Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

27.08.2007

  • Investitii aprobate la Albalact

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de lactate Albalact din Alba-Iulia va investi zece milioane de euro in logistica si cresterea animalelor si cauta, pentru constructia unei fabrici de branzeturi, un teren de 15 hectare in apropierea actualei fabrici de lactate a firmei din Oiejdea, judetul Alba, au aprobat vineri actionarii companiei. Fondurile vor fi utilizate pentru achizitia unui teren de cinci hectare in Bucuresti, necesar deschiderii unui punct de lucru, urmand ca firma sa plateasca pana la cinci milioane de euro, potrivit unui raport al companiei, transmis vineri pietei Rasdaq.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 august 2007

    mai mult

  • Transgaz se cosmetizeaza

    Curierul National   TGN

    ___
    Compania Transgaz Medias, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, se va reorganiza prin separarea activitatii de transport si desfiintarea mai multor sucursale. Reorganizarea firmei de stat a fost aprobata de actionari la sf?rsitul lunii iulie, la propunerea conducerii executive a Transgaz, se arata intr-un anunt al firmei. Actionarii au decis, de asemenea, desfiintarea sucursalelor de transport al gazelor, cea de cercetare si proiectare pe piata de profil, precum si a celor noua sucursale regionale de transport din componenta Transgaz. In urma reorganizarii, cele noua unitati regionale vor deveni exploatari teritoriale si sunt localizate in Arad, Bacau, Braila, Brasov, Bucuresti, Cluj, Craiova, Constanta si Medias. In schimb, va fi infiintata, in structura companiei, o exploatare teritoriala de tranzit, cu sediul in Constanta. De asemenea, Dispecerul National de Gaze Naturale Bucuresti va fi reorganizat in Dispecerul de Gaze Naturale Bucuresti, aflat in structura Transgaz. Conform reprezentantilor firmei, reorganizarea firmei nu va afecta implicarea companiei in proiectul gazoductului Nabucco, care va fi dezvoltat de companiile BOTAS (Turcia), Bulgargaz, Transgaz, MOL (Ungaria) si OMV Erdgas (Austria), pentru transportul gazelor naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu catre pietele europene.

    Pe de alta parte, actionarii firmei au aprobat inlocuirea in Consiliul de Administratie a lui Gheorghe Loghin cu directorul general al companiei Rodmir Expert, Constantin Zidaru. Inlocuirea a fost aprobata printr-un ordin al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. La sedinta actionarilor Transgaz din 26 iulie nu a participat niciun reprezentant al Fondului Proprietatea, entitate care detine 15% din capitalul companiei din Medias. Veniturile totale ale Transgaz s-au ridicat in primul semestru al anului la 506 milioane de lei (152 milioane de euro), cu 15% mai mari fata de nivelul de 438,18 milioane lei din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor firmei.

    Sursa: Curierul National, 27 august 2007

    mai mult

  • Cominco, incasari duble la sase luni

    Business Standard   

    ___
    Firma de constructii Cominco Bucuresti a raportat, pentru primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri dubla raportat la perioada similara a anului precedent. Astfel, compania a inregistrat afaceri de 30 milioane de euro fata de 14,8 in primele sase luni ale anului 2006.

    Cifra de afaceri raportata pentru primele trei luni ale anului au reprezentat o triplare a rezultatului din primul trimestru al anului 2006, respectiv 11,3 milioane de euro fata de doar 3,8 milioane anul trecut. Anul trecut, firma de constructii a inregistrat o crestere a afacerii de 56,3%, ajungand la 53 milioane de euro.

    Profitul net s-a majorat de patru ori, pana la valoarea de 35.000 de euro, fata de 9.000 de euro in primul semestru al anului precedent, se mai arata in raportul semestrial al companiei. Raportul mai indica un cuantum de creante in valoare de 7,7 milioane de euro si datorii totale de 10,4 milioane de euro. Compania are un capital social de 1,3 milioane de euro si este controlata de patru persoane fizice, care detin, fiecare, participatii cuprinse intre 13,3% si 14,2%, diferenta fiind in posesia altor actionari. Compania a fost infiintata in 1991 si are ca obiect de activitate constructiile industriale si civile, iar principalii concurenti sunt Arcom, Bog’Art, Comnord si Diekat.

