Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.08.2007

  • Asigurarea obligatorie a locuintelor scade profitul asiguratorilor

    Gandul   

    ___
    Introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte a starnit reactii contradictorii in randul reprezentantilor companiilor de profil. Marii asiguratori spun ca prin aceasta lege statul le transfera pagubele din zonele calamitate. Mai mult, prin impunerea unor prime de asigurare, de 10 si 20 de euro pentru suma asigurate de 10.000 si respectiv 20.000 euro, profiturile pe segmentul asigurarilor de locuinte se reduc considerabil.

    Desi cele mai bine de 7 milioane de locuinte care trebuie asigurate obligatoriu nu sunt deloc de neglijat, asiguratorii spun ca nivelul primelor de asigurare nu este deloc imbucurator. „Guvernul a mers pe o cotatie de 0,1% din suma asigurata, cifra care este mult sub cotele de pe piata.

    Companiile din Romania practica o cotatie cuprinsa intre 0,25 si 0,4% din suma asigurata. Spre exemplu, compania noastra nu face asigurari in zonele calamitate, dar, daca vom fi obligati, o vom face”, a declarat Sorin Zaharescu, director Allianz Tiriac Bucuresti.

    Calculele arata ca, in prezent, pentru o casa de 20.000 euro, prima de asigurare ajunge la aproximativ 110 euro. „Sa spunem ca avem o casa de 50.000 de euro, la ea o asigurare completa costa echivalentul a 0,2-0,3% din suma asigurata, plus o asigurare pe bunuri care mai face inca 50 de euro, plus o asigurare de raspundere civila, inca 10 euro, totul se ridica la circa 160 de euro pe an”, ne-a spus Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom.

    Acesta sustine ca este evident ca aceste prime de asigurare sunt facute pentru asigurati, Guvernul considerand ca un comision de maximum 10% pentru cheltuielile de asigurare este de ajuns pentru firmele de profil.

    In ceea ce priveste punerea in aplicare a acestei legi (daca va trece de Parlament), brokerii de asigurari spun ca firmele de profil nu sunt nici pe departe pregatite pentru o astfel de operatiune.

    „Sunt nepregatiti ca intotdeauna, si asta pentru ca este vorba de peste 7 milioane de asigurari care trebuie facute intr-un timp destul de scurt. Asta inseamna ca vom gestiona inca 7 milioane de documente de asigurari, declaratii plus alte acte. Cat despre acel comision pe care-l vom percepe, este mult prea mic ca sa facem atata caz pe asa ceva. Pentru un euro, nici unul din brokeri nu se deranjeaza sa faca asa munca”, a explicat Grad. Si asiguratorii se declara nemultumiti de toata birocratia cu care trebuie sa dea piept pentru a incheia o asigurare, acuzand Guvernul ca a ales cea mai grea solutie.

    „Administratia locala din fiecare sat sau oras are o baza de date cu toti proprietarii de locuinte. Cand acestia veneau sa-si plateasca taxele pentru casa, puteau sa plateasca si asigurarea de locuinta. In felul acesta, si noi ieseam mai ieftin pentru ca dadeam numai administratiilor locale un procent de 2-3%, iar restul il puteam distribui inspectorilor de daune”, a spus Catalin Stroe.

    Acestia spun ca, in urma adoptarii unui astfel de act normativ, vor fi castigati atat brokerii de asigurari care obtin astfel venituri mult mai mari, cat mai ales proprietarii de case din zona rurala, care cu o suma derizorie isi asigura locuinta.

    „O casa simpla in zonele calamitate nu costa mai mult de 20.000 de euro, deci cu acesti bani ar putea sa-si construiasca una noua. Nu se pune problema ca un asigurator nu va dori sa incheie acolo o asigurare, pentru ca acesta va fi amendat cu 500-1000 de lei pentru fiecare refuz”, ne-a declarat Gheorghe Grad, director general al Societatii Romane de Brokeraj in Asigurari.

    Asigurarile obligatorii complica mersul asigurarilor facultative

    „Legea spune ca, daca un proprietar are o asigurare facultativa de locuinta, in termen de 5 zile dupa expirarea acesteia, persoana respectiva este obligata sa-si incheie si o asigurare obligatorie. In acest caz, daca eu am o casa in valoare de 100.000 euro si imi expira asigurarea facultativa, sunt obligat sa o fac pe cea obligatorie de 20.000 de euro sa spunem, iar apoi, daca vreau sa-mi asigur si restul, trebuie sa mai fac una de 80.000 de euro”, a declarat Gheorghe Grad.

    Astfel ca proprietarul va avea doua asigurari la doua societati de asigurare diferite, la care, in caz de calamitate, trebuie sa prezinte acte in original. Problema aici apare pentru ca el nu are actele decat intr-un singur exemplar.

    Este de recomandat ca la o casa cu o valoare mai mare de 20.000 de euro sa se faca o asigurare completa. Proiectul de lege adoptat de Guvern, care va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere in regim de urgenta, prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren sau inundatii) toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietatea lor, inregistrate in evidentele organelor fiscale. In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale, din sumele defalcate din venituri ale bugetului de stat.


    Sursa: Gandul, 30 august 2007

    mai mult

  • Majorare de capital la Celule Electrice

    Business Standard   CLEL

    ___
    Compania Celule Electrice Bailesti, controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu 20,2 milioane de euro, pentru investitii pe piata de capital si in utilaje. In prezent, compania are un capital de 3,29 milioane de euro, iar in urma majorarii va ajunge la 23,5 milioane de euro.

    Actionarii vor putea subscrie sase actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare. “Compania are planuri mari, iar banii din majorarea de capital vor intra in investitii pe piata de capital, dar si in utilaje pentru a duce compania la standardele europene”, a declarat Catalin Chelu, principalul actionar al companiei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 1,08 milioane de euro, la o cotatie de 1,36 lei/actiune.

    Sursa: BusinessStandard, 30 august 2007

    mai mult

29.08.2007

  • Simcor pariaza pe vanzarile de materiale de constructii premium

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Simcor Oradea, listat pe piata RASDAQ, mizeaza pe cresterea standardelor de calitate cerute de clienti, astfel ca incearca sa isi orienteze vanzarile catre produse mai scumpe, dar de calitate mai buna.

    Compania a anuntat de altfel recent lansarea unui nou tip de beton celulat autoclavizat (BCA).

    'In urma unui studiu de piata efectuat de catre companie, am realizat lipsa unui material de constructii din gama premium. Apreciem ca acest segment va lua amploare tot mai mare pana in 2010. Aderarea la Uniunea Europeana face ca diferentierea producatorilor sa se faca in functie de calitatea materialelor oferite', a declarat Alina Tirla, director vanzari si marketing al companiei.

    Produsul lansat de companie ofera un coeficient de transfer termic imbunatatit si are greutate redusa. Pretul noului produs este cu aproximativ 20% mai mare decat al BCA-ului clasic. 'Cu toate ca noul produs este mai scump, diferenta de pret este amortizata in 3-5 ani prin reducerea costurilor de incalzire', a adaugat Tirla.

    Anul trecut compania a vandut BCA in valoare de 77 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro) si estimeaza pentru anul acesta o crestere a vanzarilor de 10% la un total de 84 de milioane de lei. 'Piata constructiilor a crescut cu 30% in ultimele 5 luni si apreciem ca aceasta crestere va fi sustinuta, cel putin pana in 2010. Cererea de BCA pe piata din Romania este de aproximativ 1,8 milioane de metri cubi pe an', a declarat Tirla.

    Compania a inaugurat anul trecut o noua linie de taiere si infoliere a BCA-ului in valoare de 2 milioane de euro la fabrica din Oradea, a modificat cuptorul de la Medgidia penru a functiona cu gaz si are in plan pana la sfarsitul anului achizitia de mijloace de transport in valoare de 1,5 milioane de euro.

    Valoarea totala a programului de investitii demarat de catre companie se ridica la peste 6 milioane de euro.

    'Deoarece pentru clienti calitatea devine un criteriu tot mai important atunci cand aleg materialele de constructii, am decis sa investim in modernizarea fabricilor. Investitiile vor fi amortizate in 1,5 ani', a declarat Wolfgang Marko, directorul de investitii al companiei.

    Compania detine doua fabrici de BCA, una la Oradea si una la Suceava cu capacitati de productie de 265.000 de metri cubi si respectiv 50.000 de metri cubi pe an. Piata de BCA din Romania este de 150 de milioane de euro.

