Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.09.2007

  • Romportmet are cea mai buna marja de pe bursa: 75%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Operatorul portuar Romportmet din Galati, controlat de grupul Arcelor Mittal, a inregistrat pe primele sase luni ale anului o marja a profitului brut raportat la cifra de afaceri de 75%, cea mai mare din ultimii ani.

    In ultimii patru ani, compania a obtinut in mod constant marje brute de peste 50%, dar acum profitabilitatea a urcat ca urmare a traficului tot mai mare de marfuri din portul Galati.

    Profitul brut al companiei a urcat in prima jumatate a acestui an cu 68%, ajungand la 24,5 mil. lei (7,4 mil. euro), in timp ce afacerile Romportmet au avansat in aceeasi perioada cu 17%, la 32,3 mil. lei (9,7 mil. euro). Profitul net s-a ridicat la 20,6 mil. lei (6,24 mil. euro).

    Cea mai mare parte a castigului a provenit din activitatea de exploatare, de unde compania a obtinut un profit de 20,2 mil. lei (6,1 mil. euro), cu 17% peste nivelul consemnat in perioada similara din 2006.

    Romportmet, care a fost preluata de grupul Mittal Steel de la fondul de investitii Broadhurst in 2005, in urma unei tranzactii de 37,8 mil. euro, a devenit in ultimul an un creditor pentru alte companii din grupul Mittal, datorita nivelului ridicat de lichiditati. Compania a acordat anul trecut imprumuturi de 32 mil. euro pentru Mittal Steel Iasi si Mittal Steel Hunedoara, iar la finele lunii iulie a acordat un credit de 36,5 mil. euro firmei olandeze World Steel Data, detinuta tot de catre Mittal.

    Compania administreaza un port fluvial la Galati, al carui obiect de activitate este descarcarea minereurilor in vrac, fiind proiectat pentru aprovizionarea cu materii prime a combinatului siderurgic din Galati.

    In ultimii ani, ponderea produselor siderurgice a urcat constant, ajungand anul trecut la 24% din totalul cifrei de afaceri, cu toate ca marfurile vrac continua sa reprezinte aproape trei sferturi din serviciile prestate de companie.

    Compania este controlata de Mittal Steel Holdings, care detine peste 83% din actiuni, un alt actionar important fiind Sidex Trading, cu o participatie de 11,5%.

    Actiunile Romportmet Galati (ROMT) au castigat vineri 1,3%, si au inchis sedinta la pretul de 15,8 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 122 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 septembrie 2007

    mai mult

  • Afaceri mai mari cu 55% pentru Rompetrol Vega

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Rompetrol Vega (VEGA), parte a grupului petrolier Rompetrol, a realizat in primele sase luni din acest an o cifra de afaceri de 69,1 mil. euro (228,9 mil. lei), in crestere cu 55% fata de cea obtinuta in perioada similara din 2006, conform standardelor romanesti de contabilitate. Compania a inregistrat in aceeasi perioada un profit net de 1,68 mil euro (5,5 mil. lei), de la pierderi de 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei) in primele sase luni ale anului trecut. Grupul Rompetrol controleaza peste 82% din actiunile Rompetrol Vega.

    Sursa: Ziarul Financiar, 03 septembrie 2007

    mai mult

  • Intercontinental a intrat pe profit, dupa sase ani de pierderi

    Business Standard   RCHI

    ___
    Compania Hoteliera Intercontinental Romania (CHIR), care administreaza hotelul de cinci stele Intercontinental din Capitala, a inregistrat in primul semestru venituri totale de 25,7 milioane de lei (7,8 mil. euro), in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Hotelul a atins punctul de rentabilitate in acest an, dupa sase ani de pierderi.

    Firma a inregistrat luna iunie un profit de 2,42 milioane de lei (742.000 de euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat pierderi de 2,3 milioane de lei (705.629 de euro).

    Cheltuielile CHIR au urcat usor, de la 21,9 milioane de lei (6,7 mil. euro) in primul semestru al anului trecut la 22,8 milioane de lei (6,9 mil. euro) in acest an.

    Totodata, cifra de afaceri a urcat cu 30%, la 25,3 milioane de lei (7,7 mil. euro).

    Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze rezultatele inregistrate. Principalul actionar al companiei hoteliere este, potrivit ultimelor raportari, RHIC Holding, inregistrata in Luxemburg, cu 49,12% din actiuni. Alti actionari sunt Lido SA, cu o participatie de 11,8%, Finmacht, cu 5,1%. Omul de afaceri Viorel Paunescu, compania Anvio International Consulting si Anvio International Company, care detineau 12,4% din actiuni, au renuntat la titluri in urma unor tranzactii derulate in iunie pe piata Rasdaq.

    Viorel Paunescu a raportat vanzarea, la sfarsitul lunii mai, a 40,14 milioane de actiuni Intercontinental Romania, reprezentand 4,82% din capitalul social, pentru suma de 10,84 milioane de lei (3,3 milioane de euro). In aceeasi sedinta au mai raportat vanzarea si cele doua firme cu care omul de afaceri actioneaza concertat, Anvio International Company si Anvio International Consulting, acestea vanzand impreuna 37,24 milioane de actiuni Intercontinental (4,47% din capitalul social), pentru suma de 10,06 milioane de lei (3,07 milioane de euro).

    Anul trecut, CHIR a raportat o cifra de afaceri de 45,8 milioane de lei (13 mil. euro) si pierderi de 27,6 milioane de lei (8,4 mil. euro), cu 56% mai mari decat in 2005. Compania a administrat si hotelul de patru stele Lido din Capitala pana la finele anului 2005, cand a separat acest business de cel al Intercontinental.

    Unitatea de cinci stele este operata de lantul international Intercontinental in baza unui contract de management incheiat in decembrie 2006 de catre CHIR, care a prelungit, astfel, un parteneriat inceput in urma cu peste 35 de ani, cand cele doua firme au semnat un contract de franciza.

    Unitatea are o capacitate totala de 385 de camere, dar peste 100 dintre acestea sunt in renovare. Procesul de modernizare a spatiilor interioare a inceput in urma cu circa trei ani si s-a desfasurat pe etape, pentru a permite mentinerea hotelului in circuitul turistic.

    Lucrarile ar putea fi finalizate in aproximativ doi ani, cand Jonathan Soper, general managerul hotelului, anunta intr-un interviu acordat recent pentru w posibilitatea incheierii unui parteneriat cu operatorii low-cost, care ar putea majora gradul de ocupare al hotelului in zilele de weekend, cand unitatea functioneaza la o capacitate de doar aproximativ 30%.

    Britanicul a preluat conducerea Intercontinental Bucuresti la inceputul acestui an. Directorul general al celui mai vechi hotel de cinci stele din Capitala cauta o strategie pentru a atrage turisti in weekend. In acest moment, Bucurestiul este o destinatie in special de afaceri, businessul hotelier bazandu-se in special pe calatoriile oamenilor de afaceri straini.

    Lantul Intercontinental Hotels este prezent in Romania si prin intermediul hotelului Crowne Plaza, aflat in portofoliul Ana Hotels, compania controlata de omul de afaceri George Copos, fiind interesat si de extinderea pe piata cu alte branduri, precum Holiday Inn si Express by Holiday Inn.

    Cei sase jucatori care activeaza pe piata hotelurilor de cinci stele a Capitalei - JW Marriott, Ath?n?e Pa¬lace Hil¬ton, Intercontinental, Howard John¬son Grand Plaza, Crowne Plaza si Casa Capsa - au raportat pentru anul 2006 afaceri totale de 335 milioane de lei (95 milioane de euro), in crestere cu circa 8% fata de 2005, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

    Sursa: BusinessStandard, 03 septembrie 2007

    mai mult

  • Depozitarul central ar putea finaliza reglementarile pentru listarea Erste in decembrie

    BankNews.ro   EBS

    ___
    Reglementarile necesare listarii Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti si conectarea la un depozitar central european ar putea fi finalizate pana la sfarsitul anului 2007, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central. 'Listarea la Bucuresti depinde, mai mult sau mai putin, de BVB. Noi am anuntat bursa ca vrem sa listam Erste Bank. Bursa de la Bucuresti este de acord cu listarea Erste, dar mai are inca de schimbat anumite reglementari pentru a ne permite intrarea', a spus vineri, presedintele bancii, Andreas Treichl, pentru cotidianul financiar ungar online Portfolio.

    'Sunte in curs de finalizare a reglementarilor necesare listarii Erste Bank la Bucuresti. Speram ca pana la sfartitul anului sa reusim sa realizam conectarea cu un depozitar central european. Acum lucram si la reglementarile pentru generalizarea sistemului de conturi globale si a imprumutului de actiuni', a declarat Tanasoiu.

    Dupa ce aceste reglementari vor fi finalizate, ele au nevoie de aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si de catre Banca Nationala a Romaniei, a mai spus directul general al Depozitarului Central.

    Directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache a declarat ca 'in acest moment se lucreaza la acest proiect de modificare a unor reglementari in vederea listarii Erste Bank la Bursa din Bucuresti'.

    Conducerea Erste Bank a anuntat, inca din primavara, ca grupul financiar va face toate eforturile pentru a se lista la Bursa de Valori Bucuresti pana la finalul acestui an, pentru a da posibilitatea actionarilor BCR care au optat pentru titluri Erste sa le tranzactioneze.

    La inceputul lunii iunie, Ionut Stanimir, oficial al Erste, declara ca listarea Erste Bank pe Bursa din Bucuresti depinde de momentul in care Depozitarul Central se va conecta cu pietele din Viena si Praga si de aparitia institutiei market makerului, ceea ce se va putea intampla pana la finalul anului.

    Sursa: Banknews.ro, 03 septembrie 2007'

    mai mult

31.08.2007

  • Fitch: KMG a platit 2,1 mld. $ pe actiunile Rompetrol

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PTR  RRC

    ___
    Compania kazaha KazMunaiGaz a platit circa 2,15 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) pe pachetul de 75% din actiunile grupului Rompetrol, conform analistilor de la agentia de evaluare financiara Fitch. Partea lui Dinu Patriciu, care detine 80% din Rompetrol Holding, firma care a vandut actiunile, se ridica astfel la 1,2 mld. euro.

    Rompetrol anuntase momentul tranzactiei o 'valoare de piata' a Rompetrol de 3,6 miliarde de dolari, ceea ce ar fi insemnat ca societatea din Kazahstan ar platit 2,7 mld. dolari pe pachetul de 75% din actiuni. Valoarea la care facea referire Rompetrol este insa probabil 'valoarea afacerii' (enterprise value), care cuprinde valoarea companiei la care se adauga datoriile. Contactati ieri de ZF, reprezentantii Rompetrol nu au raspuns pana la inchiderea editiei ce reprezinta de fapt valoarea de 3,6 miliarde de dolari anuntata dupa semnarea tranzactiei.

    Valoarea grupului Rompetrol rezultata din calculele analistilor de la Fitch, care tin cont si de datoriile acestuia este astfel de circa 2,8 mld. $ (2,1 mld. euro). Conform acestor estimari averea lui Patriciu s-ar ridica la 1,7 miliarde de dolari.

    Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut puternic la inceputul saptamanii pe fondul optimismului creat de incheierea tranzactiei. Companiile din grupul Rompetrol au scazut insa puternic ieri dupa de Dinu Patriciu a afircat ca suma platita de compania kazaha nu a fost de fapt 2,7 miliarde de dolari asa cum se dedusese initial din comunicatul companiei. Patriciu nu a precizat suma corecta, invocand clauzele de confidentialitate.

    Tot ieri, Varujan Vosganian, ministul economiei si finantelor, a afirmat ca tranzactia va avea efecte pozitive. Intrebat de ZF daca vanzarea a 75% din Rompetrol catre compania petroliera de stat a Kazahstanului nu serveste mai mult intereselor rusesti, Vosganian a spus: 'Nu, nu cred lucrul acesta. Aceasta diversificare de resurse are consecinte mai degraba pozitive. Inseamna ca vom fi conectati la petrolul caspic.'

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 august 2007'

    mai mult

  • Fondul Advent trebuie sa aduca 10 mil. euro la Ceramica Iasi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul de investitii Advent International va trebui sa aduca producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE) 10 mil. euro pentru a putea sa-si pastreze participatia in companie, dupa ce conducerea societatii a convocat la inceputul lunii octombrie o adunare generala in vederea majorarii capitalului social cu 15 mil. euro (48,9 mil. lei). Operatiunea se va realiza prin aport in numerar din partea actionarilor, la valoarea nominala de 0,5 lei/actiune.

    Actiunile Ceramica au sarit ieri cu peste 20% dupa anuntul privind majorarea de capital, valoarea de piata a companiei depasind 90 mil. euro. Contactati ieri de ZF, reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere mai multe informatii cu privire la majorare, precizand doar ca initiativa de majorare a fost a actionarului majoritar. Fondul de investitii Advent a achizitionat in luna iulie de la salariatii Ceramica un pachet de 65,8% din actiuni in schimbul sumei de 70,7 mil. lei (22,3 mil. euro). Salariatii Ceramica Iasi intentionau la inceputul anului sa-si vanda actiunile pentru a putea face rost de circa 10 mil. euro necesare continuarii investitiilor in fabrica, din care 8 mil. euro urmau sa fie investiti in urmatorii doi ani. Tot la inceputul anului, Ceramica a finalizat o investitie in valoare de 7,5 mil. euro intr-o linie de productie a blocurilor ceramice, investitiile realizate de companie in retehnologizare ajungand astfel la peste 11 mil. euro. Ceramica a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 9,6 mil. lei (2,8 mil. euro), cu circa 44% peste nivelul realizat in perioada similara din 2006. Profitul net al companiei s-a majorat in aceeasi perioada de peste doua ori, la 2,6 mil. lei (0,76 mil. euro). Compania estima pentru acest an un profit de 10,7 mil. lei (3,1 mil. euro), aproape dublu fata de cel consemnat anul trecut, de 6 mil. lei (1,7 mil. euro). Titlurile au fost tranzactionate la inchiderea sedintei de ieri la pretul de 18 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 august 2007

    mai mult

  • Actionarii vor putea incasa dividende pe parcursul anului, din 2008

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Actionarii vor putea primi, incepand din 2008, dividende pe parcursul anului din profitul obtinut pe un trimestru, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor si Economiei.

    Ministerul Finantelor vrea sa modifice Codul Fiscal pentru 2008, in sensul imbunatatirii legislatiei pentru diminuarea evaziunii fiscale.

    Una dintre masuri vizeaza acordarea dividentelor, inca din timpul anului, si nu doar la sfarsitul anului, asa cum prevede legislatia actuala.

    'La sfarsitul unui trimestru, daca se obtine profit, prin decizie a Consiliului de Administrare, actionarii pot ridica dividende, urmand ca la sfarsitul anului se va face regularizarea', a explicat Vosganian.

    Pe de alta parte, ministrul Finantelor a declarat ca modificarile Codului Fiscal nu vor presupune majorarea cotelor de impozitare.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 31 august 2007'

    mai mult

  • Avicola Buzau - 13,5 mil. euro la sase luni

    Business Standard   

    ___
    Compania Avicola Buzau, specializata in cresterea pasarilor, a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 45,25 milioane de lei (13,5 milioane de euro), in avans cu 31%, si a trecut pe profit, cu un rezultat net de aproape 290.000 lei (circa 90.000 euro).

    Avicola a consemnat in primul semestru al anului trecut pierderi de 1,18 milioane de lei (aproximativ 370.000 euro).

    Producatorul de carne de pasare a inregistrat in intervalul ianuarie-iunie 2007 venituri totale de 45,4 milioane de lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 45 milioane lei. Avicola Buzau a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 80 milioane de lei (22,7 milioane de euro), in crestere cu 13%, iar profitul net a scazut de peste opt ori, la 920.000 de lei (287.000 euro), ca urmare a epidemiei de gripa aviara din Romania.

    Compania are un capital social de 42,76 milioane de lei (13,4 mil. euro), principalul actionar fiind firma Aaylex Trading, cu 66,36% din actiuni.

    Sursa: BusinessStandard, 31 august 2007

    mai mult

30.08.2007

  • Profitul Concefa a urcat de cinci ori la sase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    Firma de constructii Concefa Sibiu (COFI), parte a grupului cu acelasi nume, a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de cinci ori mai ridicat decat castigul de 0,3 mil. lei (circa 87.000 de euro) realizat in perioada similara din 2006, potrivit conducerii companiei.

    Profitul realizat in primele sase luni este comparabil cu rezultatul companiei pe tot anul precedent, respectiv un castig net de 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro).

    Afacerile Concefa aproape s-au dublat in aceeasi perioada, ajungand la 30,5 mil. lei (9,2 mil. euro). In primele sase luni din 2006 firma de constructii avea o cifra de afaceri de 16,9 mil. lei (4,8 mil. euro). 'Am incercat sa acoperim lipsa de activitate din unele perioade prin dezvoltarea de proiecte imobiliare proprii, care constau in principal din constructia de blocuri in zone centrale ale Sibiului', spune Horatiu Cercel, directorul general al grupului de firme Concefa din Sibiu.

    Din activitatea de exploatare, Concefa a realizat un profit de 2,9 mil. lei, diminuat de pierderile din activitatea financiara, in suma de 0,72 mil. lei, cauzate de cheluielile cu dobanzi bancare, potrivit Mariei Catrina, directorul economic al Concefa. In prima jumatate a anului, compania avea in constructie circa 400 de apartamente si 9.000 de metri patrati de spatii comerciale si birouri, unele dintre acestea fiind deja vandute. Printre proiectele proprii se numara constructia a doua blocuri, cu o suprafata totala de 14.000 de metri patrati din care circa 4.700 de metri patrati constand in spatii comerciale si birouri si un alt bloc de 48 de apartamente.

    Actionarii au aprobat la inceputul anului vanzarea a circa 1,2 mil. actiuni detinute de companie la firma Transferoviaria lui Horatiu Cercel, actionarul principal al Concefa, pentru suma de 0,73 mil. lei (circa 0,22 mil euro), care se va opera in luna urmatoare. Ieri, actiunile Concefa Sibiu au inchis sedinta la un pret de 5,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 76,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 august 2007'

    mai mult

  • Transgaz - listata la bursa in februarie-martie 2008

    Gardianul   TGN

    ___
    Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet din actiunile Transgaz in luna februarie sau martie a anului viitor, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „Subscrierea actiunilor va incepe la jumatatea lunii noiembrie si se va incheia in luna decembrie. Oferta de actiuni Transgaz va fi probabil suprasubscrisa“, a spus Vosganian, la aniversarea unui an de la listarea Transelectrica. Compania Transelectrica a fost prima companie listata de stat la Bursa, cu 10% din actiuni, in cadrul unei strategii care prevede vanzarea de participatii minoritare la mai multe firme, printre care Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Vosganian a prezentat anterior estimari potrivit carora statul ar putea obtine 1-1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni la companiile mentionate.

    Sursa: Gardianul, 30 august 2007

    mai mult

Pagina

inchide