    Rezultate

    Cifra de afaceri raportata pentru primele trei luni ale anului au reprezentat o triplare a rezultatului din primul trimestru al anului 2006

    Sursa: BusinessStandard, 27 august 2007

    mai mult

24.08.2007

  • Transelectrica aloca 150 mil. euro pentru cablul cu Turcia

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Transelectrica, transportatorul national de energie, va investi pana in 2020 cel putin 150 de milioane de euro pentru constructia cablului submarin de transport de energie catre Turcia si pentru dezvoltarea interconexiunilor cu reteaua din Republica Moldova. Sumele sunt incluse in programul de investitii deja anuntat de Transelectrica a carui valoare se ridica la 2 mld. euro pana in 2020, majoritatea fondurilor, 1,45 mld. euro, fiind obtinute din tarifele de transport obtinute de companie. Restul fondurilor vor fi obtinute din tarifele de racordare la retea platite de agentii economici.

    Dezvoltarea interconexiunilor cu Moldova, Ucraina, dar si cu alte state din spatiul ex-sovietic ar fi extrem de favorabila pentru Romania care va putea astfel importa cantitati mari de energie, dar la preturi extrem de avantajoase.

    Deocamdata, principala piedica pusa in calea realizarii acestui plan este faptul ca statele vizate pentru posibile interconexiuni nu fac parte din Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate (UCTE). Acest lucru nu permite importurile din aceste tari, astfel de operatiuni fiind considerate cu un grad de risc destul de ridicat din cauza nerespectarii unor parametrii tehnici ai retelei de transport.

    In ceea ce priveste cablul submarin, reprezentantii Transelectrica au declarat ca se afla in discutii cu Electrica si Nuclearelectrica in privinta propunerii de a participa la realizarea studiului de fezabilitate al cablului submarin.

    Potrivit lui Razvan Purdila, directorul de dezvoltare al companiei, cablul submarin de transport al energiei electrice constituie o oportunitate de export pentru Romania, avand in vedere ca in zona Dobrogei vor fi realizate o serie de unitati noi de productie, ceea ce va crea un excedent de surse de energie. Costurile totale pentru constructia cablului sunt estimate la 400-500 de milioane de euro, iar suma va fi impartita intre cel putin doua companii, respectiv Transelectrica si firma turca TEIAS.

    In proiect ar putea fi atrasa si cel putin o firma privata, dar reprezentantii transportatorului roman de energie nu au dorit sa dezvaluie identitatea acestui partener, precizand doar ca nu este din Romania.

    Transelectrica a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,04 mld. lei (315 mil. euro), in scadere cu 7% fata de perioada similara a lui 2006, si un profit net de 54,5 mil. lei (16,5 mil. euro), la jumatate fata de primele sase luni ale anului trecut. Actiunile Transelectrica au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 43,5 lei/actiune, in crestere cu 3%, capitalizarea companiei fiind de 980 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 august 2007.

    mai mult

  • Actionarii Fondului Proprietatea discuta in septembrie listarea la Bursa

    Wall-Street.ro   

    ___
    Actionarii Fondului Proprietatea vor discuta in data de 25 septembrie listarea la Bursa de Valori Bucuresti si acordarea unui dividend brut de 0,00253 lei pe actiune, potrivit convocatorului publicat de institutie.

    'Valoarea bruta a dividendului este doar o propunere, urmand ca actionarii sa ia decizia finala. Valoarea totala a dividendelor propusa de conducerea fondului, de 36 milioane lei, reprezinta 50% din profitul realizat in 2006. La acesta suma, valoarea bruta a dividendului este de 0,002533334 lei pe actiune. Dar este posibil ca actionarii sa decida sa acorde sub forma de dividend o cota mai mare din profitul realizat anul trecut, de peste 70 milioane lei', a declarat, citat de NewsIn, Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea.

    In ceea ce priveste listarea la Bursa de Valori Bucuresti, acest proces necesita acordul actionarilor. 'Este posibil ca pana in martie anul viitor, cand ar fi normal sa inceapa procedurile de listare pentru ca actiunile Fondului Proprietatea sa intre la tranzactionare in mai-iunie, sa nu mai facem nici o adunare generala a actionarilor, iar acest proces are nevoie de acordul acestora', a precizat Paunescu.

    In cadrul adunarii generale se va discuta si numirea unui auditor financiar pentru urmatorii trei ani, mentioneaza convocatorul publicat de Fondul Proprietatea. La adunarea generala pot participa toate persoanele care detin actiuni emise de Fondul Proprietatea la data de 20 septembrie.

    Tot atunci se va discuta si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs si repartizarea profitului aferent anului trecut.

    Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

    Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

    Sursa: Wall-Street.ro, 24 august 2007.'

    mai mult

  • Ford va prelua Automobile Craiova cu tot cu terenuri

    Gardianul   

    ___
    Comisia de privatizare a Automobile Craiova si conducerea Ford negociaza o formula juridica legata de terenurile uzinei, a caror valoare ar trebui sa majoreze pretul pentru actiunile companiei, aceasta fiind singura problema ramasa de rezolvat inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Cele doua parti au depasit problema datoriilor Automobile Craiova, cu introducerea unei clauze prin care investitorul american este asigurat ca nu se va confrunta, dupa preluarea uzinei, cu solicitari din partea creditorilor pentru vechile restante si incearca sa clarifice situatia activelor imobiliare ale companiei, au declarat surse din comisia de negociere, citate de Mediafax. Contractul de privatizare va fi semnat, cel mai probabil, la 1 septembrie a.c.

    Sursa: Gardianul, 24 august 2007.

    mai mult

  • 5% din Administratia Canalelor Navigabile pe Bursa, in 2007

    Curierul National   

    ___
    Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile (CN ACN) Constanta a inceput procesul de evaluare a patrimoniului, pentru a stabili valoarea actiunilor companiei, in vederea listarii unui pachet de 5% la Bursa de Valori, probabil la sfarsitul acestui an, informeaza Mediafax. Evaluarea vizeaza terenuri apartinand domeniului public al statului, aflate in administrarea companiei. Procesul de evaluare ar putea dura circa o luna, iar listarea la Bursa este anticipata sa aiba loc la sfarsitul acestui an. Listarea va avea loc prin oferta publica secundara de actiuni, adica nu vor fi emise titluri noi.

    Listarea Romtelecom, in stand-by

    Momentul listarii la Bursa a unor actiuni din pachetul statului la Romtelecom intarzie sa apara deoarece, asa cum a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, acesta va fi ales 'in mod judicios', dupa discutii intre reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si cei ai grupului elen OTE, actionarul majoritar al operatorului de comunicatii. 'Am convenit cu directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, la eforturi comune care vor avea ca finalitate alegerea in mod judicios a momentului listarii pe piata de capital a unui pachet de actiuni detinut de statul roman la operatorul de telecomunicatii', a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Iuliu Winkler, citat de Mediafax. Lansarea ofertei publice initiale de actiuni a fost amanata in repetate randuri, initial pana in luna septembrie 2006 si, ulterior, pentru prima parte a acestui an, dupa inceperea unor investigatii juridice in legatura cu persoane implicate in selectarea consultantului, printre care si fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. 'Romtelecom trece in acest moment printr-o pierdere masiva de clienti, deoarece au aparut alte societati care ii mananca cota de piata. De aceea, listarea la Bursa in aceste conditii nu ar fi tocmai favorabila pentru societate avand in vedere si faptul ca rezultatele financiare ale Romtelecom sunt in scadere', ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. MCTI a semnat, in luna august 2006, cu un consortiu format din banca de investitii Credit Suisse First Boston si IEBA Trust, un contract de consultanta si servicii financiare, pentru vanzarea pe piata de capital a pachetului de actiuni detinut la Romtelecom. Contractul a fost semnat, insa nu a intrat in derulare.

    Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus, in luna noiembrie 2006, inceperea urmaririi penale fata de consilierul ministrului Comunicatiilor, Mihai Radu Donciu, acuzat ca a abuzat de functia detinuta si de calitatea de membru in comisia de selectare prin licitatie, favorizand consortiul din care face parte Credit Suisse in obtinerea contractului de consultanta.

    Sursa: Curierul National, 24 august 2007.'

    mai mult

  • Berea bulgareasca afecteaza afacerile producatorilor locali

    Adevarul   BRM

    ___
    Vanzarile producatorilor autohtoni au scazut cu 10% in prima parte a acestui an

    Importurile de bere bulgareasca din acest an au afectat afacerilor producatorilor locali, ale caror vanzari s-au diminuat cu peste 10%, in prima parte a anului in curs.

    Un element care a actionat in mod direct asupra vanzarilor produselor autohtone a fost pretul, producatorii sustinand ca pretul berii bulgaresti era cu circa 20-25% sub nivelul pietei din Romania. Potrivit Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), volumul vanzarilor firmelor de bere cu capacitati anuale sub 200.000 de hectolitri s-a diminuat in primele sase luni cu 10,5%, din cauza importurilor din Bulgaria si a migratiei romanilor in Europa de Vest.

    „Cantitatile de bere bulgareasca pentru care nu au fost platite taxe in perioada martie-iulie 2007 au cauzat producatorilor romani de bere pagube de circa un milion de euro', a afirmat Victor Versescu, directorul general al patronatului din domeniu. Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bulgaria a mentionat intr-un raport ca aproximativ 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca au ajuns in primul semestru in Romania.

    Bermas Suceava si Martens Galati, cele mai afectate

    Printre companiile care inregistreaza un regres al afacerilor se afla Bermas Suceava sau Martens Galati. Companiile mari, cu capacitati anuale de productie de peste 800.000 de hectolitri - in speta European Food, Bere Mures si Albrau Iasi -, au consemnat in ianuarie-iunie 2007 o diminuare a volumelor vandute cu peste 3%.

    Daca productia autohtona sufera de pe seama importurilor de la vecinii bulgari, nu acelasi lucru se poate spune despre volumele de vanzari ale multinationalelor prezente ce inregistreaza cresteri semnificative. Potrivit datelor patronatului de profil, producatorii multinationali de bere - Ursus Breweries, Heineken Romania, InBev Romania si United Romanian Breweries Bereprod - au obtinut in intervalul mentionat vanzari mai mari cu 27%.

    Sursa: Adevarul, 24 august 2007.'

    mai mult

23.08.2007

  • Oltchim va investi 100 mil. euro la Petrochemicals Arges

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) ar putea investi aproximativ 100 mil. euro pentru retehnologizarea si marirea capacitatii instalatiei de piroliza de la Petrochemicals Arges, firma infiintata de Petrom pentru transferul activitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti. 'Am facut cereri si asteptam oferte pentru lucrari de retehnologizare a instalatiei de piroliza, precum si marirea capacitatii de la 200.000 de tone la 300.000 de tone etilena anual. Valoarea estimata a lucrarilor va fi de 100 de milioane de euro, bani pe care intentionam sa-i obtinem din imprumuturi', a declarat presedintele consiliului de administratie al Oltchim, Constantin Roibu. Producatorul de ingrasaminte chimice din Ramnicu Valcea negociaza cu Petrom achizitia diviziei de petrochimie a rafinariei Arpechim.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 august 2007.'

    mai mult

  • Rau de IAR

    Jurnalul National   IARV

    ___
    Fabrica de elicoptere de la Ghimbav Brasov se afla oficial, din octombrie 2006, in procedura de privatizare. Astazi, 23 august, expira termenul de prelungire a privatizarii, dar AVAS a amanat pentru 22 septembrie decizia.

    AVAS are de raspuns, in esenta, la o singura intrebare: doreste Romania sa aiba un producator de elicoptere? Esuarea privatizarii IAR va arunca si aceasta unitate in bratele lichidatorilor cu interese imobiliare dupa celebrele precedente Tractorul si Rulmentul Brasov.

    Reamintim ca anuntul privind oferta de vanzare a pachetului de actiuni IAR SA Ghimbav stabilea ca aceasta se va face prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Desi interesul pentru piata romaneasca al marilor producatori de elicoptere este explicit, la 14 decembrie 2006 a fost depusa o singura oferta, din partea EUROCOPTER Franta. La proba interesului concret au cazut concurentii de la Bell (SUA) si Agusta (Italia), cat si firmele producatoare din Rusia.

    In mod curios, la 20 aprilie 2007, singurul ofertant a fost eliminat de AVAS. Nu din motive de fond, ci de procedura, intre timp schimbandu-se regulile initiale stabilite de OPSPI (Oficiul de Privatizari din Ministerul Economiei) prin inghitirea lui de catre AVAS. Ca atare, contestatia depusa de francezi a fost admisa si se continua procedurile de privatizare cu EUROCOPTER.

    Interese la vedere Si nu numai. Miza privatizarii este data in primul rand de potentialul pietei interne, nevoile de echipare cu elicoptere fiind apreciate la cateva sute de aparate. Or, concurenta dura de pe piata nu-i face fericiti pe ceilalti competitori in conditiile in care Guvernul roman a anuntat ca nu doreste sa fie doar importator. IAR Ghimbav este implicat in patru programe de dotare ale Ministerului Apararii, iar reluarea licitatiei pentru dotarea Ministerului de Interne il face pe noul proprietar al uzinei mare favorit. Si alte interese subterane doresc sa esueze privatizarea. Terenul IAR, cu o excelenta dotare in utilitati, poate fi gazda buna pentru samsarii imobiliari, iar aeroportul uzinei il face si mai atractiv.

    Decizia AVAS pare, la prima vedere, foarte simpla, avand un singur ofertant pentru cumpararea IAR Ghimbav. Dar celelalte interese preseaza si pun in evidenta raspunsul la intrebarea din titlul acestui articol: Cine se teme de privatizarea IAR?

    Sursa: Jurnalul National, 23 august 2007.

    mai mult

Pagina

inchide