    Simcor este unul dintre principalii producatori de BCA. Compania are o cota de piata de 45% in Transilvania si de 10% la nivel national. Anul acesta, compania estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 17%, la valoarea de 251 de milioane de lei. 'Principalele motive care vor determina cresterea cifrei de afaceri sunt marirea capacitatii de productie la fabrica din Oradea, majorarea pretului de piata al BCA-ului, precum si cresterea pietei constructiilor', a adaugat Tirla.

    Simcor Grup comercializeaza materiale de constructii, seminee, cosuri de fum, mortare si adezivi, var, BCA, elemente prefabricate din beton, plase sudate, stalpi electrici si pavaje, vanzarea marfurilor facandu-se prin intermediul propriilor retele de distributie.

    In prezent Simcor Grup detine noua companii care desfasoara activitati in productia si livrarea materialelor de constructii, cu capital privat majoritar german si un numar de peste 600 de angajati. Principalii competitori ai Simcor Grup sunt companiile Macon Deva, Elpreco Craiova, Celco Constanta si Prefabricare Vest.

    Principalul actionar in grupul de firme Simcor sunt omul de afaceri german Stache Lutz, care detine pachete de actiuni majoritare sau de control in aproape toate companiile grupului.


    Sursa: Ziarul Financiar, 29 august 2008'

    mai mult

  • Mittal Steel Hunedoara a facut un profit de 5,3 mil. euro in S1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIDG

    ___
    Combinatul siderurgic Mittal Steel Hunedoara (SIDG) a obtinut o cifra de afaceri de 410,1 mil. lei (124,2 mil. euro) in primul semestru al acestui an, cu 10,8% mai mult decat in perioada similara a anului 2006. Profitul companiei s-a majorat de peste patru ori, la 17,7 mil. lei (5,36 mil. euro), de la suma de 4,2 mil. lei (1,18 mil euro) in prima jumatate a anului trecut. Compania a investit in primele sase luni 2,7 mil lei (830.000 de euro), suma care a venit din partea actionarului majoritar Steel Holdings NV, si, conform contractului de privatizare, nu se ramburseaza. Societatea este controlata de grupul Arcelor-Mittal, care detine prin compania Steel Holdings NV 86,58% din capitalul social al combinatului din Hunedoara. Un alt actionar important al societatii este SIF Banat-Crisana, cu un pachet de 11,05% din actiuni. In sedinta de ieri de pe piata RASDAQ titlurile companiei au urcat cu peste 6% fata de ziua anterioara si au inchis la 7,05 lei/ titlu. La acest nivel, capitalizarea companiei este de peste 116,2 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 august 2007

    mai mult

  • Afacerea Rompetrol: Veriga lipsa

    Romania libera   PTR  RRC

    ___
    Afacerea Rompetrol-KazMunayGaz nu este inca 'un Nabucco al petrolului' sau o alternativa la Rusia, cum spune Dinu Patriciu. Lipsesc conductele. Campurile kazahe de petrol de la Tengiz si Kashagan depind inca de conducta ce traverseaza Rusia pana in portul Novorosiisk de la Marea Neagra.

    Companiile occidentale se lupta pentru construirea unei conducte pe sub Marea Caspica pana la terminalul de la Baku, de unde porneste conducta ce ocoleste Rusia, prin Georgia si Turcia.

    Interesele Rusiei si Chinei castiga insa din ce in ce mai mult teren in Kazahstan, unde intarzierile la proiectul Kashagan au determinat guvernul kazah sa opreasca pentru trei luni lucrarile operate de mai multe companii occidentale.

    Denuntand probleme ecologice, Kazahstanul preia metode brevetate de Rusia pentru a creste participatia monopolului de stat KazMunayGaz. Pe langa afacerea Rompetrol, Kazahstanul a semnat un acord pentru construirea unei conducte de la Marea Caspica spre China.

    Nici aparitia Gazpromneft-Kazahstan nu este o veste prea buna pentru 'independenta de Rusia'. De altfel, Kazahstanul este partener cu China si Rusia in Organizatia de la Shanghai, pe care Putin doreste s-o transforme intr-un 'club energetic'.

    Kazahstanul are ambitii globale. Pe langa tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz, guvernul kazah a anuntat ieri si semnarea unui acord de constructie pentru un oleoduct ce va lega China de Marea Caspica. Asta dupa ce, luni, acelasi guvern a blocat lucrarile la campul petrolifer de la Kashagan, aflat in Marea Caspica, unde foreaza un consortiu format din mai multe companii occidentale. Mesajul este clar, considera Wall Street Journal intr-un articol de pe prima pagina. Intarzierile in darea in exploatare, costurile mult mai mari decat estimarile initiale si dorinta guvernului kazah de a controla o cota mai mare din productia de la Kashagan, precum si aparitia Chinei drept client insetat de petrol ii permit Kazahstanului sa-si incordeze muschii, desi e inca dependent de tehnologia occidentala. 'O data cu frustrarile, creste si petro-nationalismul ce schimba balanta dintre gigantii occidentali ai petrolului si tarile producatoare de petrol. Kashagan este un exemplu clar (...) si se aseamana tot mai mult cu un alt proiect care a cazut victima aplombului crescut al tarii-gazda: Sahalin 2 din estul Rusiei. Cand Royal Dutch Shell a anuntat dublarea costurilor de la Sahalin, agentiile de mediu ale Rusiei au inceput sa o bombardeze cu plangeri. Acestea au incetat abia cand Shell a cedat pachetul majoritar in proiect unei companii de gaz conduse de Kremlin.'

    Influenta Rusiei este si ea in crestere. Gazpromneft a anuntat, pe 22 august, ca si-a fondat propriile companii de vanzare in Tadjikistan si Kazahstan. Potrivit economistului kazah Piotr Svoik, Kazahstanul a initiat o perioada fundamental noua in stabilirea prioritatilor in extractia de petrol. Daca, anterior, prezenta americano-europeana era dominanta in sector, acum Rusia si China isi intensifica prezenta.

    In ce priveste infrastructura de transport, Kazahstanul este inca dependent de conductele ce tranziteaza Rusia, alternativa fiind conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan. 'Kashagan este unul dintre putinele megaproiecte din lume care nu au o conducta proprie. In prezent exista doua, care pleaca de pe malul vestic al Marii Caspice – una spre coasta rusa a Marii Negre si una catre portul turcesc de la Ceyhan. Ambele au nevoie de lucrari de extindere pentru a putea transporta petrolul de la Kashagan', scrie Wall Street Journal.

    Sursa: Romania Libera, 29 august 2007'

    mai mult

  • Listarea la BVB a adus 600 mil. euro pentru Transelectrica

    Business Standard   TEL

    ___
    Singura companie de utilitati listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Transelectrica, aproape si-a triplat valoarea de piata in numai un an de la cotare, datorita rolului de unic transportator pe care societatea il joaca in economia nationala.

    Valoarea de piata a Transelectrica a crescut in ultimul an cu peste 600 milioane de euro fata de pretul de 16,8 lei, la care actiunile societatii au fost oferite spre subscriere. Capitalizarea companiei a depasit ieri 970 milioane de euro, insa valoarea ei a atins chiar si un miliard de euro.

    Valoarea pe care transportatorul de energie a obtinut-o prin cotarea la Bursa a depasit asteptarile managerilor societatii. “Interesul investitorilor a fost atras de importanta strategica a actiunilor noastre. Fiind unicul transportator de energie, avem o responsabilitate fata de siguranta functionarii sistemului energetic”, a declarat pentru Business Standard directorul general, Stelian Alexandru Gal.

    Oficialii Transelectrica vor o marire a free float-ului, de la 10%. “Consideram pentru interesul general ca statul sa pastreze cel putin 51%, insa exista posibilitatea ca pe viitor sa creasca free float-ul”, a declarat pentru Business Standard directorul pe piata de capital, Razvan Purdila. Reprezentanti ai Transelectrica au spus ca societatea pregateste un pachet de masuri care vizeaza piata de capital.

    Brokerii sunt de parere ca societatea nu va mentine acelasi ritm de crestere.

    Rezultate

    Transelectrica a inregistrat in primul semestru un profit cu 50% mai mic fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut, ca urmare a consumului redus de energie al populatiei. Profitul net a fost de 16,3 mil. euro, la o cifra de afaceri de 313 mil. euro.


    Sursa: BusinessStandard, 29 august 2007

    mai mult

28.08.2007

  • Majorarea Armax, subscrisa 93%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz (ARAX), din Medias, a strans 11,6 mil. euro (37,9 mil. lei ) de la actionarii companiei in urma majorarii de capital realizata de societate. Din cele 379 de mil. de actiuni emise de Armax la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, actioarii au subscris circa 93%.

    Compania a mai acordat actiuni cu titlu gratuit, la 10 actiuni detinute fiecare actionar primind aproape 18 actiuni gratuite. Finantarea acestora a avut ca sursa capitalizarea rezervelor constituite din profitul net obtinut in anii anteriori.

    Un numar de 24,2 mil. de actiuni au ramas nesubscrise, iar, conform deciziei Consiliului de Administratie al societatii, acestea au fost anulate.

    Valoarea noului capital social al societatii este de 60,4 mil. lei (18,5 mil. euro), de peste sapte ori mai mare decat cel initial de 8 mil. lei (2,4 mil. euro). Conform raportului trimis catre piata RASDAQ de catre reprezentantii companiei in urma acestei majorari, singurul actionar semnificativ este Mircea Vescan, directorul general al companiei, care este si principalul actionar, cu un pachet de 37,6 % din titluri.

    Armax Gaz a realizat in primele sase luni un profit brut de 4,3 milioane lei, de aproape zece ori mai mare decat rezultatul din intervalul similar al anului trecut, de 490.000 de lei, la venituri in scadere. Veniturile totale ale companiei au scazut in primele sase luni ale anului cu 5%, la 20,8 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 16%, la 19,5 milioane lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 august 2007

    mai mult

  • Ce a cumparat KazMunayGaz?

    Romania libera   PTR  RRC

    ___
    Compania-mama a grupului de firme Rompetrol este The Rompetrol Group NV (TRG), cu sediul in Amsterdam (Olanda). La randul ei, firma olandeza se afla in proprietatea societatii Rompetrol Holding SA Elvetia, ale carei actiuni sunt detinute de Dinu Patriciu (80%) si americanul Phil Stephenson (20%). De altfel, tranzactia cu firma din Kazahstan s-a realizat si semnat de catre firma elvetiana, controlata de catre Dinu Patriciu.

    Grupul de firme Rompetrol are in componenta 40 de firme, care opereaza in 13 tari.

    Firma-mama The Rompetrol Group NV (TRG) are participatii in urmatoarele societati, romane si straine: Rompetrol SA Bucuresti (82,36%), Rompetrol Rafinare SA Constanta (50,59%), Rompetrol Well Services SA Ploiesti (70,40%), Rompetrol Financial Group SRL (72,22%), Rompetrol Bulgaria (85%), Rompetrol Moldova (90%), Rompetrol Albania Downstream (60%), Rompetrol Albani Wholesale (60%), Geopetsa Servicios Petroleros SA Ecuador (60%), Rompetrol Upstream International Ltd Bahamas (100%), Rompetrol Rusia LLC – cu sediul la Moscova (100%), P&G Consulting Overseas Ltd Cipru (50%), Rompetrol France SAS (92,5%), Rompetrol Ucraina (100%), Rompetrol Georgia Ltd, cu sediul la Tbilisi (60%). La randul lor, multi dintre 'puii' Rompetrol au diverse cote de participatie in alte firme, precum Astra Investitii Imobiliare Bucuresti (83,91%), Palplast SA Sibiu (97,28), Romcalor Oil Services SA Ploiesti (60%), Rominserv SA Bucuresti (99,95%), Ecomaster-Servicii Ecologice (99,52), IFN Fingroup Credit SA Bucuresti (93,52%), Rompetrol Downstream SA Bucuresti (99,99%), Rompetrol Logistic SA (60,27%), Rom Oil SA Brasov (99,99%), Rompetrol Petrochemicals SRL Constanta (100%), Rompetrol Quality Control SRL Navodari (99%), Rominservices Therm SA Mangalia (59%), Eurojet Romania SA Bucuresti (99,4%), Global Security Sistem SA Bucuresti (51%), Global Security Consulting SRL (100%), Contrast SRL Constanta (100%), Rompetrol Industrial Parks SA Navodari (92%), Vector Energy SA Zug-Elvetia (95%), Intreprinderea Palplast Republica Moldova (60%), Dyneff SA Franta (100%), Dyneff Espagne Slu (100%), Dyneff Catalogne Slu (100%), TMP SAS Franta (100%), DPPLN SA Franta (100%), Petrolyon SAS Franta (100%).


    Sursa: Romania Libera, 28 august 2007'

    mai mult

  • Partea nevazuta a vanzarii Rompetrol: Romania castiga teren in UE cu bani din Est

    DailyBusiness.ro   PTR  RRC

    ___
    Preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGaz este doar inceputul unei infuzii de capital estic in Romania, in special capital rus, tinta finala a investitiilor fiind piata Uniunii Europene, estimeaza pentru DailyBusiness analistii economici.

    Astfel, Romania primeste o confirmare finala pentru statutul de 'cap de pod' pentru investitiile din fostul spatiu URSS in Uniunea Europeana.

    Investitia rusilor de la Lukoil, ce detine peste 25% din piata carburantilor din Romania, si, acum, preluarea Rompetrol de catre kazahii de la KazMunaiGaz vin sa sustina interesele esticilor in UE, spun analistii.

    'Uniunea Europeana a devenit locul celor mai importante tranzactii economice, iar companiile nascute pe cenusa fostului URSS vin sa joace puternic cartea de aur pe care o detin, resursele naturale, de care Europa este dependenta', spune analistul economic Ilie Serbanescu.

    Romania, prin capacitatile sale de rafinare, si mai ales dupa primirea cu drepturi depline ca membru UE, devine o tinta extrem de interesanta pentru investitorii estici, dovada extinderea investiitiilor Lukoil in Romania si, acum preluarea Petromidia de catre kazahi, considera si analistul Cristian Dinulescu.

    La randul sau, analistul Radu Limpede detaliaza: 'Schema e cat se poate de simpla. Au cumparat 75% din Rompetrol ca sa poata sa se foloseasca de rafinaria de la Petromidia. Vor aduce petrol din Kazahstan, unde au rezerve uriase, il vor prelucra la noi, iar produsele vor fi vandute in UE, fara taxe, - made in Romania'.

    El spune ca vanzarea pachetului majoritar la Rompetrol reprezinta un contract avantajos atat pentru kazahi, care isi vor vinde cu si mai mare profit produsele in UE, cat si pentru Patriciu, care, pe langa suma primita, isi va putea duce la bun sfarsit visul de a transforma Rompetrol in cel mai important producator si distribuitor de carburanti din sud-estul Europei.

    Importanta strategica a preluarii Rompetrol de care compania petroliera de stat din Kazahstan este subliniata inclusiv de presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, care vorbeste de crearea unui parteneriat ce va asigura un 'pod energetic' care sa nu depinda de Rusia. 'Daca vreti, am creat un Nabucco al titeiului', a spus, luni, Patriciu.

    Seism pe piata combustibililor din Romania

    Analistii economici sustin ca prin intrarea in Romania, KazMunayGaz isi va dubla capacitatea de rafinare, iar piata romaneasca va resimti, cu adevarat, concurenta esticilor.

    'Pana acum, exista stabilitate pe piata carburantilor. Kazahii vor aduce insa petrol ieftin, in cantitati nelimitate, cu care vor inunda piata', estimeaza Dinulescu.

    'Piata se va schimba fundamental', spune analistul Radu Limpede. 'In ultima vreme, Lukoil reusise sa depaseasca Rompetrol pe piata romaneasca, la capitolul vanzari. Odata cu intrarea in piata a kazahilor, Rompetrol va avea acces la o vasta sursa de combustibil. Kazahstanul are circa patru miliarde de tone de rezerve petroliere fapt ce, pana in 2015, va aduce fostul stat sovietic in topul principalelor zece producatori mondiali de petrol', a mai spus Limpede.

    Rompetrol are, la Petromidia, o capacitate de rafinare de peste 4 milioane tone de titei si poate distribui mai mult de 7 milioane tone de produse petroliere, anual, prin propria retea de distributie en gros si retail. Rompetrol spera ca sfarsitul anului 2007 sa ii aduca o crestere a cotei de piata la 20%, fata de 15 % in 2006, a declarat, recent, Andre Naniche, director de operatiuni al grupului Rompetrol.

    Rompetrol dispune de o retea de peste 630 de statii in Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Republica Moldova. Pana in 2009, Rompetrol doreste sa ajunga la 1.800 de statii de carburanti, atat in tara, cat si in strainatate, si sa atinga o cifra de afaceri de 12 miliarde dolari (circa 9 miliarde euro).

    'Pe o piata concurentiala, succesul este dat de pret. Daca kazahii vor veni cu preturi mai mici, vor cuceri o buna parte din piata', spune Ilie Sarbanescu. El este insa sceptic cu privire la 'bunele intentii' ale celor de la KazMunayGaz.

    'Vor veni sa faca profit in Romania si Uniunea Europeana, mizand pe dependenta de petrol a Europei, asa ca nu imi fac prea mari planuri cu privire la beneficiile aduse statului roman si economiei, in general', a mai spus Serbanescu.

    Opiniile analistului sunt sustinute si de declaratiile fostului ministru conservator al economiei, Codrut Seres, care si-a exprimat totodata regretul ca marile companii autohtone isi schimba proprietarii. Vanzarea pachetului majoritar al Rompetrol va da acces petrolului caspic in zona UE, dar va conduce si la o reducere a independentei energetice.

    'Miscarea e importanta din punct de vedere economic, pentru ca da acces petrolului caspic in zona Uniunii Europene. Practic, ar putea sa insemne o pozitionare a Romaniei pe ruta petrolului caspic. Din acest punct de vedere, Romania si politica sa energetica vor avea de castigat. Nu putem spune acelasi lucru si despre visul presedintelui privind independenta energetica a Romaniei', a comentat pentru NewsIn Codrut Seres vanzarea a 75% din Rompetrol.

    Fostul ministru conservator al economiei si-a exprimat regretul ca incet-incet marile companii romanesti, 'in baza presiunilor politice', isi schimba proprietarul. Codrut Seres crede ca tranzactia in cauza va avea efecte pozitive asupra companiei, pentru ca Rompetrol nu va mai fi dependenta de aprovizionarea cu titei. Seres a estimat ca, pe termen mediu si lung, rezultatele companiei vor creste si societatea se va dezvolta o data cu achizitia de distributii in zona.

    Comisia Europeana va aviza tranzactia

    Nu exista motive pentru care Comisia Europeana sa nu isi dea avizul pentru tranzactia dintre Rompetrol si KazMunayGaz, spun analistii. Piata carburantilor din UE este mult prea fragmentata pentru ca tranzactia sa conteze, spune analistul Radu Limpede. 'Va conta doar in masura in care KazMunayGaz va investi masiv in dezvoltarea capacitatilor de rafinare din Romania si exporturilor din UE', a mai spus analistul.

    De altfel, acestea sunt si asteptarile lui Dinu Patriciu. 'Foarte important in alegerea firmei cu care am semnat contractul de parteneriat a fost faptul ca strategiile de dezvoltare ale celor doua companii coincid si vizeaza extinderea in bazinul Marii Negre, in bazinul Marii Mediterate si in Balcani', a mai spus Patriciu.

    Presedintele Rompetrol Group a declarat luni ca a informat autoritatile europene despre contract si a lasat sa se inteleaga ca va primi fara probleme aprobarile, deoarece tranzactia satisface toate exigentele pietei europene.

    'Asteptam aprobarea Consiliului Concurentei al Comisiei Europene, care, potrivit reglementarilor, ar putea veni intre 30 si 60 de zile de la data notificarii. Ne asteptam la o primire entuziasta din partea autoritatilor europene, deoarece tranzactia satisface toate regulile competitionale si de piata si asigura o alternativa la titeiul rusesc', a adaugat Patriciu.

    'Cum sa nu le primeasca atata timp cat petrolul adus de la kazahi va insemna o sursa alternativa de carburanti pentru UE, pusa in fata santajului rusesc', considera Dinulescu. 'Dimpotriva, va saluta cu entuziasm contractul si va permite Rompetrol sa acceseze mai usor surse de finantare', a mai spus analistul.

    Ilie Serbanescu avertizeaza insa ca, dincolo de bunele intentii, cei implicati ar trebui sa fie mai atenti la riscurile unor astfel de tranzactii.

    'Vin in Romania, arunca cu bani, ne cumpara capacitatile de rafinare dar nu stim nimic de planurile lor de viitor. Daca, dimpotriva, vor pune inca o caramida la dictatul fostului URSS in politica energetica mondiala?', a mai spus Serbanescu.

    Cel mai bogat roman vrea sa transforme Rompetrol intr-un jucator important in UE

    Dupa ce a devenit cel mai bogat roman, incasand 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro), pe cele 75% din pachetul sau de actiuni la TRC, Dinu Patriciu spune ca va continua munca la Rompetrol, ambitia sa fiind sa duca compania, peste doi ani, in primele zece companii petroliere europene din perspectiva cifrei de afaceri.

    'Suntem in prezent pe locul 22-25 in clasamentul companiilor petroliere europene, in functie de cifra de afaceri si cred ca avem nevoie de doi ani pentru a promova in primele zece locuri. Va fi o crestere naturala, prin achizitii', a declarat Patriciu, care a adaugat ca partenerul kazah are forta financiara pentru a sustine expansiunea.

    Patriciu a declarat ca nu intentioneaza sa mai cumpere rafinarii in Romania si nu este interesat de achizitionarea Rafo si nici de preluarea grupului ungar Mol.

    Potrivit strategiei de expansiune in Balcani, TRG tinteste preluarea companiei petroliere de stat sarbe Naftna Industrija Srbije (NIS), al carui profil este foarte apropiat de cel al Rompetrol. 'Vom participa la licitatia pentru preluarea NIS. Intre cele doua companii exista certe sinergii. Avem doua rafinarii asezate pe Dunare, si daca o preluam vom avea o piata de 50 de milioane de oameni', a spus Patriciu. Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.

    Patriciu nu exclude posibilitatea preluarii unei companii aflate intre locul 22 si prima liga a companiilor petroliere, dar a refuzat sa faca speculatii asupra acestora, spunand ca in Europa sunt, in acest moment, multiple posibilitati de preluare.

    Grupul Rompetrol estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 28 august 2007'

    mai mult

27.08.2007

  • Morgan Stanley si UniCredit, actionari indirecti la Alro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Bancile Morgan Stanley si UniCredit isi vor exercita optiunea de suprasubscriere a ofertei de actiuni ordinare, emise de compania olandeza Vimetco, proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), la pretul de noua dolari pentru fiecare certificat de detinere.

    Morgan Stanley si UniCredit vor cumpara actiuni la proprietarul Alro Actiunile Vimetco, emise sub forma certificatelor globale de depozit (global depositary receipts - GDR), care au debutat la Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange -LSE) pe 2 august 2007, iar UniCredit Markets & Investment Banking si Morgan Stanley & Co. International au fost intermediarii emisiunii.

    Morgan Stanley va exercita, in nume propriu si al UniCredit, optiunea de suprasubscriere, care se refera la un numar total de 935.150 de actiuni suplimentare.

    Vimetco, fosta Marco Industries, a lansat o oferta publica initiala printr-o emisiune de certificate globale de depozit, in urma careia a obtinut 515 mil. dolari. Compania a aratat ca aceasta suma poate creste la peste 590 mil. dolari, in cazul exercitarii tuturor optiunilor de suprasubscriere.

    Oferta a cuprins 30% din actiunile Vimetco, respectiv 46,8 mil. actiuni ordinare si 10,45 mil. titluri noi, sub forma de certificate de depozit. In urma exercitarii optiunii, ponderea actiunilor aflate in circulatie la bursa se va plasa la 26,5%.

    Compania-mama a Vimetco, Romal Holdings, inregistrata, de asemenea, in Olanda, a acordat intermediarilor emisiunii, UniCredit si Morgan Stanley, optiunea de suprasubscriere, astfel incat cele doua banci sa poata prelua pana la 8,58 milioane de actiuni sub forma de certificate de depozit.

    Vimetco este al zecelea mare producator de aluminiu din China si cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Grupul si-a schimbat recent denumirea din Marco Industries. Producatorul de aluminiu Alro Slatina a inregistrat, anul trecut, venituri de 2,63 mld. lei (746,7 mil. euro) conform standardelor internationale, cu 13% mai mari decat in contabilitatea romaneasca, in vreme ce profitul net a fost de 354,59 mil. lei (100,6 mil. euro), mai mic cu 7%. Alro a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 238,69 mil. lei (71,6 mil. ?), cu 16% mai mare decat in perioada similara din 2006, in timp ce cifra de afaceri a companiei a stagnat la valoarea de 1,1 mld. lei (330 mil. euro).

    Bonusuri de 2,7 mil. euro pentru membrii Consiliului de Administratie si directorilor Alro Slatina

    Actionarii companiei Alro Slatina au stabilit remuneratiile suplimentare acordate membrilor Consiliului de Administratie pentru anul 2007, in cuantum de 0,5 % din cifra de afaceri a societatii, care este estimata la valoarea de 741,6 mil. dolari (545,3 mil. euro), conform bugetului de venituri si cheltuieli, respectiv 2,7 mil. euro bonusuri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 august 2007

    mai mult

Pagina

inchide