Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.12.2007

  • Contabilitatea majoreaza costurile de auditare ale SIF-urilor

    Business Standard   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Societatile de investitii financiare (SIF) vor intocmi rapoartele anuale consolidate pe 2007 tinand seama si de rezultatele companiilor din portofoliu, ceea ce sigur va duce la cresterea cheltuielilor de auditare, potrivit oficialilor SIF-urilor. Acestea acopera peste 12% din capitalizarea de 23 miliarde euro a pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Oficialii SIF-urilor cred ca vor trebui sa plateasca mai mult auditorii, in functie si de felul in care acestia vor aborda procesul de consolidare a rezultatelor SIF-urilor cu cele ale companiilor la care au participatii. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus luni ca rapoartele anuale ale SIF-urilor sa fie realizate in forma consolidata incepand cu 2007, “in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de Uniunea Europeana”.

    “Costurile auditarii ar putea creste de la cateva zeci de mii de euro, in mod normal, la cateva sute de mii de euro. Este firesc ca auditorul nostru sa nu semneze consolidarea pana cand nu va audita si firmele in cauza. Standardele prevad consolidarea cu acele companii care au o influenta notabila asupra rezultatelor noastre, deci auditorul nostru are un cuvant important de spus asupra includerii unor companii sau a altora”, a declarat pentru Business Standard Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.

    SIF-urile detin pachete de actiuni foarte diferite la cele circa 1.400 de companii, de la cateva procente pana la aproape 90%, si nu este foarte sigur care sunt companiile eligibile pentru consolidare. “Auditarea va costa mai mult cu 20%. Consolidarea este o auditare unitara, astfel incat companiile din portofoliu vor fi analizate si de auditorul nostru”, a spus Florian Buzatu, director al SIF Oltenia. Oficialul SIF Oltenia considera ca se vor consolida companiile la care SIF detine mai mult de 20% din actiuni. “Trebuie sa stim ce firme vom consolida, ca sa putem face estimari. CNVM ar trebui sa stabileasca dimensiunea detinerii la o firma care o face eligibila pentru consolidare. Vom raporta rezultatele neconsolidate in primavara si, probabil, in august pe cele consolidate”, a declarat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. “Este posibil ca societatile mai mici, care nu sunt la Bursa, sa influenteze negativ rezultatele consolidate, in timp ce societatile cotate sa aiba un efect pozitiv”, a adaugat Florian Buzatu.

    ‘Auditorii SIF vor dori sa analizeze si companiile din portofoliul nostru Petre Szel presedinte SIF muntenia

    Sursa: Business Standard, 05 decembrie 2007

    mai mult

04.12.2007

  • Strainii au cumparat obligatiuni BEI de 44 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Investitori institutionali straini au cumparat ieri obligatiuni ale Bancii Europene de Investitii denominate in lei (EIB14) in valoare de 153 mil. lei (43,8 mil. euro), vanzatorii fiind investitori institutionali locali care au subscris obligatiunile in oferta derulata in luna mai, potrivit informatiilor din piata.

    Acestea sunt cele mai mari tranzactii cu obligatiuni derulate pana acum pe Bursa de Valori.

    Prin cele doua tranzactii de ieri s-au transferat 1,47 milioane de obligatiuni reprezentand peste 49% din totalul obligatiunilor BEI, pretul de tranzactionare fiind de 100 lei/obligatiune, acelasi ca si pretul de subscriere din oferta.

    Tranzactiile au fost intermediate de ABN Amro Securities, societatea de brokeraj a grupului ABN Amro, care a intermediat oferta de obligatiuni a BEI derulata la sfarsitul lunii aprilie.

    Intrarea investitorilor straini pe obligatiuni in lei ar putea sugera ca acestia mizeaza pe o stabilizare a cursului leu/euro sau chiar pe o reluare a aprecierii leului fata de moneda europeana dupa ce moneda locala a pierdut in ultimele luni peste 10% fata de euro. Cresterea economica peste asteptari din trimestrul al treilea ar putea contrabalansa stirile macroeconomice preponderent negative din ultimele luni contribuind la revenirea leului.

    Obligatiunile BEI ofera o dobanda fixa de 7% pe an platibila anual in luna mai. Scadenta obligatiunilor este in mai 2014.

    Emisiunea de obligatiuni de 300 mil. lei (circa 90 mil. euro) lansata de Banca Europeana de Investitii (BEI) pe piata romaneasca de capital a fost subscrisa in principal de investitori institutionali locali, doar 13% dintre obligatiuni fiind subscrise de investitori straini, potrivit datelor publicate la inchiderea ofertei de BEI si ABN Amro. Emisiunea a fost subscrisa in proportie de 64% de banci, 29% de societati de asigurare, 5% de corporatii si aproape 1,5% de fonduri de investitii si societati de administrare a investitiilor.

    Oferta s-a derulat in perioada 26 aprilie-4 mai si a fost suprasubscrisa, astfel ca BEI a decis majorarea ofertei de la 150 mil. lei la valoarea maxima, de 300 mil. lei. Obligatiunile BEI au inceput sa fie tranzactionate pe Bursa in luna iunie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 decembrie 2007

    mai mult

  • Finantele emit de Sarbatori titluri de stat in valoare de 1,5 miliarde lei

    Interesul Public   

    ___
    Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intentioneaza sa emita, in luna decembrie, titluri de stat in valoare de 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei ca obligatiuni, iar diferenta sub forma de certificate de trezorerie. MEF a comunicat ca licitatiile pentru obligatiuni au fost programate pentru 6 si 20 decembrie, valoarea fiecarei emisiuni urmand sa fie de 600 milioane lei. Maturitatea primei emisiuni este de trei ani, iar cuponul de 6%, in timp ce a doua emisiune are scadenta la zece ani si dobanda de 6,75%. Pentru certificatele de trezorerie va fi organizata o singura licitatie, in 12 decembrie, emisiunea fiind in valoare de 300 milioane lei. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie este de 10.000 lei, iar scadenta este de 364 de zile. MEF a anuntat ca intentioneaza sa realizeze, in trimestrul patru, emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de tip benchmark in suma de 4,2 miliarde lei, de 1,6 ori peste valoarea anuntata pentru trimestrul anterior.

    Sursa: Interesul Public, 4 decembrie 2007

    mai mult

  • Antibiotice, privatizare cu reactii adverse

    Evenimentul Zilei   ATB

    ___
    Tipul de licitatie ales de guvern pentru privatizarea profitabilei companii pune sub semnul intrebarii cele 120 de medicamente din portofoliu.

    Actionarii minoritari, potentialii investitori si salariatii contesta metoda aleasa de guvern pentru a vinde Antibiotice Iasi: licitatie cu strigare.

    Motivatia guvernului este una singura - obtinerea unui pret cat mai mare si evitarea unei anchete a Comisiei Europene pentru un presupus ajutor de stat.

    Pericolele care pandesc cea mai valoroasa companie ramasa in proprietatea statului ar putea veni din faptul ca poate ajunge pe mana unui investitor care nu mai este obligat sa continue activitatea sau sa pastreze numarul de salariati.

    In urma licitatiei cu strigare, Antibiotice va ajunge la „cine da mai mult”. Maine, AVAS ar putea primi raportul privind evaluarea companiei de la consultantul AT Kearney, iar in baza acestuia vor fi stabilite pretul de pornire a licitatiei si conditiile de participare.

    Guvernul decide singur
    Statul detine 53% din actiunile Antibiotice Iasi, iar SIF Oltenia (10,09%), investitori privati (6,16%) si fondul de investitii cipriot Broadhurst Investment (5,21%) sunt actionari minoritari.

    Potrivit reprezentantilor SIF Oltenia, AVAS a luat o decizie „unilaterala” cand a ales privatizarea prin licitatie si nu i-a consultat. Teodor Ciurezu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie si director general adjunct al SIF Oltenia, ne-a spus ca „ei sunt proprietarii (AVAS - n.r.) si probabil asa au considerat ca pot valorifica participatia lor”.

    Cu toate acestea, „este dificil pentru societate deoarece, prin alta metoda de privatizare, putea fi ales un investitor cu experienta care sa aduca investitii”. Ciurezu spune ca prin metoda aleasa de guvern, „orice persoana, cu oricare profil de activitate, poate prelua compania si poate urmari doar o speculatie a valorii ei”.

    Reprezentantii SIF Oltenia spun ca este posibil sa participe impreuna cu un consortiu la aceasta licitatie. Anul trecut, una dintre scrisorile de intentie pentru preluarea Antibiotice (din cele peste 30 depuse la AVAS) venea de la un consortiu format din Biofarm Bucuresti, SIF Oltenia (si alte doua SIF-uri), Broker Cluj si omul de afaceri Dumitru Tudor.

    Investitorii se gandesc de doua ori
    Totusi, investitorii care au curtat in trecut Antibiotice incep sa se razgandeasca cand vine vorba despre participarea la licitatie. „AVAS vrea sa obtina din privatizarea asta cat mai multi bani, iar noi nu vom mai participa pentru ca nu avem potential pentru asa o firma”, a spus Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, care sustine privatizarea cu un investitor strategic.

    Omul de afaceri Dumitru Tudor, investitor pe Bursa si pe piata imobiliara, ne-a spus ca a trecut deja prea mult timp de la lansarea la privatizare a societatii (din 2000 - n.r.) si acesta poate fi un motiv pentru care s-a ales aceasta metoda. „Licitatia cu strigare este proprie unor produse simple, dar aici este vorba despre tehnologii, terenuri, portofoliu de produse”, spune Dumitru Tudor.

    Medicamente imobiliare
    Toate privatizarile pe care le-a facut statul in ultimii doi ani au fost banuite ca stau in vizorul speculantilor imobiliari. Nici Antibiotice nu scapa de imaginea unei afaceri care poate fi exploatata si prin terenul fabricii.

    Dumitru Tudor spune ca „ar putea veni unii care sa liciteze doar terenul”, iar Vasile Stanga, liderul de sindicat de la Antibiotice, este de parere ca valoarea societatii depaseste 300 de milioane de euro (valoare data, anul trecut, de actiunile companiei listate pe piata de capital - n.r.), la care se adauga atractivitatea celor 50 de hectare de teren.

    Stanga crede ca aceasta metoda de privatizare este proprie societatilor aflate in procedura de lichidare sau care sunt neatractive, or, situatia Antibiotice nu este nici pe departe asta.

    AVAS: „Va veni un investitor serios”
    Raspunsul dat de AVAS este unul foarte increzator: „Viitorul Antibiotice este cert: va fi cumparata de un investitor interesat sa dezvolte societatea si sa creasca si mai mult marja de profit. Suntem siguri ca va fi vorba despre un investitor serios: Antibiotice Iasi, ca afacere, valoreaza mult mai mult decat daca s-ar vinde activele sale bucata cu bucata. Niciun investitor nu ar cumpara Antibiotice pentru asa-zisul „tun imobiliar”, cand ar obtine mult mai multi bani din profitul societatii”.

    Scenariul potrivit caruia Antibiotice ar urma sa fie cumparata doar pentru terenuri e respins de avocatul Dragos Radu, specialist in privatizari al casei de avocatura RTPR. „Daca, ulterior vanzarii prin licitatie, investitorul ar inten-tiona sa instraineze active din societate, aceste miscari ar trebui raportate pietei reglementate, intrucat societatea este listata si ar avea probabil opozitie din partea investitorilor minoritari”.

    CARTE DE VIZITA

    Antibiotice in cifre
    > Antibiotice a avut in 2006 un profit de 24 milioane lei (6,8 milioane euro), iar pentru acest an este previzionat un profit de 30 milioane lei (8,5 milioane euro)

    > Ocupa (in functie de vanzari) locul 9 in clasamentul companiilor farmaceutice, cu o cota de piata de 3,1%

    > Este singurul producator roman de medicamente in topul celor mai mari 10 jucatori din industria farmaceutica locala si concureaza cu nume mari ca GlaxoSmithKlein, La Roche, Zentiva sau Ranbaxy

    > Intre primele 20 cele mai mari companii farmaceutice de la noi mai este prezenta o singura companie romaneasca, Labormed

    > Are un portofoliu de 120 de medicamente, din 11 arii terapeutice, are o pozitie dominanta pe categorii ca injectabilele antiinfectioase, supozitoare si unguente

    > Este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. O actiune ATB valora ieri 0,1 lei, in crestere cu 3,5% fata de sedinta de vineri.

    CONCURENTA
    Cu reprezentante in Rusia si SUA, Antibiotice poate ramane in Romania

    Din cele 20 de scrisori de intentie pentru preluarea Antibiotice, care au fost depuse la sediul AVAS, aproape jumatate vin din partea firmelor romanesti. Surse din AVAS ne-au spus ca aceste firme sunt: Ozone Laboratories, Capital Advisers Limited, Montero, Enterprise Investors, Eurocif Export Import Trade, Polisano, Consultanta si investitii Financiare, Rocen International Investment si Asociatia Salariatilor Antibiotice. Lor li se adauga Partners in Life Science, HSBC Bank Pic and Capital Adviser Limited, Abolon Ltd., din Marea Britanie, Acic Fine Chemicals INC din Canada, Liaoning Thianhe Fine Chemi (China), Romania Reconstruction Cyprus Ltd. (Cipru), Euro-Phoenix din Ungaria, Melina Unternehmensberatungs&Beteiligungs Gmbh (Austria), Pramac SPA (Italia), International Finance Corporation (Turcia) si Reconstruction Capital II Limited (Insulele Cayman).

    Licitatia ar putea fi adjudecata de un jucator din Romania, daca luam in calcul interesul mare in randul firmelor autohtone. Ioan Nani, directorul Antibiotice, spunea in 2006 ca pentru pachetul de 53% detinut de stat la Antibiotice cifrele se pot obtine intre 200 si 300 milioane de euro, pentru ca saptamana aceasta sa spuna ca statul poate obtine cel putin 150 de milioane de euro.

    ALTERNATIVA
    Bursa, o varianta transparenta

    Oferta publica de vanzare ar fi putut fi o alternativa mai transparenta la practicile curente de privatizare, opineaza avocatul Dragos Radu, de la RTPR, care a fost implicat in privatizarea BCR si a Electrica Muntenia Sud.

    „Consider ca ar fi fost nimerit sa se foloseasca instrumente specifice pietei de capital, de exemplu - oferta publica de vanzare, care ar fi adus transparenta in plus acestei operatiuni. Prin metoda aleasa, ne-am putea supune in continuare criticilor Comisiei Europene”. Autoritatile nu au facut pana acum tranzactii „de anvergura” prin licitatie cu strigare, explica avocatul. Vanzarea activelor SC Neptun SA, a SC Olimp Estival 2002 SA, a activelor Tractorul Brasov, a Admet Galati, a societatilor din agricultura, sunt cateva astfel de exemple.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 4 decembrie 2007

    mai mult

  • SIF3 isi pregateste portofoliul de listare

    Business Standard   SIF3

    ___
    Societatea de investitii financiare Transilvania intentioneaza sa concentreze companiile din turism si leasing pe care le are in portofoliu, in patru companii, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, conform declaratiei presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala.

    “Sub brandul Aro Palace vom consolida toate companiile din portofoliul nostru, aflate in capitalele de judet si care sunt potrivite pentru turismul de afaceri si cel de tranzit. Operatiunea va incepe dupa listarea Aro Palace”, a declarat pentru Business Standard Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (simbol bursier SIF3). Procese de fuziune asemanatoare vor suferi si companiile balneare si cu profil “spa”, care se vor concentra sub sigla Turism Felix (TUFE), in timp ce companiile de pe litoral vor fi absorbite de THR Marea Neagra (EFO). TUFE si EFO sunt listate la BVB si au capitalizari de 127, respectiv 110 milioane de euro. Pe de alta parte, este planuita si fuziunea dintre Transilvania Leasing si Bianca Leasing, in care SIF3 este actionar majoritar, dupa ce Transilvania Leasing va fi, de asemenea, listata la BVB.

    “Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa semnam contractele cu brokerii, privind ofertele publice initiale si listarea Aro Palace si Transilvania Leasing, astfel incat intermediarii sa se apuce, inca din primele zile ale lunii ianuarie, de documentatia necesara. Cel mai important lucru este sa se stabileasca cel mai potrivit pret si cea mai buna perioada pentru ofertele publice, astfel incat acestea sa aiba succes”, a adaugat Mihai Fercala.

    Fuziunea companiilor de turism de afaceri si tranzit va fi, totusi, pusa in dificultate, daca nu vor fi rezolvate unele probleme cu actionarii minoritari, care au dat in judecata, de pilda, THR Prahova, pentru ca li s-ar fi refuzat dreptul de subscriere in cadrul unei majorari de capital.

    Pe de alta parte, este planuita si fuziunea dintre Transilvania Leasing si Bianca Leasing, in care SIF3 este actionar majoritar, dupa ce Transilvania Leasing va fi fost, de asemenea, listata la BVB. Listarile Aro Palace si Transilvania Leasing au fost initial planuite pentru anul acesta. Primele intentii anuntate vizau oferta unor pachete de cate 20-25% dintre actiunile companiilor respective. Pentru Aro Palace era estimata o cerere de circa zece milioane de euro.

    SIF3 a subscris actiuni in valoare de 29,54 milioane de lei (8,92 milioane de euro), in cadrul ultimelor majorari de capital social deja derulate la Aro Palace, Transilvania Leasing IFN, Orizont Turism si Grup Bianca Leasing IFN, potrivit NewsIn.

    Astfel, SIF3 a investit 8,64 milioane de lei (circa 2,5 milioane de euro) la Aro Palace, unde detine 86% dintre actiunile companiei. SIF3 are 58,49% dintre actiuni la Transilvania Leasing IFN Brasov si a cumparat de 5,85 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro) actiuni din majorarea de capital a companiei. La Transilvania Leasing mai sunt actionari SIF Muntenia (32,25%), omul de afaceri Barbu Alexandru Ovidiu (2,7%), ARDAF (1,48%), Raiffeisen Bank (1,2%).

    Cea mai mare valoare injectata de SIF Transilvania in companiile turistice a fost la compania hoteliera Orizont Turism Predeal (simbol bursier ORTU) - 13,2 milioane de lei (circa patru milioane de euro). SIF Transilvania are 97,31% dintre actiunile Orizont Turism Predeal.

    In domeniul leasinguluui, SIF Transilvania a mai investit 1,85 milioane de lei (peste jumatate de milion de euro) in actiunile emise pentru majorarea de capital a Grupului Bianca Leasing IFN, la care SIF Transilvania are 56,78% din totalul titlurilor.

    Listare

    Listarile Aro Palace si Transilvania Leasing au fost initial planuite pentru anul acesta.

    ‘Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa semnam contractele cu brokerii, privind ofertele publice initiale Mihai Fercala prededinte SIF transilvania

    Sursa: Business Standard, 4 decembrie 2007

    mai mult

  • Viromet vrea sa cumpere Nitramonia Fagaras

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Ioan Niculae va participa la licitatia pentru vanzarea activelor celor cinci societati de pe platforma combinatului chimic Nitramonia Fagaras cu compania Viromet Victoria, pe care o controleaza prin grupul Interagro. Actionarii Viromet Victoria vor aproba in sedinta din 14 decembrie participarea la licitatie, dupa cum se arata intr-un comunicat remis Rasdaq. Totusi, prima licitatie pentru vanzarea activelor celor cinci societati - Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitroservice, Nitrocontrol si Nitrotrans - va avea loc inainte de AGA Viromet, adica pe 5 decembrie, pretul de pornire fiind de 41,4 milioane de lei, suma im care este inclus si TVA. Cea de-a doua licitatie, in cazul in care la prima nu se vor adjudeca activele, va avea loc pe 20 decembrie, cu separarea celor doua fluxuri - azot si exploziv.

    Ioan Niculae a castigat in luna februarie a acestui an licitatia pentru achizitia fluxului viabil al Nitrofertilizer, oferind suma de 34 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Ulterior, insa, din cauza faptului ca anumite bunuri ale societatii erau gajate pentru acoperirea unor creante, tranzactia nu a mai avut loc, Niculae ramanand si fara garantia de participare la licitatie. Omul de afaceri prahovean ameninta cu pornirea unui proces impotriva Autoritatii pentru valorificarea Activelor Statului.

    Societatea Viromet Victoria are un capital social de 47,2 de milioane de lei, controlat de Interagro, care detine 83,78% din titluri si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - aproape 5%. Combinatul din Victoria a inregistrat in primele noua luni ale acestui an pierderi de 11,9 milioane de lei, in timp ce veniturile au fost de 77,59 milioane de lei.

    AVAS, actionarul majoritar al celor cinci societati de pe platforma Nitramonia, a desemnat, in luna octombrie, firma Euroconsult Arad ca lichidator al Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans, dupa ce a decis lichidarea voluntara a acestora pe 17 august.

    Valoarea activelor imobilizate a celor cinci firme era, la 31 iulie, era de 35,25 milioane lei, iar valoarea datoriilor era de 83,36 milioane de lei.

    Sursa: Bursa, 4 decembrie 2007

    mai mult

03.12.2007

  • Actionarii Avicola Buzau discuta un credit de 15 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de preparate din carne de pasare Avicola Buzau, controlat de grupul de firme Aaylex Trading, intentioneaza sa contracteze anul viitor credite in valoare de peste 50 de milioane de lei (circa 15 mil. euro), pentru a putea sustine investitiile in productie planificate pentru anul 2008, potrivit unui raport remis pietei Rasdaq de catre actionarii companiei.

    Astfel, compania ar putea contracta in 2008 credite in valoare de maximum 42 milioane lei (12 milioane euro), pentru operatiunile de productie, si linii de credit de sase milioane lei si trei milioane euro pentru activitatea curenta.

    Avicola Buzau a derulat anul acesta investitii de 4,2 milioane de euro pentru construirea unei noi ferme de pui in judetul Buzau.

    Actionarii companiei au declarat anul acesta ca intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani in cresterea capacitatii de abatorizare a fabricii detinute de Avicola Buzau, de la 10.000 de tone de carne anual, capacitatea pe care unitatea o avea la finele anului trecut, pana la 30.000 de tone.

    Avicola Buzau a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de circa 69 de milioane lei (21,5 mil. euro), in crestere cu aproape 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si pierderi de aproape 165.000 lei, comparativ cu un profit de peste 55.800 lei inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie 2006. Cu toate acestea, reprezentantii companeiei estimeaza finalizarea acestui an pe profit, pe fondul cresterii preturilor materiilor prime.

    In ceea ce priveste productia de carne de pasare, compania a realizat in primele noua luni ale acestui an o crestere de 15% fata de 2006, datorata unei mai bune eficientizari a activitatii de productie in ferme.

    Aaylex Trading, companie din al carei actionariat fac parte Bogdan Stanca, Viorel Gavril Fetinca si Bogdan Gruia, detine 66,06% din actiunile producatorului de carne de pasare Avicola Buzau. Din afacerile totale inregistrate anul trecut de Aaylex, 80,2 de mil. de lei (22,7 mil. euro) au fost obtinute de Avicola Buzau, in scadere cu 15% fata de 2005 cand obtinea 92,5 mil. lei (25,5 mil. euro). Scaderea a fost resimtita si in profit, care s-a diminuat de aproximativ opt ori in 2006 comparativ cu anul precedent, de la 7,9 mil. lei pana la 900.000 de lei.

    Principalii competitori ai companiei Avicola Buzau din piata interna a carnii de pui sunt Agricola International Bacau, Agrisol International, Avicola Calarasi si Transavia Alba-Iulia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 decembrie 2007

    mai mult

  • Prefab si-ar putea dubla capitalul social

    Interesul Public   PREH

    ___
    Producatorului de materiale de constructii Prefab SA Bucuresti (PREH) intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 12,24 milioane lei, prin aport in numerar, pana la 24,7 milioane lei, pentru dezvoltarea capacitatii de productie si modernizare. Pentru majorarea de capital, compania ar putea emite 24,7 milioane actiuni, la o valoare nominala de 0,50 lei si o prima de emisiune de 0,50 lei/titlu.

    Sursa: Interesul Public, 03 decembrie 2007

    mai mult

  • Vulcan Bucuresti: investitii de 38 mil. euro

    Business Standard   VULC

    ___
    Producatorul de utilaj energetic si petrolier Vulcan Bucuresti, parte a Grupului Energetic Tender, va efectua in intervalul 2008-2010 investitii in valoare de 38 milioane de euro, dintre care 20 milioane de euro vor reprezenta fonduri structurale, conform directorului comercial al firmei, Cristian Marinescu, citat de Mediafax.

    Pana acum, compania a investit doua milioane de euro. Potrivit acestuia, din fondurile structurale, firma intentioneaza sa realizeze investitii de modernizare si dotare cu utilaje si echipamente. Productia companiei pana in luna septembrie a avut o valoare de 6,83 milioane de euro. Compania detine o cota de piata de 25% in Romania, pe segmentul de utilaje energetice, si de 14% la nivel european. Pentru unitati de pompare, Vulcan controleaza 88% din piata romaneasca si 9% la nivel mondial, conform lui Marinescu.

    Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza compania, a adaugat ca pentru o parte din echipamentele necesare construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, Vulcan este singurul furnizor, avand atat capacitatea de productie, cat si autorizatiile necesare. Incepand de anul viitor, managementul firmei va fi asigurat de Vulcan International, companie austriaca infiintata de Ovidiu Tender, cu speciali- sti in inginerie si management industrial. Firmele care vor beneficia de managementul Vulcan International sunt Vulcan, FECNE, producator de echipamente pentru centrale nucleare si electrice, Nuclearmontaj si Nuclearmontaj International, diviziile de constructii si montaj ale grupului din Bucuresti si UPRUC, din Fagaras, producator de armaturi industriale, pompe centrifuge si piese turnate.

    Tender considera ca, prin investitiile realizate si imbunatatirea managementului, capitalizarea fabricii Vulcan ar putea creste de circa zece ori in urmatorii trei ani. Fabrica a consemnat in primele noua luni ale anului o cifra de afa- ceri de 9,7 milioane de euro si o pierdere de 2,29 milioane de euro. Ovidiu Tender a precizat ca, la finele anului, pierderea se va diminua si spera ca in 2008 compania va intra pe profit, intrarea pe profit fiind urmata de o mutare a companiei de pe piata Rasdaq pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. Vulcan Bucuresti si-a relocat capacitatea de productie din zona Sebastian din Bucuresti in zona Berceni. Costurile relocarii s-au cifrat la cinci milioane de euro.

    Capitalul social al companiei Vulcan a fost majorat de doua ori in acest an, pana la 17,3 milioane de euro, impartit in 24,45 milioane de actiuni. Capitalizarea bursiera a companiei este de 32 milioane de euro. La nivel european, Vulcan controleaza 14% din piata utilajelor energetice, dupa liderul Rafako din Polonia (30%) si Alstom (27%). Totodata, firma imobiliara Trustee, parte a grupului Tender, a anuntat ca va dezvolta un proiect rezidential de 280 de locuinte, cu o valoare de piata de 60 milioane de euro, complexul Petrom City, conform presedintelui societatii, Dan Manolache.

    Sursa: Business Standard, 03 decembrie 2007

    mai mult

  • Romcab isi va reloca spatiile de productie

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   MCAB

    ___
    Firma producatoare de cabluri si conductori SC Romcab SA isi va schimba locatia de productie, intrucat spatiile actuale nu sunt suficiente pentru dezvoltarea productiei conform planurilor pe care societatea le are pe termen lung - a declarat conducerea firmei.

    In anul 2008 societatea isi propune demararea productiei pentru game noi de produse, si anume cablu de energie pentru infrastructura si cablu de medie si inalta tensiune. Noile tipuri de cabluri prevazute vin in completarea gamei actuale de cabluri si conductori electrici de joasa si medie tensiune destinati instalatiilor in constructii civile si industriale. Cresterile de activitate sunt si in domeniul cablajelor, unde pentru 2008, clientii au solicitat dublarea cifrei de afaceri realizate in 2007, care genereaza cresterea numarului de personal si a spatiului alocat desfasurarii productiei.

    Cifra de afaceri previzionata de societate pentru anul urmator este de 25 de milioane de euro si va fi realizata pe principalele segmente de piata carora se adreseaza produsele SC Romcab SA: instalatii in constructii, industria auto, infrastructura si produse de uz casnic. Vanzarile catre pietele Uniunii Europene vor continua sa detina un procent important din cifra de afaceri, estimate pentru 2008 la 35% din total si vor fi orientate cu precadere catre Polonia, Germania, Italia si Ungaria.

    Pentru atingerea obiectivelor, planul de investitii al firmei include dezvoltarea spatiilor de productie si achizitionarea de utilaje care sa permita atat cresterile de gama propuse, cat si imbunatatirea calitativa a produselor actuale.

    In 2008, eficientizarea activitatii firmei va conduce la un profit previzionat de 7% din cifra de afaceri, in timp ce EBITDA va ajunge la 13%.

    In acord cu necesitatile de extindere a spatiilor de productie a fost efectuata vanzarea locatiei actuale - o suprafata de 42,000 metri patrati de teren si 29,000 metri patrati suprafata construita. In acelasi timp sunt in curs de finalizare negocierile in vederea achizitionarii unei suprafete de teren de 80,000 metri patrati si au fost demarate intocmirea caietului de sarcini si licitatia pentru desemnarea firmei constructoare a noii fabrici, care se va situa la 15 km de municipiul Targu Mures. Pana la finalizarea noului amplasament, activitatea societatii se va des¬fasura in locatia anterioara, in baza unui contract de inchiriere pentru o perioada de doi ani, incheiat cu noii proprietari.

    Compania SC Romcab SA se afla in procedura de reorganizare conform Legii 85/2006 si pana in prezent societatea si-a achitat conform scadentelor din plan toate obligatiile la plata datorate, din surse care provin din fluxul de activitate. Dupa vanzarea activelor, o parte din sumele de bani incasate au fost utilizate pentru achitarea integrala a sumelor ramase de platit in baza planului de reorganizare iar restul sumelor sunt destinate pentru sus¬tinerea cresterilor de activitate previzionate. Compania si-a indeplinit obligatiile financiare asumate prin planul de reorganizare judiciara, astfel incat urmatorul pas in evolutia situatiei juridice a firmei este iesirea din procedura de reorganizare.

    Sursa: Bursa, 03 decembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide