Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

07.12.2007

  • Ropharma SA pregateste fuziunea prin absorbtie cu alte trei societati farmaceutice

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Consiliile de Administratie ale societatilor Ropharma Brasov, Farmaceutica Aesculap Tg Mures, Medica Bacau si Global Pharmaceuticals Brasov au anuntat convocarea AGEA pentru data de 17 ianuarie 2008 in vederea aprobarii fuziunii celor patru societati. Fuziunea se va realiza prin absorbtie de catre Ropharma SA, in calitate de societate absorbanta.

    De asemenea, adunarile generale ale actionarilor vor trebui sa mai stabileasca efectuarea operatiunilor preliminare fuziunii precum inventarierea si evaluarea elementelor de activ si pasiv si mandatarea consiliilor de administratie cu intocmirea Proiectului de fuziune. Un alt punct pe ordinea de zi este stabilirea datei de 5 februarie 2008 ca data de inregistrare privind piata de capital. Efectele fuziunii urmeaza a se rasfrange asupra persoanelor care au calitatea de actionar la data de inregistrare.

    La adunarile generale ale actionarilor celor patru societati isi pot exercita dreptul de a participa toate persoanele care au calitatea de actionar la data de referinta de 21 decembrie 2007. In cazul in care la data de 17 ianuarie 2008 nu se intruneste cvorumul legal si statutar pentru a valida intrunirea, aceasta este convocata pentru a doua zi, 18 ianuarie 2008.

    Doua dintre cele patru societati care vor fuziona, respectiv Ropharma si Farmaceutica Aesculap, sunt tranzactionate pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

    Sursa: Bursa, 7 decembrie 2007

    mai mult

06.12.2007

  • Transgaz, parte a unei multinationale europene de transport al gazelor naturale

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TGN

    ___
    Transgaz Medias, compania nationala de transport a gazelor naturale, ar putea face parte dintr-o companie multinationala de transport al gazelor naturale in componenta careia s-ar regasi companiile de profil din Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia, Serbia si Ungaria.

    Initiativa a venit din partea grupului petrolier ungar MOL.

    'Noua companie ar avea una dintre cele mai mari retele de transport din Europa (27.000 km) si ar beneficia de o putere financiara mare pe pietele de capital international in scopul atragerii de fonduri prin intermediul carora sa fie finantate proiecte majore', spun reprezentantii MOL.

    Acestia apreciaza ca printr-o astfel de companie ar duce la o siguranta mai mare in ceea ce priveste aprovizionarea pietelor cu gaze naturale. Totodata, o astfel de companie ar avea o putere mai mare de negociere cu Rusia, principala resursa de alimentare a Europei Centrale si de Est.

    Reprezentantii MOL cred ca noua companie ar putea deveni parte a proiectului Nabucco, proiect care prevede construirea unei conducte care va transporta gaze naturale din Asia Centrala catre Europa tranzitand regiunea balcanica, cu obiectivul de a reduce dependenta blocului comunitar fata de Rusia. Conducta va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul de sosire fiind Austria.

    'Consultarile vor incepe la inceputul anului viitor si avem incredere ca noua entitate ar putea deveni operationala in 24 de luni', au declarat reprezentantii MOL. Comisia Europeana a salutat planul grupului ungar MOL, spunand ca o astfel de initiativa era de mult necesara, mai ales tinand cont de infrastructura invechita de transport a gazelor din Europa.

    Romania, prin intermediul Transgaz, ar beneficia prin participarea la acest proiect de posibilitatea finantarii proiectelor de interconectare cu tarile vecine, avand in vedere faptul ca deocamdata piata locala este izolata de pietele din regiune prin lipsa infrastructurii necesare.

    Cele mai cunoscute proiecte de interconexiune pe care Romania doreste sa le realizeze sunt conducta Arad-Szeged si Giurgiu-Ruse, proiecte care stagneaza de ceva ani buni.

    'Inca nu este nimic oficial, dar Transgaz vrea sa colaboreze cu companiile din zona', a afirmat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, citat de Mediafax.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 decembrie 2007'

    mai mult

  • Tender majoreaza capitalul companiei Prospectiuni

    Interesul Public   PRSN

    ___
    Prospectiuni Actionarii Prospectiuni Bucuresti, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 17,97 milioane lei (circa 5,3 milioane euro), la 71,9 milioane lei, si transferul titlurilor de pe piata Rasdaq la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Inainte de majorare, actiunile Prospectiuni vor fi splitate, operatiune prin care valoarea unui titlu va fi diminuata de la 2,5 lei la 0,1 lei. Astfel, numarul de actiuni va creste de la 21,57 milioane la 539,32 de milioane. Majorarea capitalului va fi realizata prin emiterea a 179,77 milioane de actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei pe titlu. Astfel, la fiecare trei titluri detinute, un actionar va putea subscrie o unitate, la un pret de emisiune de 0,1 lei.

    Sursa: Interesul Public, 6 decembrie 2007

    mai mult

  • Biofarm Bucuresti si-a majorat capitalul la 97,75 milioane lei

    DailyBusiness.ro   BIO

    ___
    Compania Biofarm Bucuresti (BIO) si-a majorat capitalul social cu 66,6%, la 97,755 milioane lei (27,7 milioane euro). Actionarii au subscris 90,43% din titlurile emise pentru aportul in numerar, iar statul a participat cu aport in natura.

    Pentru majorarea cu aport in numerar au fost emise 427,21 milioane actiuni, astfel ca in urma subscrierii a 90,43% din acestea, restul de 40,87 milioane actiuni vor fi anulate.

    Actionarii producatorului de medicamente au subscris 386,34 milioane actiuni, aducand un aport in bani de 38,63 milioane lei, iar statul a primit 4,33 milioane actiuni, in suma de 433.150 lei, in schimbul terenului pe care l-a cedat companiei.

    Inaintea majorarii, SIF5 Oltenia controla 15,09%, SIF 2 Moldova avea 10,78%, SIF 1 Banat Crisana detinea 10%, iar Dumitru Tudor, Elena Rada Constantinescu si Bogdan Andrei Tudor aveau impreuna 8,42%.

    Compania are o capitalizare de 552,32 milioane lei (156,56 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,565 lei, stabilita in data de 4 decembrie, fiind inferioara celei dinaintea aprobarii majorarii, din data de 18 septembrie, de 560,47 milioane lei.

    Sursa: Daily Business, 6 decembrie 2007

    mai mult

  • Aviz pentru Ford in cateva saptamani

    Business Standard   

    ___
    Comisia Europeana (CE) va aviza favorabil, in urmatoarele cateva saptamani, preluarea Automobile Craiova de catre Ford, a declarat Ingvar Sviggum, vicepresedintele Ford, insarcinat cu vanzarile pe zona Europa, citat de Reuters. Autoritatile de la Bruxelles au initiat o investigatie, pe baza informatiilor din presa, prin care verifica daca anularea datoriilor si impunerea unor conditii la privatizarea Automobile Craiova reprezinta un ajutor de stat.

    Decizia de deschidere a investigatiei a fost transmisa autoritatilor romane la 10 octombrie. Purtatorul de cuvant al Ford of Europe, Tom Malcolm, a declarat, in aceasta saptamana, ca investigatia CE ar putea obliga Ford sa amane productia unui nou model de automobil mic in . Finalizarea acordului privind preluarea Automobile Craiova de catre Ford ar fi urmat sa aiba loc la 30 ianuarie 2008. “Investigatia va intarzia preluarea oficiala”, a mai spus Malcolm. Ford a fost singurul ofertant pentru Automobile Craiova, dupa ce General Motors a decis, in ultimul moment, sa nu depuna o oferta. Ford a preluat actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova - reprezentand 72,4% din capital - pentru 57 milioane de euro, angajandu-se la investitii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea fabricii.

    Sursa: Business Standard, 6 decembrie 2007

    mai mult

  • Viromet Victoria a preluat puii Nitramoniei Fagaras

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Omul de afaceri Ioan Niculae detine, astfel, cele mai importante combinate brasovene de produse chimice

    Omul de afaceri Ioan Niculae a castigat, ieri, prin intermediul combinatului Viromet Victoria, licitatia organizata pentru vanzarea activelor celor cinci companii de pe platforma Nitramonia Fagaras. Pretul cu care a fost castigata licitatia este de 33,09 de milioane de lei (suma care contine si TVA), pret care este mai mic cu 20% decat cel de pornire al licitatiei. Viromet Victoria este una din companiile din grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

    La licitatie s-au inscris, in cele din urma, doua firme - Viromet Victoria si GA-PRO-CO Chemicals Savinesti, motiv pentru care licitatia a putut avea loc. Compania din Savinesti este administrata de Emil Dan Anghel, unul dintre partenerii de afaceri ai miliardarului prahovean, potrivit presei.

    A doua tentativa de preluare a activelor

    Ioan Niculae a castigat in luna februarie a acestui an licitatia pentru achizitia fluxului viabil al Nitrofertilizer, oferind suma de 34 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Ulterior, insa, din cauza faptului ca anumite bunuri ale societatii erau gajate pentru acoperirea unor creante, tranzactia nu a mai avut loc, Niculae ramanand si fara garantia de participare la licitatie. Omul de afaceri prahovean ameninta cu pornirea unui proces impotriva Autoritatii pentru valorificarea Activelor Statului.

    Societatea Viromet Victoria are un capital social de 47,2 de milioane de lei, controlat de Interagro, care detine 83,78% din titluri si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - aproape 5%. Combinatul din Victoria a inregistrat in primele noua luni ale acestui an pierderi de 11,9 milioane de lei, in timp ce veniturile au fost de 77,59 milioane de lei.

    AVAS, actionarul majoritar al celor cinci societati de pe platforma Nitramonia, a desemnat, in luna octombrie, firma Euroconsult Arad ca lichidator al Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans, dupa ce a decis lichidarea voluntara a acestora pe 17 august.

    Valoarea activelor imobilizate a celor cinci firme era, la 31 iulie, era de 35,25 milioane lei, iar valoarea datoriilor era de 83,36 milioane de lei.

    Adjudecate de la prima licitatie

    Pretul de pornire al licitatiei de ieri a fost de 34,764 milioane de lei, suma care nu contine TVA. In cazul in care ieri nu s-ar fi adjudecat activele, o noua licitatie era programata pe 21 decembrie, cu doua modalitati de vanzare a activelor - in prima faza se va incerca din nou vanzarea in bloc a activelor, la un pret cu 20% mai mic, iar daca nici asa nu ar fi fost investitori interesati, lichidatorul urma sa imparta activele in doua fluxuri functionale - grupa azot si grupa exploziv.

    Sursa: Bursa, 6 decembrie 2007

    mai mult

05.12.2007

  • Flamingo va rascumpara actiuni proprii la pretul de 0,378 lei/unitate

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Conducerea retailerului IT si de electrocasnice Flamingo International a stabilit un pret de rascumparare de 0,378 lei/titlu pentru un numar de 2,2 milioane de actiuni, reprezentand 0,28% din capitalul social, care vor fi alocate salariatilor in cadrul unui program de fidelizare derulat in 2007. Actiunea Flamingo a inchis sedinta de ieri la un pret de 0,345 lei. Compania va aloca salariatilor titluri gratuite prin doua programe. In prima faza, compania va distribui, gratuit, maxim 2,2 milioane de titluri, respectiv 0,28% din capitalul social, iar in a doua etapa va oferi salariatilor, ca optiuni de achizitie de actiuni, 5,5 milioane de titluri. In cadrul primului program, denumit 'Share Repurchase Program 2007', firma va distribui actionarilor 2,2 milioane de titluri, la un pret de 0,378 lei pe unitate, reprezentand cotatia medie lunara de inchidere din luna mai, valoarea totala a a pachetului fiind de 831.600 lei. De asemenea, 5,5 milioane de titluri, reprezentand 0,5% din capitalul social, vor fi oferite salariatilor ca optiuni de achizitie de actiuni, prin programul 'Share Options Plan 2007-2010'. Pretul de rascumparare al acestor actiuni va fi stabilit anual de catre Consiliul de Administratie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 decembrie 2007

    '

    mai mult

  • Farmaceutica Remedia, vanzari de 25 mil. euro la zece luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RMAH

    ___
    Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), companie care se ocupa cu comertul produselor farmaceutice, a realizat in primele noua luni ale anului vanzari de peste 22 mil. euro (78 mil. lei), cu o medie lunara de 2,47 mil. euro (8,66 mil. lei). Conform raportului emis de companie, vanzarile de pe octombrie s-au ridicat 3,42 mil. euro (12 mil. lei). Vanzarile companiei vor cunoaste o crestere de peste 171.000 de euro (0,6 mil. lei) lunar, in urma deschiderii depozitului de medicamente din Pitesti. Noul depozit, al optulea detinut de societate, va deveni un centru de livrare pentru 200 de noi clienti din judetele Prahova, Dambovita si Arges.

    Actionarii companiei mai au timp pana pe 7 decembrie sa ia parte la majorarea de capital desfasurata de companie. Farmaceutica si-a propus sa stranga de la actionari circa 2,72 mil. euro (9,55 mil. lei), prin emisiunea a 95,48 milioane de actiuni, la un pret de 0,1 lei/actiune. Fiecare actionar poate suscrie noua actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. Compania este detinuta in proportie de 66% de Valentin Tarus.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 decembrie 2007

    mai mult

  • Ceramica Iasi si-a marit capitalul de 6,68 ori, dupa subscrierea a 95% din titlurile emise

    Wall-Street.ro   

    ___
    Producatorul de caramizi si tigle Ceramica Iasi (CERE) si-a majorat capitalul social cu 46,35 milioane lei, la 54,15 milioane lei, dupa ce actionarii au subscris prin aport in numerar 94,66% din titlurile emise in vederea majorarii.

