Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.09.2003

  • La Tractorul Brasov se vor produce subansamble pentru fabricile Landini din intreaga lume

    Adevarul   

    ___
    'Contractul pentru preluarea societatii Tractorul Brasov de catre compania Landini Spa urmeaza sa se parafeze in cateva zile, nu mai este nimic de discutat, totul este OK', a declarat pentru Adevarul Mauro Frola, directorul general al Landini & Laverda Romania SRL. 'In prezent sunt numai anumite chestiuni birocratice, avocatii nostri si ai APAPS muncesc din plin, toata lumea vrea ca acest contract sa se incheie in cel mai scurt timp posibil', a adaugat Frola.

    Legat de termenii contractului, Mauro Frola a refuzat sa faca publica vreo informatie: 'Nu este corect ca investitorul sa vorbeasca inainte de a se pronunta cei de la APAPS'. Grupul Landini are 'un proiect industrial foarte ambitios' pentru Uzina Tractorul, care presupune investitii de 40 milioane dolari in urmatorii trei ani. Pe langa crearea unei noi game proprii de tractoare si de combine, la Brasov se vor produce si o serie de subansamble pentru celelalte fabrici din lume care apartin grupului Landini. Frola a spus ca in urmatorii ani Tractorul va ajunge sa exporte aproximativ 60% din productie, spre destinatii ca Egipt, Iran, Irak, Libia, Rusia, Ucraina, dar si in Occident si Africa.

    'Va fi necesar un efort extraordinar de mare pentru realizarea unui proces productiv care sa ne garanteze calitatea si fiabilitatea produselor noastre', a declarat Frola. Potrivit acestuia, in urmatorii trei ani, productia de la Brasov va ajunge la 8-10.000 tractoare. 'Intentionam sa incepem fabricarea si de combine care sa fie mai bine adaptate la conditiile agriculturii din Romania, dar acest proiect este inca in studiu', mai spune Frola. In ce priveste actuala situatie de la Tractorul, directorul general al reprezentantei Landini in Romania a spus ca uzina de la Brasov este in colaps de multi ani, completand ca ceea ce s-a intamplat la Brasov in ultimii zece ani 'este o alta istorie', iar Landini trebuie sa se concentreze pe ce va fi in viitor.

    'Depinde cu ce viteza vom reusi sa punem fabrica la punct, dar vrem sa depasim imediat 50 milioane euro cifra de afaceri', a aratat Mauro Frola. Acesta s-a declarat optimist, aratand ca in trei ani sunt sanse ca producatorul de tractoare sa devina profitabil. Uzina va beneficia, in vederea privatizarii, de o serie de facilitati, printre care scutirea de la plata obligatiilor bugetare si de la rambursarea unor credite garantate de stat, potrivit unei hotarari de Guvern adoptate recent.

    In luna iulie, Guvernul a mandatat APAPS sa vanda prin negociere directa, fara selectie de oferte, pachetul de actiuni detinut de stat la Tractorul Brasov catre compania Landini Spa. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca o continuare a restucturarilor de personal urmeaza sa fie facuta de Landini, in urma unor negocieri cu sindicatele din uzina.

    Sursa: Adevarul, 18 septembrie 2003.'

    mai mult

17.09.2003

  • Policolor, schimbari la varf

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Dan Dumitru Popescu, director general al producatorului de articole din cauciuc sintetic Rolast Pitesti, a fost numit la sfarsitul saptamanii trecute si presedinte executiv al companiei de vopsele Policolor Bucuresti.

    Popescu l-a inlocuit pe Marius Golopenta, care a condus Policolor in ultimii trei ani. In afara de schimbarea directorului general, la Policolor a fost numit si un nou director financiar - Dan Popovici, care ocupa aceiasi functie si la Rolast. Cele doua companii, care sunt controlate de aceiasi actionari (trei fonduri de investitii), vor avea astfel, si management general si financiar comun.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 septembrie 2003.

    mai mult

  • La Azomures, proiect de concediere colectiva a 548 de salariati

    Curierul National   

    ___
    Ca urmare a inchiderii Uzinei de materiale fotosensibile, a serelor, a Centrului comercial si a Atelierului de imprimare saci din cadrul SC Azomures SA din Targu Mures, aproape 600 de persoane risca sa intre in somaj. Luni, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mures a primit din partea patronatului AZO proiectul de concediere colectiva pentru 548 de salariati, majoritatea fiind muncitori si doar 66 personal TESA. Situatia Platformei foto - pentru care se fac demersuri pentru a fi preluata de APAPS - a fost generata de neplata datoriilor de catre unitatile sanitare (principalele produse fiind utilizate in sanatate: filme radiografice, microradiografice, dentare s.a.). Datoriile depasesc la ora actuala 54,3 miliarde lei, unele debite fiind mai vechi de un an. De mentionat ca SC Azomures SA Targu Mures a fost privatizata si are un capital social de 376.369.597 mii lei, dintre care: Transworld Fertilizers Holding SA Luxemburg - 189.751.834 mii lei, reprezentand 50,4164 la suta din capital, iar APAPS Bucuresti, 40.459.566 mii lei - 38,8336 la suta.

    Uzina de materiale fotosensibile are un capital social de circa 32.000.000 mii lei, reprezentand circa 8,5 la suta din capitalul social al SC Azomures SA care poate fi acoperit de APAPS Bucuresti, in cazul in care patrimoniul subunitatii ar fi organizat (cum se discuta in prezent) ca platforma independenta si indeplineste toate conditiile pentru a deveni unitate de sine statatoare cu personalitate juridica.

    Sursa: Curierul National, 17 septembrie 2003.

    Comentariu Prime Transaction:

    Conform ultimelor raportari privind structura actionariatului, APAPS detine 10,749% din capitalul social al S.C. AZOMURES S.A. si nu 38,8336%. Un alt actionar este BROADHURST INVESTMENTS LTD., care, impreuna cu LINSELL ENTERPRISES LTD. detine un procent de 20,75% din capitalul social al Azomures.

    mai mult

  • SIF-urile vor avea un nou statut

    Adevarul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Legea consolidata a pietei de capital care va intra in vigoare anul viitor va include si un articol special dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), a declarat Gabriela Anghelache, presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), in contextul seminarului Piata de capital, organizat de FinMedia. In prezent proiectul acestei legi se afla la Comisia Europeana pentru observatii, urmand sa fie apoi dezbatut cu reprezentantii pietei de capital si ulterior inaintat spre aprobare. Gabriela Anghelache a aratat ca, desi exista si un proiect de lege speciala a SIF-urilor, avizat de CNVM si ministerele initiatoare, acesta nu este agreat de organismele europene. Reprezentantii SIF-urilor au spus ca doresc o reglementare stricta si mai amplu evidentiata, chiar in cadrul legii consolidate a pietei de capital, care sa cuprinda toate aspectele privind functionarea SIF-urilor.

    Sursa: Adevarul, 17 septembrie 2003.

    mai mult

16.09.2003

  • Titlurile de stat, asteptate la BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Lansarea primei emisiuni de titluri de stat prin Bursa de Valori Bucuresti se lasa inca asteptata, desi a fost anuntata ca sigura de mai multe ori chiar de la inceputul acestui an. BVB a privit cu maxima seriozitate acest subiect inca de la inceput, lucru dovedit clar si de faptul ca este deja al doilea an in care sunt incluse veniturile din comisioanele pentru tilturile de stat in proiectul de buget. Poate parea deja redundant a mai mentiona cat de importante sunt aceste instrumente pentru BVB, insa trebuie reamintit in acest context ca la Bursa din Cehia, 80% din valoarea tranzactionata in prima jumatate a acestui an este reprezentata de titlurile de stat si de obligatiuni, in Ungaria acest procent se ridica pana la 25%, iar in Turcia pana la 54%.

    S-a spus ca BVB ar fi responsabila de intarzierea acestui proces datorita faptului ca nu s-a implicat in modificarea legislatiei, ceea ce este fals. Este adevarat ca exista acte normative care se bat cap in cap, si ma refer aici la Regulamentul Tripartit semnat de CNVM, BNR si MFP in decembrie 2001 si la Ordonanta 28 aprobata de Legea 525. Conform primului act, BVB poate fi doar piata secundara pentru titlurile de stat, Ministerul Finantelor fiind cel care decide prin prospectul de emisiune daca va merge prin BNR sau prin BVB. SSIF-urile in schimb pot fi atat dealeri primari cat si secundari cu conditia sa aiba un capital social egal cu jumatate din capitalul social al unei banci (160 de miliarde de lei) si respectiv o patrime din capitalul social al unei banci (80 de miliarde de lei).

    Ordonanta 28 aprobata de Legea 525 spune ca titlurile de stat cu o maturitate mai mare de 365 de zile sunt valori mobiliare si prin urmare exclude posiblitatea ca BNR sa fie piata secundara pentru ele. De asemenea, ca sa aiba drept de a tranzactiona titluri de stat, capitalul social al unui SSIF trebuie sa fie de patru ori capitalul social minim al unui SSIF (2 de miliarde de lei) deci de 8 miliarde de lei.

    BVB a incercat sa armonizeze aceste doua acte normative si in conditiile in care anul trecut nu se stia ca Ordonanta 28 va suferi noi modificari, BVB a propus in decembrie 2002, modificarea Regulamentului Tripartit. In acest moment propunerile BVB sunt ca pentru SSIF-urile din piata primara, capitalul social sa fie o treime din capitalul social minim al unei banci, in vreme ce pentru piata secundara, acesta sa ramana la 8 miliarde de lei. Credem ca in acest moment, foarte important este segmentul dealerilor din piata secundara deoarece BVB, poate fi conform legilor in vigoare, doar piata secundara. Prin urmare credem ca nu este foarte important la aceasta ora sa insistam pe conditiile pe care ar trebui sa le indeplinineasca dealerii in piata primara. Credem ca dealerii din piata secundara reprezinta primul segment care ar trebui sa inceapa sa functioneze, iar Ministerul Finantelor Publice a fost de acord sa le dea un vot de incredere.

    Dealerii din piata secundara fac tranzactii cu banii clientilor asa ca nu exista nici un risc legat de decontarea acestor tranzactii, ceea ce face oarecum nejustificata temerea autoritatilor ca ar putea exista incidente care sa afecteze aceste plasamente. In plus, acesti dealeri sunt cei care au facut pana in acest moment tranzactii cu actiuni si obligatiuni si nu a fost inregistrat niciodata nici un incident.

    In concluzie, pot spune ca BVB este in acest moment o piata pe care aceste instrumente ar trebui sa existe cat mai curand, deoarece se ofera un mediu transparent de formare a pretului. Se pot utiliza de asemenea mai multe mecanisme de formare a acestuia: pe baza de executie automata (ordine - cotatii ferme) si prin negociere (cotatii informative deal). De asemenea market makerii (intermediarii, care indeplinind anumite conditii, au dreptul de a afisa cotatii ferme in piata) asigura lichiditatea emisiunii respective. In plus, termenul pentru decontare este flexibil pentru segmentul negociere (TAx) si fix pentru segmentul executii automate (TA1) fata de TA3 cat este in acest moment pentru actiuni si pentru obligatiuni. Aceste mecanisme oferite de sistemul Arena impreuna cu Regulamentul 15 sunt contributiile proprii ale BVB special pentru a face piata sa mearga si in aceasta directie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 septembrie 2003.

    mai mult

  • LukOil vrea sa cumpere doar unele unitati ale Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Vagit Alekperov, presedintele LukOil, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca intentioneaza sa cumpere unele unitati din Petrom, informeaza Reuters, citata de Moscow Times. El a adaugat ca o eventuala cumparare a intregii societati ar putea ridica probleme 'anti-trust', dat fiind faptul ca LukOil are, deja, in Romania, o rafinarie (Petrotel) si circa 300 de benzinarii.

    Compania analizeaza, in acest moment, termenii privatizarii Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, dat fiind faptul ca termenul limita pana la depunerea scrisorilor de interes este 19 septembrie, a aratat Alekperov. Presedintele LukOil a afirmat ca societatea ar putea lansa o oferta de cumparare a diviziei petroliere a companiei finlandeze Fortum, insa nu este interesat de rafinaria turca Tupras si de societatea ceha Unipetrol. “Suntem interesati de nordul Europei. Daca guvernul finlandez lanseaza la privatizare acele active petroliere, vrem sa facem o oferta de cumparare, in cazul in care pretul si conditiile ne sunt favorabile”, a mai spus Alekperov.

    Activele Petrom 'satisfac' cerintele rusilor

    Vagit Alekperov, a reafirmat, la inceputul saptamanii trecute, interesul grupului rus fata de privatizarea SNP Petrom, mentionand ca variantele luate in calcul se refera la prezentarea unei oferte independente sau in cadrul unui consortiu.

    'Analizam posibilitatea de a participa la privatizarea sectorului petrolier romanesc. Nu am hotarat inca daca vom actiona ca entitate independenta sau daca ne vom alatura unui consortiu. Grupul LukOil este interesat de activitatea de productie si rafinare, iar activele Petrom satisfac ambele cerinte', a declarat Alekperov intr-un interviu acordat publicatiei Kommersant.

    Sprijin de la executivul din Moscova

    In luna iunie, Alekperov a declarat, la Bucuresti, ca LukOil va lua o decizie dupa ce va analiza o serie de documente referitoare la situatia Petrom.

    Anterior, premierul Mihail Kasianov afirmase, tot la Bucuresti, ca guvernul pe care il conduce va sprijini orice companie cu capital rusesc care va dori sa participe la privatizarea Petrom.

    Pe langa LukOil, alte companii europene si americane si-au exprimat interesul in privatizarea Petrom.

    Printre acestea, grupul polonez PKN Orlen, care a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a participa la licitatia pentru Petrom printr-o oferta comuna cu compania ungara MOL.

    Potrivit ministrului Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, grupul austriac OMV ar fi interesat, la randul sau, de activele companiei petroliere.

    Un alt potential candidat este grupul TNK-BP, al treilea producator de petrol din Rusia, companie detinuta de British Petroleum si compania rusa TNK.

    La sfarsitul lunii iulie, guvernul a aprobat strategia de privatizare a SNP, stabilind ca procesul sa fie realizat prin vanzarea directa a 33,34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia la capitalul social al companiei petroliere crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital. Se prevede incheierea vanzarii pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor. Ministerul Economiei si Comertului, care detine un pachet de 92,96% din actiunile SNP Petrom, a indicat ca firmele sau consortiile interesate de preluarea pachetului majoritar de actiuni, detinut de stat, sunt obligate sa fi obtinut, in ultimii trei ani, venituri anuale din sectorul de petrol si gaze de cel putin un miliard de dolari, respectiv 1,3 miliarde de dolari.

    De asemenea, Guvernul a decis ca un pachet de pana la 5% din capitalul societatii petroliere sa poata fi atribuit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prin exercitarea de catre institutia financiara a optiunii de conversie in actiuni a creditului de 150 milioane de dolari acordat Petrom in 2002. SNP Petrom a obtinut, in primele sase luni, un profit net de 869,2 miliarde de lei, inferior celui de 877,5 miliarde de lei realizat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

    Petrom are peste 60.000 de angajati si extrage anual sase milioane de tone de titei si 6,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale, in special din zacaminte aflate in Romania. Totodata, compania deruleaza activitati de rafinare si distributie prin intermediul retelei proprii de benzinarii. Autoritatile romane se asteapta ca printre potentialii investitori interesati de Petrom sa se afle nume grele, precum TotalfinaElf, ENI, Chevron Texaco, Conoco Phillips, Shell, Exxon, British Petroleum, OMV, Mol, Hellenik, PKN, INA Croatia, Yukos, LukOil, Sibneft, Rosneft, Wintershall, Glencore.

    Sursa: Curierul National, 16 septembrie 2003.'

    mai mult

  • Investitorii la bursa se orienteaza spre plasamente pe termen de 3-5 ani

    Adevarul   AMO  ATB  BRD  IMP  SNP  TLV

    ___
    In acest an, piata bursiera s-a caracterizat, potrivit analistilor, printr-o oarecare lipsa de dinamism comparativ cu anul trecut. 'Spre deosebire de anul trecut, cand am asistat la perioade de boom, in care unele actiuni cresteau fara a avea in spate o evolutie pozitiva a companiilor respective - vezi Amonil, Policolor, Antibiotice -, anul acesta evolutia a fost strans legata de evolutia companiilor, ceea ce este si normal, este de parere Daniel Pocorea, trader la BRD Securities. Acesta spune ca sub aspectul lichiditatii pietei in anul acesta s-a observat o imbunatatire pe principalele titluri jucate la bursa - BRD, Banca Transilvania, SNP, sectorul farmaceutic si Impact, ultima fiind considerata vedeta incontestabila a primelor 8 luni de zile.

    'Perioadele de ascensiune ale cotatiilor, in prima jumatate a anului, au avut durate scurte, nefiind sustinute pe termen lung, iar scaderile mai mari au fost repede depasite prin aparitia unor ordine mai mari de cumparare care au echilibrat cursurile de tranzactionare', considera Alin Brendea, director operatiuni Prime Transaction. Printre factorii care au determinat aceasta evolutie se evidentiaza rezultatele financiare ale societatilor listate care, cu cateva exceptii, nu au mai fost de natura sa impulsioneze apetitul investitional pe piata bursiera. Lipsa unui portofoliu de produse complementare care sa poata fi oferite clientilor de catre operatorii pietei bursiere a avut o contributie majora la relativa 'gripare' a pietei. 'Existenta doar a actiunilor ca instrument lichid de investitie provoaca variatii mari in dinamica relatiei investitori - piata bursiera, a afirmat Brendea.

    'Cred ca acum se modifica perspectiva investitionala a jucatorilor la BVB, atat a celor autohtoni, cat si a fondurilor de investitii. Daca pana acum investitiile erau mai mult in scop speculativ, cotatiile fiind destul de volatile, in prezent se constata ca investitorii se orienteaza din ce in ce mai mult spre plasamente pe termen de 3-5 ani, ceea ce va face ca BVB sa beneficieze de o crestere constanta', considera Dan Bunea, director Piete de capital in cadrul BCR. La randul sau, Dragos Neacsu, presedinte Raiffeisen Capital & Investment, considera ca 'pe termen mediu si lung, nu trebuie sa vorbim de un singur trend, ci este vorba de pondere: cat anume sunt cei care speculeaza pe termen foarte scurt si cati bani se ruleaza in astfel de tranzactii, respectiv cat sunt orientati spre investitii pe termen lung, care iau in calcul inclusiv aprecierea actiunii prin efectul unui bun management sau al cresterii economice in general'.

    Dragos Neacsu este de parere ca in ultimii doi ani piata a fost dominata de operatiuni de tip speculativ la nivelul investitorului mic si mijlociu autohton. 'De anul acesta cred ca unii dintre acestia incep sa se orienteze catre alte tipuri de plasamente, dincolo de orizontul unui an, ceea ce face parte din procesul de maturizare a pietei', a subliniat Neacsu. Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest, opineaza ca 's-ar putea ca implinirea unui an de la maximul istoric sa repete evolutia de anul trecut. Piata da semne ca se pregateste pentru asa ceva', adaugand ca: 'Un exemplu este BET-C care a inregistrat de curand un nou maxim istoric. Un astfel de eveniment, de obicei, duce la noi cresteri de curs pe viitor'.

    Sursa: Adevarul, 16 septembrie 2003.'

    mai mult

15.09.2003

  • Constructorul de case Impact isi face casa de 3 mil. dolari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact va construi pana in 2005 un imobil de birouri in zona Pipera-Tunari din Bucuresti. Centrul de afaceri, Construdava, este primul imobil de birouri construit de Impact, iar o parte din cladire urmeaza a gazdui sediul companiei, celelalte spatii urmand a fi inchiriate. “Constul investitiei se va ridica la cel putin 3 milioane de dolari, “ a declarat Ioan Popp, presedintele companei si principalul actionar.

    Popp a mai explicat ca Impact functioneaza in prezent in mai multe locatii din Bucuresti, fapt care inseamna costuri suplimentare.Impact, companie infiintata in 1991, este specializata in contructia de vile. Pana in prezent compania a construit 500 de vile in complexuri rezidentiale din Bucuresti, anul acesta fiind primul in care Impact s-a extins si in provincie, prin inceperea lucrarilor la un complex rezidential din Constanta. Ioan Popp, nu a exclus posibilitatea ca societatea sa isi extinda activitatea in urmatorii ani si pe piata constructiilor de imobile pentru birouri.

    Cladirea va fi situata chiar in vecinatatea ansamblurilor rezidentiale Epsilon si Zeta, construite tot de Impact. Construdava va avea 11 niveluri si o suprafata construita de 800 de metri patrati. In Bucuresti, Impact si-a concentrat constructiile mai ales in zona de nord a capitalei, iar aparitia aici a unor noi imobile de birouri ar putea determina o ascensiune a preturilor terenurilor din zona.Actionarii Impact au aprobat la mjlocul acestui an preluarea companiei SQRW Development Romania SRL, care detinea aproximativ 43 de hectare de teren in nordul Bucurestiului, in zona Pipera-Tunari.

    Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar pe baza datelor din piata, terenul valoreaza in jur de 6,5 milioane de dolari.Impact Bucuresti a obtinut, in primul semestru, un profit net de 112 miliarde de lei (3,4 milioane dolari), fata de 102 miliarde de lei (3,1 milioane dolari) in perioada similara a anului 2002. In primele sase luni, compania a incheiat in aceasta perioada contracte pentru construirea de vile in valoare 7,3 milioane de dolari, comparativ cu 4,6 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut. Societatea estimeaza pentru 2003 un profit net de 185,5 miliarde de lei, in crestere cu 4,1 miliarde de lei fata de anul trecut.

    Firma este listata la Bursa de Valori Bucuresti din anul 1996, iar anul acesta Actionarii Impact au inregistrat una din cele mai mari castiguri de la Bursa, peste 100%. Societatea a distribuit de doua ori actiuni gratuite si a dat actionarilor drepul sa cumpere actiuni noi la un pret mult mai mic fata de cel inregistrat la Bursa. Capitalizarea bursiera a Impact este de 42 milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 septembrie 2003.

    mai mult

  • Antibiotice a intrat in afaceri cu ingrasaminte

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Situatia financiara dezastruoasa a sistemului sanitar romanesc nu a dat numai dureri de cap managerilor companiilor farmaceutice, ci si idei de afaceri noi, in care facturile mai sunt si platite.

    Unul din acesti manageri este Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, companie care a inceput anul acesta productia de ingrasaminte ecologice (biofertilizatori).

    Antibiotice a pus in functiune linia de productia a ingrasamintelor in urma cu cateva luni si a reusit sa inregistreze pana in prezent vanzari de aproximativ 300.000 de dolari pentru Azotofertil, primul produs Antibiotice in acest domeniu.

    Compania este in prezent singurul producator de biofertilizatori din Romania.

    'Ideea de afaceri ne-a venit in Ungaria, unde biofertilizatorii sunt utilizati pe scara larga, deoarece sunt ecologici iar folosirea lor aduce economiii de peste 50% comparativ cu ingrasamintele chimice. Afacerea este inca in stadiu incipient, vanzarile din primele luni de functionare fiind de 300 - 400 de tone. Produsul va castiga insa teren in Romania iar noi putem produce 50 de tone pe zi', a declarat Ioan Nani pentru Ziarul Financiar.

    O capacitate de productie a ingrasamintelor de 18.000 de tone pe an vanduta macar la jumatate ar aduce Antibiotice venituri suplimentare de cateva milioane de dolari in fiecare an.

    Antibiotice este al saselea jucator de pe piata romaneasca de medicamente, cu o cota de piata de 3,7 - 3,8% si o cifra de afaceri anuala de 36 - 38 milioane de dolari, in special din produse farmaceutice.

    Biofertilizatorii sunt substante obtinute prin biosinteza, care contin microorganisme ce ajuta plantele sa fixeze azotul din aer.

    'Inainte de a intra pe piata (Azotofertil este deja marca inregistrata Antibiotice) am realizat teste care au demonstrat ca folosirea produsului creste cu 15 - 40% randamentul unor tipuri de culturi agricole', afirma Nani.

    Antibiotice este singura mare companie de medicamente care se mai afla in proprietatea statului. Societatea este listata la Bursa de Valori, avand o capitalizare de aproximativ 20 de milioane de dolari.

    In prima jumatate a acestui an, Antibiotice a vandut medicamente de 19,17 milioane de dolari, in crestere cu 10% fata de aceiasi perioada a anului anterior. Performanta a fost umbrita insa de cresterea creantelor, care au ajuns la un nivel mai mare decat cel al cifrei de afaceri.

    Datoriile statului catre producatorii si furnizorii de medicamente depasesc in prezent 200 de milioane de dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 septembrie 2003.'

    mai mult

  • In octombrie, BERD si IFC vor cumpara actiunile BCR

    Curierul National   EBS  LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Saptamana viitoare, negocierile pentru vanzarea bancii intra in linie dreapta

    Pana la sfarsitul lunii, negocierile Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) cu International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi incheiate, a declarat, sambata, Ovidiu Musetescu, seful APAPS.

    “De marti vom incepe discutiile, urmand sa intram in linie dreapta cu negocierile cu BERD si IFC pentru vanzarea pachetelor de actiuni la BCR”, a spus Musetescu.

    In luna iulie, guvernul a modificat strategia de privatizare a bancii. S-a decis vanzarea a 25 la suta plus doua actiuni catre investitorii institutionali IFC (divizie a Bancii Mondiale) si BERD, prin negociere directa, statul avand posibilitatea rascumpararii partiale sau totale a actiunilor. Inca 51 la suta din actiuni urmeaza sa fie vandute prin negociere directa, cu selectie de oferte, catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici. Pretul minim nu trebuie sa fie mai mic decat cel platit pe actiune pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute BERD si IFC, conform Ordonantei 28/2003.

    Un pachet de pana la opt la suta din actiuni va putea fi vandut, prin negociere directa, asociatiei salariatilor, la un pret care nu va fi mai mic decat valoarea nominala a unei actiuni (10.000 de lei). In iunie, expertii BERD si IFC au finalizat analizarea informatiilor din camera de date a BCR, fiind pregatiti pentru inceperea negocierilor.

    BCR are active de 4,8 miliarde de dolari, aflandu-se pe locul 387 mondial intr-un clasament realizat de The Banker.

    Sursa: Curierul national, 15 septembrie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide