiuni si se pregateste sa joace pe piata futures
ZF RO - FONDURI MUTUALE BCC
___
Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) vor discuta, pe 17 decembrie, lansarea emisiunii de obligatiuni in valoare maxima de 70 de milioane de lei (circa 19 milioane de euro), potrivit unui comunicat al institutiei de credit remis Bursei de Valori Bucuresti.
BCC intentioneaza sa utilizeze fondurile atrase pentru a sprijini activitatea de creditare, in special a populatiei, pe termen mediu si lung, inclusiv pentru lansarea imprumuturilor imobiliare. Conducerea bancii a convocat atat o adunare generala ordinara, cat si una extraordinara pentru 17 decembrie. De asemenea, actionarii vor stabili rectificarea indicatorilor prevazuti in Strategia pe termen mediu 2004-2007 si vor alege un nou membru in Consiliul de Administratie.
Discutiile vor viza si modificarea actului constitutiv in sensul necesitatii prezentei actionarilor care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social, pentru validarea deliberarilor Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, hotararile urmand sa fie luate cu votul actionarilor reprezentand cel putin jumatate din capitalul reprezentat in adunare. O alta schimbare a actului constitutiv se refera la posibilitatea derularii de operatiuni cu contracte futures si options, precum si cu instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii.
BCC a raportat la finele primelor noua luni active de 677,08 milioane de lei (191 milioane de euro), cu 53% peste nivelul de la sfarsitul anului precedent. In intervalul ianuarie-octombrie, profitul brut a depasit cu 16,6% nivelul bugetat, ajungand la 14,7 milioane de lei (peste 4 milioane de euro), iar profitul net a totalizat 12,9 milioane de lei (circa 3,6 milioane de euro), cu 15,2% peste previziunile initiale. Actiunile institutiei de credit au fost incluse pe 20 octombrie in indicele ROTX cotat la Bursa din Viena, calculat pe baza preturilor actiunilor celor mai reprezentative societati listate la Bursa de Valori Bucuresti, respectiv Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Impact, Petrom, Rompetrol Rafinare si Antibiotice. Cu un capital social de 103,2 milioane de lei, detinut de 3.000 de actionari, banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Sursa: Ziarul Financiar, 22 noiembrie 2005.
-
Vanzarea actiunilor Petrom prin intermediul asociatiei conduse de Liviu Luca ar fi ilegala
Curentul SNP
___
Potrivit ministrului economiei si cometului, Ioan Codrut Seres, in aceasta saptamana reprezentantii institutiei vor inainta executivului un proiect de hotarare de guvern sau de ordonanta de urgenta privind vanzarea pachetului de 8% din actiunile SNP Petrom catre salariatii societatii. Ministrul Seres a precizat ca nu cunoaste prea multe detalii de la intalnirea care a avut loc in decursul saptamanii trecute, dintre reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si cei ai salariatilor Petrom, dar cumpararea actiunilor de catre angajati se va putea face prin doua metode: fie prin intermediul Asociatiei Salariatilor din Petrom, fie in mod direct. Mentionam faptul ca in cazul in care vanzarea actiunilor Petrom catre salariati se va face prin intemediul asociatiei conduse de Liviu Luca, atunci este ilegala, deoarece contravine OG 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a SNP. 'In derularea procesului de privatizare a SNP Petrom, vanzarea de catre MEC a pachetului de actiuni pentru care salariatii societatii au dreptul de cumparare, potrivit legii, se va efectua in mod direct catre acestia', se precizeaza in OG 55/2003.
Potrivit acesteia, salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care se vor vinde actiunile in cadrul procesului de privatizare. Acest fapt arata ca salariatii SNP Petrom, in mod direct, si nu prin intermediul asociatiei, vor putea achizitiona cele 4,48 miliarde de actiuni - cat reprezinta limita de 8% din capitalul social al companiei - la un pret de aproximativ 235,2 milioane de euro, adica 5,25 eurocenti/actiune.
Sursa: Curentul, 22 noiembrie 2005.' -
Finantele discuta taxarea diferentiata pe piata de capital
Averea
___
Tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au inceput, ieri, cu „sunetul de clopotel“ dat de Wieslaw Rozlucki, presedintele Bursei de Valori din Varsovia. Piata bursiera romaneasca a implinit zece ani de Bursa Moderna in Romania, in ritmul tranzactiilor on-line si al ordinelor executate de brokeri direct in Bursa. Sergiu Oprescu, presedintele BVB, a declarat, in premiera, ca „exista declaratii ale oficialilor romani legate de listarea Bancii Comerciale Romane pe piata de capital“. „Sunt declaratii de care am luat nota si tinem cont, exista un calendar pe trei ani in privatizarea BCR ce ia in calcul listarea pe piata de capital, facem tot ce tine de noi pentru promovarea acestei idei si ar fi un semnal pozitiv o listare in timpul sau imediat dupa privatizare, dar decizia se va lua in urma negocierilor oficiale“, a declarat Sergiu Oprescu. Nu este exclus ca Guvernul sa aleaga BVB pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni. „Sunt 100% convins ca nu exista o cale mai buna de privatizare decat cea prin intermediul Bursei de Valori, pentru valorificarea activelor statului pe termen lung, transparent si eficient“, a declarat si Wieslaw Rozlucki, presedintele Bursei de Valori din Varsovia.
Investitorii asteapta cu interes cotarea la BVB a Fondului Proprietatea si a fondurilor de pensii administrate privat chiar din 2006, dar cu conditia ca piata sa fie lichida, transparenta si castigurile din aceste plasamente sa fie impozitate corect.Presedintele BVB a anuntat, tot in premiera, posibilitatea introducerii unei grile de impozitare cu cote diferite pentru castigurile de pe piata de capital, incepand din ianuarie 2006, pe care o analizeaza Ministerul Finantelor in aceste zile. „Exista o propunere mai echilibrata de taxare diferentiata a castigurilor la Bursa din 2006, facand o diferentiere intre investitia pe termen scurt si cea pe termen lung, sunt discutii pe tema impozitarii diferite pentru a stimula investitiile pe piata de capital, vom vedea care va fi varianta care se va aplica din ianuarie 2005“, a declarat, ieri, Sergiu Oprescu. BVB a sesizat Ministerului Finantelor ca in majoritatea statelor din Uniunea Europeana exista o diferentiere intre investitia pe piata de capital pe termen scurt si cea pe termen lung si ca aplicarea cotei unice de 16% nu avantajeaza investitiile pe perioade mai mari. Noi emitenti vor intra la BVB chiar la inceputul anului 2006, respectiv Transelectrica, ce si-a desemnat societatea de intermediere, si Transgaz, care a facut, recent, primele demersuri de listare. Cotarea actiunilor Romtelecom ar putea avea loc la inceputul lui 2006, presedintele BVB afirmand doar ca „in Consiliul de Administratie nu s-a primit inca nimic oficial“, chiar daca procedurile de selectie a intermediarului sunt aproape de finalizare.
Presedintele BVB a mai spus, legat de securitizarea creantelor pentru societati cu capital de stat - chiar datoare catre Fisc - ca acest aspect este tratat in pachetul de legi privind creditul ipotecar, aflat in dezbatere in Parlament. BVB a lansat si mentine invitatia de cotare pentru cluburile de fotbal datoare si alte societati din lista presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, cu conditia sa se respecte conditiile de transparenta si de raportare ale pietei de capital. Nu este exclus sa intre la Bursa si spitale sau scoli daca au creante certe, exigibile si sunt atractive ca pret si potential.
O alta categorie de noi emitenti vor fi fondurile de asigurari, pentru care exista cerere din partea investitorilor. Despre titlurile de stat, presedintele BVB crede ca „este nevoie ca Ministerul Finantelor sa desemneze cateva emisiuni dintre cele mai lichide pentru a fi tranzactionate pe piata secundara, in rest exista solicitari si sunt sanse sa atragem investitori in acest tip de plasamente“.
Sursa: Averea, 22 noiembrie 2005.
21.11.2005
-
Minoritarii au castigat prima batalie in procesul cu Oltchim
ZF RO - FONDURI MUTUALE OLT
___
Actionarii minoritari ai Oltchim au luat la sfarsitul saptamanii trecute o optiune serioasa in castigarea disputei cu statul cu privire la anularea majorarii de capital prin care Ministerul Economiei si Comertului si-a majorat participatia in cadrul societatii pana la 95%, dupa ce Tribunalul Valcea a admis cererile formulate in acest sens de SIF Oltenia si Lindsell Enterprises.
Justitia s-a pronuntat in favoarea anularii hotararii AGA din noiembrie 2003, prin care s-a dispus majorarea capitalului social al Oltchim de la 323,5 miliarde lei vechi la 3.549 miliarde de lei vechi, prin transformarea in actiuni a datoriei in valoare de aproape 100 milioane de euro pe care societatea o avea fata de stat. In urma aceste majorari, la care minoritarii nu au putut subscrie, participatia statului s-a majorat de la 53% la 95%, in timp ce detinerile actionarilor minoritari s-au diminuat de aproximativ zece ori.
Actionarii minoritari au atacat in justitie aceasta majorare de capital, incercand, fara succes, sa blocheze inregistrarea ei la Registrul Comertului. Solutionarea acestui conflict, care dureaza de doi ani, ar putea grabi privatizarea societatii, insa Oltchim si-a declarat intentia de a face recurs impotriva acestei hotarari judecatoresti.
'Hotararea nu se va pune in aplicare pentru ca mai sunt inca doua instante la care vom merge. Am facut recurs pentru ca statul, care este principalul actionar, nu mi-a solicitat sa nu fac', a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim. El sustine ca rezolvarea litigiului cu minoritarii este cea mai buna cale de a accelera privatizarea combinatului. 'Estimez ca va mai dura cel putin 6 luni pana la incheierea procesului', a mai spus Roibu.
Actionarii minoritari, SIF Oltenia si Lindsell Enterprises, au convocat la sfarsitul lui octombrie o Adunare Generala a Actionarilor in care urma sa se dezbata anularea majorarii de capital, insa nu a fost luata nici o decizie, din cauza abtinerii de la vot a actionarului majoritar.
'Anularea majorarii printr-o hotarare a AGA nu se poate face decat dupa emiterea unei ordonante de guvern. In prezent se lucreaza la o astfel de ordonanta, noi avand deja un memorandum depus la Guvern in acest sens', a precizat Roibu.
O serie de fonduri de investitii straine, dar si investitori strategici si-au aratat pana acum interesul pentru preluarea Oltchim. Printre acestia se numara fondul austriac de investitii VCP, dar si PKN Orlen, unul din cele mai mari grupuri din sectorul petrolier si petrochimic din estul Europei. 'Decizia instantei face mult mai atractive pachetele actionarilor minoritari in conditiile unei privatizari. Totusi, nu cred ca vom asista la cresteri spectaculoase ale actiunilor pana la finalizarea procesului', a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.
Actiunile Oltchim au crescut vineri cu 7,1% pana la 0,423 lei/actiune. Capitalizarea societatii, luand in calcul si majorarea de capital, este de 441,4 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 21 noiembrie 2005.
' -
Statul scoate din nou la vanzare Uzina Electroputere Craiova
Gardianul EPT
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va lansa la privatizare, azi, pachetul majoritar de actiuni al societatii Electroputere Craiova, pentru care termenul-limita de depunere a ofertelor este 19 decembrie. Potrivit unui comunicat al AVAS, documentele de participare, precum si cele de precalificare, se depun o data cu ofertele finale. Compania activeaza in domeniul productiei de motoare, generatoare si transformatoare electrice si are un capital social de 12,4 milioane de lei, detinut in proportie de 62,8% de AVAS.Autoritatea precizeaza ca structura actionariatului si numarul de actiuni se vor definitiva dupa transferul unor active, care au facut obiectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De asemenea, potentialii cumparatori sunt instiintati ca, pe parcursul derularii procesului de privatizare, s-ar putea modifica pachetul de actiuni detinut de AVAS, ca urmare a conversiei creantelor AVAS in actiuni. In aceste cazuri, AVAS va vinde intreg pachetul de actiuni rezultat in urma modificarii capitalului social, la acelasi pret pe actiune rezultat in urma negocierilor purtate pentru vanzarea participatiei de 62,8% . In luna mai, AVAS a primit cinci scrisori de intentie pentru Electroputere si a anuntat ca asteapta in continuare oferte din partea potentialilor investitori. Potrivit Mediafax, scrisorile de intentie au fost depuse de companiile Siemens Romania, Horvath Holding Investment Co. Inc. Ungaria si consortiile DAB - Electromec (Grecia), respectiv Serviciile Comerciale Romane - Telemania Israel - Konkar Electroindustr (Croatia). De asemenea, Asociatia Salariatilor Electroputere ELPAS si-a aratat interesul pentru preluarea firmei din Craiova in parteneriat cu unul sau mai multi potentiali investitori.
Sursa: Gardianul, 21 noiembrie 2005. -
Actionarii Petrom ar putea tranzactiona pe bursa drepturile de preferinta
Curierul National SNP
___
Actionarii Petrom vor decide pe 22 noiembrie daca drepturile de preferinta pentru majorarea capitalului social al companiei, propusa de Consiliul de Administratie, pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), informeaza un comunicat remis BVB. La data respectiva, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) va hotari asupra majorarii capitalului social al Petrom cu cel mult 660,8 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Aproape jumatate din actiuni (269,2 milioane titluri) vor fi emise in favoarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), reprezentand valoarea terenurilor pentru care Petrom a obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate. Restul actiunilor vor fi subscrise, in numerar, de catre ceilalti actionari, pentru mentinerea cotei de participare. Pe ordinea de zi a AGEA figureaza si o serie de modificari ale actului constitutiv, privind reprezentarea in relatiile cu tertii, atributiile persoanelor cu functii de conducere, sedintele Adunarilor Generale sau obiectul de activitate a societatii. In prezent, Petrom are un capital social de 5,6 miliarde de lei, detinut in proportie de 51% de catre grupul austriac OMV.
Sursa: Curierul National, 21 noiembrie 2005.
18.11.2005
-
Petrom se mentine pe primul loc intre companiile romanesti
Ziua SNP
___
Petrom s-a mentinut pe prima pozitie in topul companiilor romanesti, aferent anului 2004, cu o cifra de afaceri de 2,14 miliarde de euro, potrivit Top 100 Romania realizat de Centrul Roman de Modelare Economica (CERME). Locul doi in ierarhie a revenit companiei Mittal Steel Galati, cu o cifra de afaceri de 1,69 miliarde de euro, in avans cu o pozitie fata de clasamentul pentru anul 2003. Electrica Bucuresti si Rompetrol Rafinare s-au plasat pe urmatoarele locuri cu cifre de afaceri de 1,49 miliarde de euro, respectiv 1,15 miliarde de euro. Cu o cifra de afaceri de 1,02 miliarde de euro, Metro Cash & Carry Romania a ocupat tot pozitia a cincea, ca si in 2003. RomTelecom a ramas pe locul sase, cu 822,69 milioane de euro, pozitia urmatoare in clasament revenind Rafo Onesti, cu 634,59 milioane de euro, in urcare cu doua locuri. Automobile Dacia s-a situat pe locul noua, cu o cifra de afaceri de 592,64 milioane de euro, in avans cu sase pozitii. Operatorii de telefonie mobila Orange Romania si Mobifon au intrat in topul primelor zece companii, situandu-se pe locurile opt - 607,26 milioane de euro si zece - 565,29 milioane de euro.
Companiile multinationale semnificative au ocupat 37 de pozitii in top, nivelul cumulat al cifrei de afaceri reprezentand aproape jumatate din valoarea totala. Cifra de afaceri cumulata a primelor o suta de companii din Romania s-a situat anul trecut la 29,37 miliarde de euro, in crestere cu 19,1% fata de 2003, iar companiile foarte mari din Romania, cu peste 500 de salariati, au fost profitabile, pentru prima data in ultimii 15 ani.
Sursa: Ziua, 18 noiembrie 2005. -
BCR a facut profit de 180 mil. euro la 9 luni
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Banca Comerciala Romana a obtinut, dupa primele noua luni, un profit net de aproape 650 de milioane lei (180 de milioane euro), cu 20 de milioane euro peste castigul realizat in intreg anul 2004, au declarat surse bancare. Presedintele bancii, Nicolae Danila, declara recent ca BCR va depasi tinta privind profitul net pentru acest an, stabilita la peste 190 de milioane euro.
BCR a inregistrat anul trecut un profit net de 161 de milioane euro, iar la jumatatea acestui an castigul bancii a depasit 443 de milioane lei (121 de milioane euro). Banca a bugetat pentru 2005 un profit in jur de 700 milioane lei. Potrivit conducerii bancii, activele BCR s-au ridicat la sfarsitul lunii septembrie la 28,7 miliarde lei, respectiv peste 8 miliarde euro.
Dupa primele trei trimestre, soldul creditelor s-a cifrat 13,8 miliarde lei (3,9 miliarde euro), din care 5,3 miliarde lei reprezinta finantari acordate populatiei, in timp ce depozitele atrase au insumat 19,8 miliarde lei.
La sfarsitul lunii octombrie, reteaua de unitati a bancii a ajuns la 350, programul de extindere urmand sa continue. BCR se afla in ultima faza a procesului de privatizare, in etapa finala calificandu-se Erste Bank si Banco Comercial Portugues. Potrivit unor surse din piata, una dintre ofertele celor doi finalisti ar fi atins pragul de trei miliarde euro, ambii investitori plasandu-se si la nivelul ofertelor tehnice inaintea concurentilor considerati favoriti. Discutiile tehnice ar urma sa se incheie la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca apoi sa fie solicitata imbunatatirea ofertelor financiare angajate de cei doi investitori. In aceste conditii, castigatorul ar putea fi stabilit peste circa 10 zile.
Sursa: Ziarul Financiar, 18 noiembrie 2005.
-
CE: Cresterea economica a Romaniei, dubla fata de media din UE, in 2005-2007
Gardianul
___
Cresterea economica a Romaniei in intervalul 2005-2007 va fi de peste doua ori mai ridicata decat media din Uniunea Europeana (UE), insa sub avansul pe care il va consemna Bulgaria, se arata intr-un raport al Comisiei Europene (CE). 'Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 5,2% in 2005, 5,3% in 2006, pentru ca in 2007 ritmul sa incetineasca la 5%', se arata in raportul citat de Mediafax. Majorarea PIB din statele membre ale UE va fi de 1,5% in acest an, 2,1% in 2006 si 2,4% in 2007. CE preconizeaza ca avansul Bulgariei va fi de 6% in 2005, urmand ca in urmatorii doi ani sa inregistreze acelasi nivel, de 5,5%.
Tot o crestere de peste 5% este estimata in cei trei ani si pentru Turcia, in timp ce avansul din Croatia va fi de 3,6% in acest an si va ajunge la 4,4% in 2007. In afara de cresterea economica, Romania va inregistra si cea mai buna situatie la capitolul somaj. Astfel, in intervalul 2005-2007, rata somajului se va afla in scadere de la 6,5%, nivel estimat pentru acest an, la 6,1% in 2006 si 5,9% in 2007.
La polul opus se situeaza Croatia, unde media se va reduce de la 13,3% in 2005 la 12,1% in 2007.
Rata somajului, peste 9% in 2007
Atat in Bulgaria, cat si in Turcia, rata somajului se va plasa peste 9% in 2007, in scadere fata de 10,7%, respectiv 10% in acest an. Conform estimarilor CE, rata medie a somajului din UE se va mentine in cei trei ani peste 8%, cele mai inalte niveluri fiind consemnate de Polonia si Slovacia, cu peste 15%. In ceea ce priveste inflatia, nivelul din Romania estimat pentru acest an, de 9,1%, va fi cel mai inalt din grupul statelor candidate la UE, din care mai fac parte Bulgaria, Croatia si Turcia, urmand ca in 2006 sa scada la 7,4% si in 2007 la 6%. Desi in 2007 inflatia se va plasa aproape de nivelul din Turcia, acesta va fi cu mult peste cresterea medie a preturilor din Bulgaria, Croatia si UE de 3,5%, 3,2%, respectiv 1,9%. Executivul european mai estimeaza ca imprumuturile guvernamentale nete vor reprezenta, in acest an, 0,9% din PIB, urmand ca in urmatorii doi ani sa creasca la 1,4%, respectiv 2,2%. Din grupul statelor candidate, Bulgaria va fi singura tara care va avea in 2006 si 2007 un grad de indatorare guvernamentala nul, dupa ce in 2005 Comisia a estimat un deficit de 1%.
Sursa: Gardianul, 18 noiembrie 2005.'
Pagina