    Din cele 97,23 milioane actiuni emise in vederea majorarii, actionarii au subcris 92,7 milioane actiuni, in urma unui aport in numerar de 46,35 milioane lei. Banii atrasi de la actionari vor fi folositi pentru investitiile in marirea capacitatii de productie.

    In urma majorarii, Ceramica Iasi are un capital social de 54,51 milioane lei, divizat in 109,02 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei.

    Actionarul majoritar al Ceramica Iasi este Advent International, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de pe piata romaneasca, ce controleazat 66% din pachetul total de actiuni, prin intermediul Eurobrick International BV, incepand din luna iulie 2007, prin preluarea detinerii de la asociatia salariatilor companiei. Printre actionarii Ceramica Iasi figureaza si SIF Moldova, cu o detinere de peste 3,8%.

    Producatorul de caramizi si tigle Ceramica Iasi (CERE) a afisat in primele noua luni din 2007 un profit net de 11 milioane lei (3,27 milioane euro), dublu fata de cel din aceeasi perioada din 2006, pe fondul cresterii cu 20,4% a cifrei de afaceri, pana la 36,2 milioane lei (10,8 milioane euro.

    Compania are o capitalizare de 332,51 milioane lei (94,26 milioane euro), aferenta cotatiei de 3,05 lei, inregistrata in sedinta din 4 decembrie. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.

    Sursa: Wall-Street, 5 decembrie 2007

    mai mult

  • Bursa din Sibiu vrea zece IPO pana in aprilie

    Business Standard   

    ___
    Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri vizeaza, pentru 2008, un numar de zece listari pe piata spot de la Sibiu si dublarea lichiditatii din 2007, conform presedintelui operatorului de la Sibiu, Teodor Ancuta.

    “Avem un numar de zece companii care s-au aratat interesate de listarea la Bursa din Sibiu, pe platforma poloneza. Niciuna dintre cele zece companii nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar domeniile in care acestea activeaza sunt textil, farmaceutic si servicii”, a declarat Teodor Ancuta pentru Business Standard.

    Intr-un interviu acordat Business Standard, in luna octombrie, Ancuta a declarat ca intermediarii de pe piata de actiuni de la Sibiu vor fi comuni cu cei ai bursei poloneze. Astfel, brokerii care tranzactioneaza la BMFMS vor avea acces la segmentul lor, iar intermediarii polonezi vor putea tranzactiona actiuni romanesti, in mod automat. Presedintele bursei vizeaza si listarile companiilor de stat, care se listau pana acum la Bursa de Valori Bucuresti.

    “Pentru companiile de stat, care vor fi listate in perioada urmatoare pe bursa, statul va trebui sa faca o licitatie, pentru ca de acum vor fi doi operatori bursieri”, a mai spus Ancuta.

    Bursa de Valori din Varsovia, care a preluat recent 1,8% din actiunile Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu si intentioneaza ca in perioada urmatoare sa preia controlul la Sibiu. “Cel mai probabil, in luna ianuarie, bursa poloneza va cumpara participatiile la BMFMS de la actualii actionari si va prelua controlul”, a mai spus Ancuta.

    Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a primit ieri avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru lansarea formatorilor de piata (market-makers). Operatorul bursier intentioneaza si introducerea custozilor si schimbarea politicii de comisioane.

    “Market-makerii de pe Bursa de la Sibiu vor fi Broker Cluj, Banca Carpatica, BCR si WBS, insa mai sunt si alti intermediari care s-au aratat interesati. Acestia vor fi formatori de piata atat pe derivatele care au drept suport valute, cat si pe cele pe actiuni. Cred ca introducerea primilor market-makeri in piata autohtona de capital de catre Bursa din Sibiu demonstreaza interesul si eforturile pe care institutia noastra le face pentru dezvoltarea pietei si aducerea ei la standardele pietelor internationale, unde market-maker-ul este o prezenta obisnuita.

    Rolul sau este sa asigure lichiditatea pe anumite tipuri de contracte, castigand in special din diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare”, precizeaza Ancuta.

    Market-maker-ul reprezinta un participant individual, care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.

    Aviz
    Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a primit ieri avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru lansarea formatorilor de piata (market-makers)

    ‘Avem un numar de zece companii care s-au aratat interesate de listarea la Bursa din Sibiu, pe platforma poloneza Teodor Ancuta presedinte bmfm Sibiu

    Sursa: Business Standard, 5 decembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide