15.02.2005
-
OTP Ungaria, interesata de preluarea CEC
Gardianul
___
OTP, cea mai mare banca din Ungaria, este interesata de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), pe care o considera un obiectiv important in cadrul programului de extindere in Europa Centrala si de Est, informeaza Mediafax. 'Anticipam o competitie puternica in ceea ce priveste CEC, dat fiind ca interesul investitorilor in regiune s-a majorat, iar numarul bancilor aflate la vanzare a scazut', a declarat presedintele OTP, Sandor Csanyi.
Sursa: Gardianul, 15 februarie 2005.' -
Dobanzile la depozite o iau la vale mai repede decat inflatia
Adevarul
___
Dobanzile la depozitele in lei par sa coboare intr-un ritm mai accelerat decat inflatia. Astfel, in conditiile in care pe piata interbancara pretul banilor a scazut drastic, mai multe banci au inceput sa taie de la radacina dobanzile pe care le ofera romanilor pentru depozitele in lei. Daca, la inceputul anului, in tranzactiile dintre banci, 'pretul banilor' se ridica la 16 la suta pentru depozitele pe 3-6 luni, in ultima saptamana, dobanzile practicate in relatiile dintre banci au scazut drastic pana la niveluri de 9-10 la suta. Bancile n-au ramas indiferente la ajustarile de pe piata monetara, afisand dobanzi socant de mici si la ghiseele unde isi depun romanii banii. Tonul a fost dat de HVB Bank in ianuarie, care a taiat dobanzile la depozitele in lei pana la 8 la suta pe an. Decizia de reducere a fost urmata si de alte banci, in ianuarie ajungandu-se la o situatie rar intalnita pe piata bancara romaneasca, respectiv fluctuatii mari de dobanda de la o banca la alta. Astfel, o persoana care ar fi dorit sa-si depuna banii la o banca putea sa o faca la dobanzi variind de la 8-10% pe an la 16-17% pe an. Insa, in februarie, majoritatea bancilor si-au revizuit dobanzile oferite la depozite si au decis reducerea lor cu 0,5-2 puncte procentuale. Cele mai mari scaderi ale dobanzilor la depozite au fost operate la depunerile pe 3-6 luni. Mare parte a bancilor care ofereau dobanzi de 14-14,5 la suta la astfel de depozite le-au redus la 12,75-13,5 la suta (BRD, Banca Tiriac, BCR). Totusi, nu toate bancile si-au revizuit dobanzile. Prin urmare, mai exista situatii cand pentru acelasi depozit, dobanzile oferite de banci pot varia de la simplu la dublu. Astfel, daca la HVB Bank, un roman poate vedea afisate dobanzi de 8 la suta pe an la depozitele in lei, mergand inca 5 minute pe strazile Bucurestiului, poate gasi si dobanzi de maxim 16 la suta la BancPost si Eurom Bank la depozitele pe 1 an.
Reducerea dobanzilor si cresterea impozitelor musca din economii
Analistii economici sustin ca scaderea dobanzilor, la care se adauga si impozitarea acestora cu 10 la suta incepand din aprilie sunt doi dintre factorii care vor reduce atractivitatea depozitelor bancare. Cu toate acestea, reprezentantii bancilor nu se asteapta ca in 2005 sa se confrunte cu scaderi semnificative ale economiilor populatiei. Pentru ca, pana acum, majoritatea romanilor aveau de ales intre depozitele in lei la banci si economiile in valuta. 'Romanii nu au alternative mai bune la depozitele in banci, in conditiile in care economiile in valuta aduc randamente si mai mici', spune Radu Craciun, analist la ABN Amro. Cu toate acestea, analistii admit ca depozitele in lei la banci vor aduce, in termeni reali, castiguri mai mici decat in 2004. Mai mult, nu este exclus ca romanii care au bani in banci sa iasa in pierdere pe anumite perioade din cursul anului. 'Este clar ca, fata de anul trecut, castigurile din depozite vor scadea semnificativ in termeni reali. Nu este exclus ca in anumite luni sa apara dobanzi real negative (n.r. - dobanda anuntata de banca din care se scade rata lunara a inflatiei) in situatia in care inflatia va depasi, in unele luni 1 la suta', ne-a declarat Radu Craciun.
Scaderi si la dobanzile la credite, insa mai putin pronuntate
Daca reducerea dobanzilor la depozite pare o adevarata moda in randul bancilor, nu acelasi lucru se poate spune despre dobanzile la credite. Majoritatea bancilor au incheiat anul trecut cu dobanzi de 25-30 la suta la creditele in lei, in conditiile in care inflatia era de trei ori mai mica. Insa, de la inceputul anului, reducerile de dobanzi la credite au fost sporadice - doar la anumite produse, si numai din partea unui numar mic de banci. Astfel, au redus dobanzile CEC, BRD, Banca Tiriac, Banca Romaneasca si Raiffeisen, in special la creditele de consum. Insa, chiar si dupa astfel de reduceri, dobanzile la creditele in lei variaza intre 19 si 27 la suta, niveluri destul de ridicate raportat la rata inflatiei si la cat platesc bancile pentru atragerea banilor pe care ii imprumuta.
Sursa: Adevarul, 15 febriarie 2005.'
14.02.2005
-
SIF Transilvania a plasat 5,5 mil. euro in leasing, turism si industrie
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3
___
SIF Transilvania a plasat aproape 200 miliarde de lei (5,5 milioane de euro) in cadrul unor operatiuni de majorare a capitalului social la trei companii unde este actionar majoritar. Societatea a continuat astfel sa investeasca in sectoarele pe care are cele mai mari expuneri: financiar-bancar, turism si industrie. Cea mai mare dintre cele trei investitii, in valoare de 100 miliarde de lei (2,7 milioane de euro) a reprezentat contravaloarea a 4 milioane de actiuni ale companiei Organe de Asamblare Brasov, cumparate de SIF Transilvania la 25.000 lei/actiune, pret egal cu valoarea nominala. Desi SIF Transilvania detinea inainte de majorare 72% din capitalul societatii, a cumparat intreaga emisiune de actiuni. Actionarii minoritari, printre care se numara si salariatii companiei nu au participat la operatiune.
Organe de Asamblare Brasov a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 22 miliarde de lei (0,56 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 115 miliarde de lei (2,9 milioane de euro. SIF Transilvania a plasat alte 63,3 miliarde de lei (1,8 milioane de euro) in cadrul operatiunii de majorare a capitalului societatii Transilvania Leasing. Majorarea a vizat finantarea operatiunilor de leasing ale companiei in conditiile cresterii independentei fata de sursele atrase de la banci. SIF Transilvania detinea inainte de majorare 52,74% din capitalul Transilvania Leasing, principalul minoritar fiind SIF Muntenia, cu o cota de 28%.
Cea de-a treia companie la care SIF Transilvaia a participat la o majorare de capital este compania turistica Aro Palace, care detine hotelurile Aro-Palace, Capitol, Coroana, Postavarul si Aro Sport, toate din Brasov. Societatea de investitii financiare a platit 36 miliarde de lei pentru pachetul de actiuni care ii revenea in cadrul majorarii. Transilvania detine 83% din actiunile Aro Palace, principalul actionar minoritar al companiei petroliere fiind SIF Muntenia.
SIF Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net preliminat de 813 miliarde de lei (22 milioane de euro), cele mai mare dintre cele trei SIF-uri la venituri totale de 1.493 miliarde de lei (38 milioane de euro). La finalul anului trecut societatea inregistra un activ net pe actiune de 13.221 de lei. Actiunile SIF Transilvania, la fel si cele ale celorlalte SIF-uri au inregistrat o crestere puternica de la inceputul anului, aducAcnd investitorilor un cAcstig de 53% in o luna si jumatate. Ultima cotatie de pe piata a actiunilor societatii a fost de 16.200 lei./actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii este de 245 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 14 februarie 2005.
-
SIF Muntenia doreste sa-si rascumpere actiunile
Romania libera SIF4
___
SIF Muntenia va propune in AGA rascumpararea actiunilor ca un prim pas in procesul de concentrare a actionariatului, se arata intr-un comunicat al societatii. 'Actionariatul puternic coagulat si structurat poate influenta pozitiv administrarea portofoliului si poate duce la cresterea competitivitatii fondului', se mentioneaza in comunicat.
Limita de detinere de 0,1% din capitalul social a fost decisa in anul 1998 de catre majoritatea actionarilor, care detineau in medie 1000 de actiuni. Obiectivul acestei decizii a fost evitarea traficului de certificate, care ar fi compromis esenta procesului de privatizare, potrivit reprezentantilor SIF Muntenia.
Societatile de investitii financiare au fost inscrise la cota Bursa de Valori Bucuresti in 1999. Conducerea SIF Muntenia a propus cu ocazia unei AGA din anul 2000 majorarea pragului de detinere la 1%, initiativa care nu a fost aprobata din lipsa de cvorum.
Consiliul de administratie al societatii de investitii financiare a reluat tema majorarii pragului de detinere a actiunilor de la 0,1% la 1%, in cadrul propunerilor facute pentru Legea pietei de capital 297/2004.
Sursa: Romania Libera, 14 februarie 2005.' -
BNR, ingrijorata: consumam din ce in ce mai mult, producem prea putin
Adevarul
___
Banca Nationala a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora in anul 2005 si a dezbatut, in sedinta Consiliului de Administratie din 10 februarie pachetul de politici economice stabilit de Guvernul Romaniei impreuna cu Banca Nationala si agreat in negocierile cu Fondul Monetar International, se precizeaza intr-un comunicat al BNR. Sprijinita de o expansiune sustinuta pe toate componentele cererii interne, cresterea economica este estimata la circa 8 la suta in 2004 si la peste 5 la suta in 2005. Concomitent, procesul dezinflationist s-a mentinut in parametri apropiati de nivelul urmarit, rata anuala a inflatiei coborand in decembrie 2004 la 9,3 la suta. Dezinflatia a continuat si in ianuarie 2005, cresterea preturilor pe ultimele 12 luni coborand sub 9 la suta. In domeniul monetar, evolutiile sunt de asemenea pozitive, se precizeaza in comunicat. La inceputul lui 2005, masa monetara era, in termeni reali, cu 28 la suta peste nivelul de la inceputul anului precedent, confirmand un viguros proces de remonetizare a economiei romanesti, bazat in principal pe cresterea economisirilor in moneda nationala, in conditiile unei dezinflatii evidente.
Evolutia creditului pastreaza tendinte generatoare de dezechilibre
In ceea ce priveste creditarea, aceasta si-a continuat expansiunea, dar pe o curba moderata, sustenabila pe termen lung. Potrivit BNR, pe componentele sale, evolutia creditului pastreaza inca unele tendinte riscante si generatoare de dezechilibre. Astfel, in 2004, creditul neguvernamental total a crescut cu 26 la suta in termeni reali. In schimb, componenta credit valutar, exprimata in euro, a inregistrat o majorare cu 57 la suta, nivel care stimuleaza suplimentar importurile si poate genera probleme de ordin prudential bancilor si clientilor acestora, se mentioneaza in comunicatul BNR.
Deficitul contului curent pe 2004 - 7,7% din PIB
Reprezentantii Bancii Nationale sustin ca principala problema macroeconomica a Romaniei consta in faptul ca expansiunea cererii interne depaseste semnificativ capacitatea actuala de acomodare a productiei interne. In consecinta, deficitul contului curent pe 2004 a ajuns la aproape 7,7 la suta din PIB conform metodologiei revizuite, fata de circa 6,7 la suta potrivit metodologiei anterioare. Desi acest deficit a fost finantat sanatos, prin intrari autonome de capital, iar rezervele Bancii Nationale au putut sa creasca in mod substantial, atat in 2004, cat si in ianuarie 2005, ajungand la echivalentul a cinci luni de importuri, o conduita economica prudenta obliga la adoptarea unor masuri care sa permita, concomitent, sa fie atinse trei obiective: cresterea economica sustenabila pe termen lung; pastrarea in limite rezonabile a deficitului de cont curent; continuarea procesului de dezinflatie in 2005 si in anii urmatori, pana la nivelul de 2-3 la suta necesar integrarii europene, se afirma in comunicatul BNR. In acest scop, Guvernul, impreuna cu Banca Nationala, a decis adoptarea unui pachet de masuri de ordin fiscal, monetar si structural a carui aplicare va permite indeplinirea obiectivelor avute in vedere pentru acest an. In mod deosebit, ajustarea fiscala semnificativa, materializata in scaderea in continuare a deficitului public consolidat de la 1,2 la suta din PIB in 2004 la 0,4-0,5 la suta in acest an, este de natura sa sprijine oprirea tendintei de deteriorare a contului curent, continuarea dezinflatiei si pastrarea tendintei de relaxare a politicii monetare, cu deosebire recalibrarea ratei dobanzii in raport cu noile conditii monetare si valutare din Romania.
BNR se concentreaza pe reducerea inflatiei la 7%
Politica monetara a Bancii Nationale va fi subsumata in acest an indeplinirii obiectivului central, care este reducerea inflatiei la o rata anuala de 7 la suta in decembrie 2005 fata de decembrie 2004, se afirma in comunicat. Ipotezele actuale privind mix-ul de politici economice, ajustarea programata a preturilor administrate si tendintele evolutiei cursului de schimb al leului confirma posibilitatea atingerii acestei tinte, in pofida unor posibile variatii in configuratia miscarilor lunare ale indicelui preturilor de consum. Situatia valutar-financiara a Romaniei, actuala si de perspectiva, sprijina procesul de dezinflatie. Excedentul de oferta pe piata valutara antreneaza mentinerea tendintei de apreciere a leului, care contribuie direct la atenuarea presiunilor inflationiste si indirect la restructurarea economiei si la reducerea costurilor producatorilor interni, in conditiile concurentei crescute cu piata externa.
Leii - mai ieftini, valuta - mai scumpa
Actualul context macroeconomic complex a permis Consiliului de Administratie al Bancii Nationale sa decida reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 15,75 la suta, anunta BNR. Totodata, in vederea moderarii ritmului de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe atrase de banci, BNR a decis aplicarea unei rate de 30 la suta la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepand cu data de 24 februarie 2005. Avand in vedere evolutia dobanzilor pietei, rata dobanzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in dolari SUA se majoreaza, de la 0,75 la suta, la 0,80 la suta incepand din 24 ianuarie 2005, se precizeaza in comunicatul BNR. Prin aceste masuri, Banca Nationala reconfirma o conduita prudenta in conducerea politicii monetare si, in acelasi timp, recalibrarea instrumentelor utilizate avand in vedere conditiile efective de pe piata monetara si de credit.
Sursa: Adevarul, 14 februarie 2005.
11.02.2005
-
CNVM cere SIF-urilor sa elimine pragul. La Senat inca se analizeaza
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis ieri o instructiune prin care crere sefilor societatilor de investitii financiarer (SIF) sa elimine contestata prevedere din statutele acestora prin care nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din actiuni.
Desi textul instructiunii care se refera la pragurile de detinere din statutele SIF-urilor lasa loc la destule interpretari, reprezentantii CNVM spun ca sensul noilor reglementari este ca SIF-urile trebuie sa elimine din statut orice prag de detinere. In paralel, la Parlament se discuta tot despre pragul de detinere de la SIF-uri, printre variante numarandu-se, pe langa eliminarea acestuia, mentinerea nivelului actual de 0,1% sau majorarea la 1% sau 5%.
Actiunile SIF au crescut ieri puternic la Bursa castigand 10% dupa scaderea de 5% din ziua anterioara cauzata de discutiile asupra impozitarii castigurilor de pe piata de capital. SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare cu cateva minute inainte de publicarea instructiunii CNVM, urmand sa ramana suspendate si astazi. Chiar daca au fost suspendate la mijlocul zilei, actiunile SIF-urilor au fost cele mai tranzactionate de pe piata. SIF Oltenia a inregistrat operatiuni in valoare de 2,9 milioane de euro si a urcat cu 8,2% pana la 14.500 lei/actiune. SIF Moldova a urcat cu 6,89% pana la 12.600 lei/actiune SIF Banat-Crisana a avansat cu 9% pana la 13.300 lei/actiune. Cele mai mari aprecieri de pret au apartinut SIF Transilvania si SIF Muntenia, care au castigat cate 11%.
Conform instructiunii emise ieri de CNVM, SIF-urile trebuie sa elimine sau sa modifice in statute prevederile privind limitarea detinerii actiunilor sau a dreptului de vot care contravin principiului ca actiunile SIF-urilor confera proprietarilor drepturi si obligatii egale. Contravine limitarea detinerilor la 0,1% principiului conform caruia actiunile confera proprietarilor drepturi egale? 'Punctul de vedere al Comisiei este ca da, iar orice limitare a detinerilor de actiuni din statutul SIF-urilor trebuie eliminata,' a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Paul Miclaus, membru al CNVM.
Reprezentantii SIF-urilor spun insa ca din instructiune se intelege altceva. 'Legea pietei de capital nu face nici o referire la modificarea pragului de detinere, iar instructiunea CNVM este doar un act administrativ care vine in aplicarea legii si nu creeaza o norma de drept. Noi nu avem temei legal sa modificam pragul de detinere si tot ceea ce putem sa facem este sa convocam o Adunare Generala Extraordinara in care sa propunem modificarea pragului,' spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. El a mai precizat ca a trimis de mai mult timp CNVM modificarile de la actul constitutiv impuse de legea pietei de capital, dar pana in prezent nu a primit nici un raspuns. 'Nici nu mai stim dupa care statut sa convocam Adunarea Generala, dupa cel vechi care nu corespunde legii sau dupa cel nou care nu a primit aviz de la CNVM. Fercala spune ca SIF Transilvania intentioneaza sa convoace o Adunare Generala in care sa propuna actionarilor ridicarea limitei de detinere.
SIF Moldova a convocat deja saptamana aceasta o Adunare Generala a Actionarilor care are pe ordinea de zi majorarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%, iar SIF Oltenia a anuntat ca intentioneaza sa faca acelasi lucru. 'Fiecare dintre aceste solutii are avantaje si dezavantaje. Criteriile pe care le vom avea in vedere, in discutiile cu reprezentantii SIF-urilor, se refera la interesul actionarilor si mentinerea unui comportament activ al SIF-urilor la bursa', a completat Vosganian.
Presedintele comisiei senatoriale a precizat ca, dupa discutiile cu sefii SIFurilor, reprezentantii Parlamentului vor discuta aceasta problema cu Guvernul. 'Pragul de detinere poate fi stabilit prin lege', a subliniat Vosganian. Problema pragului de detinere din statutele SIF-urilor se discuta de mai multi ani, si desi au existat mai multe incercari de acte normative care sa prevada modificarea pragurilor, acestea au ramas in statutele SIF. Discutiile privind pragul de detinere au fost reluate in urma cu cateva zile, in urma declaratiilor ministrului de finante Ionut Popescu, care spunea ca pragul de detinere ar trebui eliminat pentru ca actionarii sa poata avea un control asupra conducerii SIF-urilor.
Cele cinci SIF-uri administreaza active in valoare de aproximativ 800 milioane de euro si au o capitalizare bursiera cumulata de peste un miliard de euro. Fiecare dintre SIF-uri detine un pachet de cate 6% din BCR si 5% din BRD, cele mai mari doua banci romanesti, alaturi de acestea SIF-urile detinand in portofoliu actiunile altor cateva zeci de societati.
Sursa: Ziarul Financiar, 11 februarie 2005.
' -
HVB va participa la privatizarea BCR si CEC
Gardianul EBS
___
Grupul german HVB este interesat de o achizitie majora in Romania si intentioneaza sa participe la procesul de privatizare al BCR si CEC, a declarat presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu, citat de Mediafax. Autoritatile romane s-au angajat fata de FMI sa privatizeze BCR pana la sfarsitul primului trimestru din 2006. Guvernul ar dori sa listeze la bursa un pachet de 10% din actiunile BCR, inainte de privatizarea cu un investitor strategic. Surse guvernamentale sustin, insa, ca varianta listarii nu este pe deplin agreata de FMI. Se pare ca expertii Fondului vor sa evite o situatie in care un pret supraevaluat de o piata cu mult potential de crestere, dar lichiditate mica, precum cea romaneasca, ar permite Executivului sa refuze o oferta corecta, dar sub valoarea stabilita de cotatia bursiera.
Sursa: Gardianul, 11 februarie 2005. -
Electroputere - parasita de Siemens, curtata de Stefan Vuza
Cotidianul EPT
___
Siemens nu a mai depus nici o oferta pentru Electroputere, deoarece statul va vinde acum societatea in totalitate, nu pe bucati, asa cum i-ar fi interesat pe nemti. A depus insa o oferta controversatul om de afaceri Stefan Vuza.
Companiile straine despre care s-a spus ca ar dori sa preia Electroputere Craiova nu au mai depus oferte pentru participarea la privatizare, singurele interesate fiind doua consortii din Romania. Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, pina ieri, cind a fost termenul-limita, au fost depuse doua oferte.
Una din partea unui consortiu format din Contactoare Buzau si Somes Dej si alta din partea unui consortiu format din Cuprom Bucuresti, Amteck Investitii Bucuresti si persoana fizica Gheorghe Nitu.
Cele doua companii care alcatuiesc primul consortiu fac parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), apartinind omului de afaceri Stefan Vuza.
Cine a plecat si cine a venit
Spre finalul anului trecut, toate datele ii dadeau pe nemtii de la Siemens drept viitori proprietari ai Electroputere, dupa ce, in 2002, General Motors a avut o prima tentativa de a cumpara societatea craioveana. Cele doua companii nu se mai regasesc pe lista ofertantilor pentru ca n-au vrut sa cumpere toata societatea.
Initial, atit Siemens, cit si DAB ar fi vrut sa cumpere bucati din Electroputere. Insa conditiile de vinzare s-au schimbat. Acum, statul a scos la vinzare 63% din actiunile intregii societati.
Ce a parut o inghititura prea mare pentru Siemens se pare ca nu este si pentru mai putin „titratul“ SCR Grup al lui Vuza. Omul de afaceri spune ca detine societati mai mari decit Electroputere si ca s-a decis sa cumpere compania craioveana pentru a o integra in celelalte.
„Avem Caromet Caransebes, care face boghiuri de locomotive pe care le cumpara doar Electroputere, deci e normal sa ne intereseze societatea. Vrem o integrare a societatilor din grup“, ne-a spus Vuza. Cu o avere estimata la 50 de milioane de dolari, Vuza este un personaj controversat. Potrivit presei, el ar fi fost un apropiat al PSD, care i-a vindut o gramada de societati.
Numit chiar „miliardar de carton”, despre Vuza s-a spus ca ar fi cumparat societatile printr-un sistem-suveica: lua intii societati falimentare, cu bani putini, iar acestea achizitionau, la rindul lor, pachetele majoritare la alte societati. Imperiul SCR numara astazi 16 companii, jumatate dintre ele cumparate de la stat.
„Ziarele au vrut bani“
Omul de afaceri neaga insa acuzatiile. „Am cumparat patru fabrici inainte de 2000 si alte patru cind a venit PDSR la putere. Sint un om controversat doar pentru citeva ziare carora n-am vrut sa le dau banii pe care i-au cerut. N-am falimentat nici o societate cumparata, toate merg bine, au profit si n-au datorii la stat. Am indeplinit toate conditiile de calificare la licitatii.
Nu puteam sa intru la APAPS daca inrautateam situatia unei fabrici cumparate inainte. Sau credeti ca am mituit pe toata lumea, credeti ca toata lumea e corupta?“, spune Vuza.
Sursa: Cotidianul, 11 februarie 2005.
10.02.2005
-
Pragul la SIF-uri, discutat si la Parlament
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Problema pragului de maxim de detinere de 0,1% din capitalul SIF-urilor, care a revenit in atentia piete de capital de cateva zile a inceput sa fie discutata in Parlament, unde se pune in prezent problema initierii unei legi speciale pentru aceste societati, prin care pragul ar putea fi eliminat. 'La Parlament trebuie sa luam o decizie privind o eventuala modificare a pragului de detinere la SIF-uri. Va fi nu numai o decizie politica, dar si una economica,' a declarat ieri Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget Finante din Senat. El a mai spus ca va chema probabil in urmatoarele zile presedintii SIF-urilor la audieri pentru a se putea lua o decizie documentata pe aceasta tema. Vosganian a mai declarat ca si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) inclina spre modificarea sau eliminarea pragului de detinere. Pe de alta parte presedinte CNVM, Gabriela Anghelache a declarat ca prefera sa nu comenteze pe aceasta tema pentru a nu influenta evolutia actiunilor pe Bursa, dar ca in opinia sa hotararea privind modificarea pragului ar trebui sa ramana la latitudinea actionarilor. Surse din piata afirma ca si CNVM lucreaza in prezent la o serie de norme care ar putea genera modificari in statutele SIF-urilor, cele care contin restrictia potrivit careia nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capital. SIF Moldova a introdus ieri pe ordinea de zi a unei viitoare Adunari Generale un punct de discutie referitor la modificarea pragului de detinere de la 0,1% la 1%, dupa ce cu o zi inainte SIF Oltenia anuntase ca intentioneaza sa ia o decizie similara. Este insa greu de crezut ca Adunarile Generale vor avea suficient cvorum pentru a putea adopra asemenea decizii.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 februarie 2005.
' -
Rompetrol intra pe piata din Albania
Evenimentul Zilei RRC
___
Extindere. Grupul Rompetrol a infiintat o subsidiara in Albania, prin care va vinde - cu amanuntul sau en-gros - produse petroliere din productie proprie pe piata amintita, dar si in tarile invecinate, informeaza un comunicat al grupului. Denumita Rompetrol Albania, noua companie opereaza un depozit cu o capacitate de 14.000 tone, situat in Durres (port la Marea Ionica, situat in vestul Albaniei - n.r.). Rompetrol Albania va investi circa trei milioane de euro in construirea a doua statii noi in Tirana, capitala Albaniei, si in orasul Durres, precum si pentru a aduce statiile inchiriate la standardul celor din Romania.
Sursa: Evenimentul Zilei, 10 februarie 2005.
Pagina